Jump to content
Българският форум за музиканти

Soundman SM 3109 захранване за педалиера с ефекти


Recommended Posts

Отдана не съм представял неща, които съм правил. Понасъбраха се разни произведения, и едно по едно им идва реда да получат публичност.

 

Това е едно изделие по поръчка, с изисквания които го отличават от подобни.

Захранването е ниско-профилно, с оглед на мястото за инсталиране. За целта е изработен нископрофилен трансформатор, с нестандартна геометрия. Необходимостта от много на брой вторични намотки поставя допълни изисквания към конструкцията с оглед на компактността на трансформатора

Има 10 галванично отделени изхода. Няма комбинации, които да не са разделени.

Първият е за 18 волта, следващите 8 са за 9 волта и последният е за 12 волта.

Първите 5 са за ток до 100mA, следващите 4 са за 200mA, а последният е за 500mA.

Всеки изход има по два индикатора - жълт за наличие на напрежение в изхода и червен, който свети, когато по някаква причина е прекъснал съответният защитен предпазител. Последният е необходим, поради различията на защитното ограничение в стабилизаторите и максималният допустим ток на съответната намотка в трансформатора. С други думи е помислено за дуракоустойчивостта на изделието.

Изходите са изведени на многополюсен самозадържащ се съединител, за да няма грешки при свързването и да се елиминират прекъсвания, характерни за цилиндричните съединители, стандартни за ефектите. От другата страна на кабелите разбира се няма как да се елиминират споменатите съединителчета, поради съвместимостта си с ефектите.

От долната страна закрепването става с ленти Велкро, както се прави за ефектите.

 

IMGP6046e.jpgIMGP6049e.jpg

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

С много завист за корпуса и трафа ... абе хора стига сте ме дразнили с поръчкови трафове и готини решетки бе :(:)

Стандартните 5.5/2.1мм букси са калпави само когато са китайски , аз ползвам едни японски ( 3 пари парчео пластмасата е доста по яка) спестява се риска от късане на преходните кабелчета ... там и някви спойки ли са наставяни с тез термошлаухчета ? Пък и мяза на някво компютърджийско нещо с тоз конектор ...

Ако идеята е била да е изход с отделни проводници редичка лустър-клеми би подхождала повече (индъстриъл луук ;) )

А и тез винтове трябваше да са черни !

Толко дизайнерки критики от мене ( едни винтове и атехикс конектор само) , но останалото изглежда толкоз добре че нямаше да мога да спя ако не намеря някое кусурче :)

Поздрави !

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

:D Ако клиента пожелае, ще му поставя винтове от слонова кост ... :D

Що се отнася до трафа... сам си го правя - от проектирането, през конструирането, навиването, сглобяването, дори втулките с които се закрепва на дъното струговам... В дадения случай при височина 9 mm, втулките имат две резби - М4 и М3 от двете страни, за да се съгласуват с болтовете М4 на трафа и с фрезенковите М3 за дъното. Както се казва, имаш крава, пиеш млеко... ;)

ПП. Няма спойки по съединителя! Термо шлаухите са за отделяне/групиране на проводниците на отделните канали.

А лустерклема не би дала възможност за отделяне на двете части на съединителя...освен, ако не си мазохист.

 

ППП. Да не забравя, и макарата на трафа е custom решение ;)

Редактирано от Parni_Valjak
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

За макарите и втулките съм те признал , ама я дай снимка на трафа ( винаги са ме радвали нестандартни и нископрофилни и подобни чаркове), мотането на бобини си е истински стар майсторлък и не е работа за мързеливи/непохватни итн. ора !

Според тоците и броя на намотките мога да предположа че първичната и вторичните са с еднакъв проводник ?

 

Има клеми от две половинки , тази с винтовете е подвижна:

http://store.comet.bg/bg/Catalogue/Product/2629/

Има и такива с лостче:

http://store.comet.bg/bg/Catalogue/Product/2626/

 

Аз пък си тормозя клиентите да е по начина дето преценя за по-удачен или нещо компромисно ... е зависи и от $-те де :)))

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Нямам снимка на трафа. Нарочно. Нямам намерение да давам достъп до мое know-how... Достатъчно работя про боно за форума, за да правя и това.

Ако някой се нуждае от моята квалификация, е добре дошъл. Вратата се отваря с коляно, защото ръцете са заети да държат торбите ... ;)

 

Що се отнася до предложението за клемите... прочете ли какви са съображенията ми, още в първия пост?

Ще поясня пак - "многополюсен самозадържащ се съединител, за да няма грешки при свързването". Тези модели, които предлагаш, не съм виждал в двуредов вариант 10х2, нито едноредов 20 (ако има такъв ще трябва да се вади с две ръце)... И какво, ще сложим поредица от отделни съединители, така, че да може да се разместват и да се объркат различните изходи и да гръмне я някой предпазител, я някое ефектче? А пък конкретните ефекти за които е правено захранването, случайно са достатъчно скъпи, за да си играем на тука има, тука няма.

Та така, рапорт даден...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ето един, който според мен е по-красив от ATX: http://www.tme.eu/bg...vity/213300-1/#

Обаче е доста пипкав за правене...

Е един по-лесен http://www.tme.eu/bg/details/centr-224/syediniteli-centronics/#

Редактирано от Петьо Бояджиев
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ако става въпрос за външен вид, според мен най-яко ще изглежда с онези кръгли индустриални щепсели подобни на multicore конекторите

 

Klotz-12-pair-multi-CEEP.jpg

 

Ей такова :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Петьо , тез конектори са още по-компютърджийски , едното е стар модемен стандарт другото е "мфенол-центроникс" с 24 пина като за ИЕЕЕ-488/ХПИБ/ГПИБ интерфейс ;)

Атехикса е по-удачен , вярно забелязах сега този предпоследния ред от поста ти , ама възможностите за грешка откъм страна на ефектите остават ... няма нужда да коментирам чер съм си блъскал главата с подобни работи ... та за сигурно смятам връзването на всяко захранващо кабелче към корпуса на съответния му ефект.

Атехикс буксата с повечко сила може да бъде обърната наопъки или изместена на съседен пин ...

Повечето клеми са направени да могат да се наставят , не е проблем да се залепят а и този разделяем модел го има с до 24 пина , това че ще се крепи здраво не е проблем а предимство :)

Ако кабелчетата са с отделни буксички то при грешка и от двете страни няма да има поразия ( сещам се за оня стар програмистки виц).

 

 

п.с. 7стринг , тез кабели на жаргон се наричат "пъпна връв" ( както и кабела м/у скафандъра и космически кораб) има военен стандарт за тез конектори - номера му е 5015 , все пак това захранване не е самолет или аудиофилистичност някаква :)

Редактирано от tzolov
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Казвам, че ще изглежда яко така :) като каза военно, Валяка може да му удари една зелена боя и ще добие съвсем автентичен вид :)

 

ATX конекторите имат един минус, че не са предназначени често да се вадят и слагат - и след време тръбичките, в които влизат пиновете се поразхлабват, но това е при повече ексцесия от необходимото :)

 

В крайна сметка важното за едно такова устройство е да не се чува :) Ако не внася никакви "цветове" в ефектите около него и включени в него, значи е перфект :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Конекторите иначе ги знам какви са и за какво са, съвсем целенасочено ги потърсих. Че са компютърджийски - да такива са, по моя вкус просто са по-красиви външно /при същата функционалност/. Лично мнение. Все пак инж. Манов си е решил казуса вече.

@7thString - на това чудо конектора му има по-голям диаметър от височината на цялата кутийка :) Предполагам и няма изискване захранването да се ползва в тежки метеорологични условия - под вода или в открития космос например :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Може би нй-китарджиско би било просто с десет букси(може и повече, ако се изисква да има различни типове конектори на един и същи изход), като всеки ефект се включва посредством отделно кабелче. Но и така е добре, стига човек да не е твърде наясно с факта, че конекторът е от ATX захранване - мисля, че този факт се набива на очи само за знаещите.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 8 months later...

"стига човек да не е твърде наясно с факта, че конекторът е ОТ ATX захранване - мисля, че този факт се набива на очи само за знаещите." - то трябва човек да е пълен далтонист за да не забележи - с тези дваесе шарени телове ... е пак е по-добре отколкото да е отишло на бунището.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

Като потребител на захранването, да взема да отговоря с цитат от 7ThString:

 

"...В крайна сметка важното за едно такова устройство е да не се чува Ако не внася никакви "цветове" в ефектите около него и включени в него, значи е перфект..."

 

Пробвал съм още две подобни захранвания. И двете бяха ама мнооооооого секси. Малки, компактни кутийки, дизайн, блясък, баровски кабели.... марка да си е@е мамата. И шум. Като се приближа със Страта на половин метър от захранването... шум, плюс брум. Като включа педал на 12V до такъв на 9V.... пак шум (имам и клипове, които за малко да пусна в тубата, толкова се бях ядосал). Така че, избрах това ДА Е захранването което закачих отдолу, под педалборда ми, и което захранва десет ефекта с различен волтаж, абсолютно безшумно и крайно надеждно. Има и някои други предимства, но за тях ще открехна само хората които наистина се интересуват и не пишат просто за да си убият времето. А, и темата е от 2012.

 

P.S. Дваесетте шарени телове си вършат добре работата. Аз съм китарен сноб и понякога робувам на марки и чужди мнения. В този случай, за мое щастие, не го направих, за което не преставам да се поздравявам.

Редактирано от jabs
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.