emilliano Публикувано Ноември 25, 2012 Публикувано Ноември 25, 2012 Първо оправданието: Колкото и да се старах да не отварям тема, не можах да намеря добра информация из мрежата. Та реших да си сменя китайската талаШИТена китара и да си купя една родна Кремона (F65S). На нея ще си свиря предимно боса нова. От това ми произлиза и въпроса какви ще са най-подходящите струни за целта? Още един фактор е, че аз не съм редовен свирач и ръката ми доста се уморява при много барета, каквито в изобилие в боса-акордите. Та някакви размисли и насоки? Цитирай
Fats Отговорено Ноември 26, 2012 Отговорено Ноември 26, 2012 Насоката е само една и се определя от самата китара - пластикови струни. Цитирай
emilliano Отговорено Ноември 26, 2012 Автор Отговорено Ноември 26, 2012 Те са ясни, но и там като гледам има доста видове - напр. с каква сила на опън? Цитирай
Fats Отговорено Ноември 27, 2012 Отговорено Ноември 27, 2012 Не се занимавай с глупости, остави тия обсъждания на "специалистите", които не могат да свирят, но са наясно с всички технически характеристики. Няма струни за боса нова или за класика, изпълняваната музика не определя вида на струните. Като си купиш китарата питай в магазина и свири на воля. Още си в началото и няма начин да усетиш разликата между различните фирми. Пожелавам ти приятни часове с хубава музика. 2 Цитирай
emilliano Отговорено Декември 1, 2012 Автор Отговорено Декември 1, 2012 Абсолютно правилно е, че трябва да прекарвам повече време в опъване на струните, отколкото в четене за неща за тях. Ама все пак... Така или иначе китарата вече е у мен. От първоначално замисления смърч се прехвърлих на кедър (+ палисандър) пак "кремонски" (макар че китарата ми се казва "Albena" - за руския пазар). Струних пробвах, но в магазина нещата са много ограничени. Та за това търсенето ми е из форуми и интернет. Иска ми се по-топъл и мек звук, най-вече от басовете - да не е толкова като фънк бас, ами като лиричен контрабас Чудя се дали ще постигна нещо подобно с flatwound струни със слаб опън (напр. Тhomastik-Infeld CF127)? Цитирай
trendkiller Отговорено Декември 2, 2012 Отговорено Декември 2, 2012 emilliano: Звукът на босата е в пръстите, а не моделът струни, които ползваш. Има огромно значение техниката, начинът на звукоизвличане (който със сигурност не е в "опъване" на струните ). Естествено, не бих ти препоръчал high/extra high tension струни, ако търсиш по-мек тон, въпреки че и с тях става. Защо не си сложиш едни стандартни D'Addario Pro Arte, които са стандарт за повечето професионалисти и си фокусирай вниманието върху техниката. Имай предвид, че класическата китара е много чувствителен инструмент и това под какъв ъгъл атакуваш струната, колко дълги са ти ноктите и къде и колко близо до резонаторния отвор на тялото свириш, оказва голямо влияние на звука. Ако усещаш, че имаш проблеми (изморяваш се) при дългото свирене на барета и искаш да опиташ значително по-меки струни, препоръчвам да си вземеш Savarez 520B - страхотен тон, но се износват бързо и са 2-3 пъти по-скъпи от Pro Arte. Цитирай
Recommended Posts