Jump to content
Българският форум за музиканти

Помощ при избиране на синтезатор(работна станция)


tenko12

Recommended Posts

Здравейте,свиря от скоро на пиано и имам едно малко клавирче Yamaha psr e313,което не ми е достатъчно вече,търся си нещо по-добро с по реален звук и по хубави ритми.В края на годината вероятно ще имам достатъчно пари да си позволя нещо добро.Така де,спрял съм се на Roland em 55,roland e50,korg pa 500 и като последен вариант(тъй като е най-скъп) Korg pa 800,ако може малко да ми помогнете в избора.Em 55 е добър но е старичък,и като цяло мисля че него ще си го намеря най-евтино 2-ра ръка,е50 също бих го намерил до 1000 лева втора ръка,но въпроса е дали не е по-добре да си взема па500 който вероятно ще е с 200 лева по скъп на старо и вероятно е по добър от тях,ако някой има опит с тези клавири нека даде мнението си и..Мерси предварително :))

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Щом свириш на пиано за теб качеството на клавиатурата би трябвало да е на първо място. Първо си отговори точно на въпроса машина с каква насоченост искаш и тогава прави сметка за пари и т.н. Постави си ясни критерии какво трябва да има твоята машина. Клавиатура, звук, работна станция, семплер и т.н. Тогава ще е по-лесно да ти се препоръча нещо.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ами критерийте са ми тези:да има бленди с качествен,що годе реален звук,ритми със реално звучащи барабани,тъй като ще ми трябва за свирене на поп и джаз музика,а относно клавиатурата не ми е проблем да е с леки клавиши дори предпочитам с леки,защото съм гайдар и се опитвам и да свиря и народно на пианото(синтезатора ) и леките са по-удобни и това са общо взето :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Казваш, че търсиш "работна станция", а изброяваш самосвирки. Явно не ти трябва уъркстейшън, а аранжор.

Най-добре кажи какъв ти е бюджета и какви точно са ти изискванията - брой октави, казваш, че искаш хубаво пиано, но с меки клавиши и т.н. Изброй ги тези неща и ще е лесно да ти дадем съвет.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Явно не съм много наясно с определението за работна станция,самосвирка и аранжор..Ще го кажа така трябва ми клавир за свирене в заведение

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 4 months later...

Братчето ми на теб ти трябва само един клавир и името му е Корг па800 !!! Газвам го от опит, и на роланд сам дрънкал и на ямаха но когато взех Корг даже и слухът ми се промени вземаи Корг па800 !!! Ще останеш доволен!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Цитирам музикант от форума ( dany ) който уточнява кое какво е (за обща култура):

 

Клавир е немско понятие и се използва за клавишен музикален инструмент. Използва се като сборно наименование на различните видове клавишни инструменти.

 

Синтезатор - уред (не само клавишен, защото има и китарни, пък и такива, които се ползват от барабанисти) който създава звук, посредством генериране и модулиране на някаква честота. За това и името е такова.

В клавишния вариант се възприема като инструмент, който има възможност за изменение на редица параметри, които участват при синтезирането на звука.

 

Самосвирка - жаргонно обръщение към клавир, който е снабден с автоматизиран акомпанимент - най-често барабани, бас и някакво подобие на китара или пиано.

 

Rhodes Piano - създадено по подобие на пианото и начина му на възпроизвеждане на звука е чрез удар върху метална пръчка или пластина. Така създадения звук се улавя посредствам специални сензори, подобни на адапторите за китара и се усилва чрез електронна схема, като накрая се подава на линеен изход.

 

Дигитално пиано - има за цел да симулира акустичното пиано като звучене и усещане на клавиатурата. Често конструкцията му наподобява тази на акустично пиано.

 

Стейдж пиано - единствено се различава от дигиталното по различната конструкция(няма типичните за дигиталното стойка и педали)

 

Workstation(Работна станция) - съчетава две или повече от възможностите на посочените видове клавиатури. Обикновено е снабден с електронно вграден уред, наречен секвенсер, който записва на писти отделни партии на различни инструменти. Може да притежава функцията sampler - възможност за запис на различни звуци и възпроизвеждането им с различна честота.

 

Arranger - задължително има вграден секвенсер. Наподобява workstation с разликата, че не притежава възможностите на синтезатор т.е. използва собствени, предварително програмирани тембри и има минимална възможност за промяната им. Притежава и сравнително подробен набор от функции улесняващи обработката на изсвирения материал.

 

Миди клавиатура - изпраща МИДИ сигнали или команди към други устройства.

Няма възможност за собствено звузкоизвличне.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.