Jump to content
Българският форум за музиканти

Recommended Posts

Публикувано

Здравейте,

аз съм от онези досадни начинаещи, които си търсят евтин вариант за йоника/ синтезатор (още съм на етапа, в който не схващам има или няма разлика между тези определения), но да е като пиано:)

От прочетеното, успях да се спра на вариант за такъв - Yamaha DGX 200 или 230. Гледам на старо, защото дори не знам дали "детската ми мечта" ще издържи на усилията, мотивацията, усиления и продължителен труд, който е нужен, за да се научиш да свириш. Но, като всеки ентусиаст, иска ми се, като почвам - да имам хубав инструмент. Осново искам да звучи като пиано (разбрах, че няма как да се усеща като пиано:), да има хубав звук, а не неприятен електронен, дрънчащ звук. Слушах инструментите в клипчета в youtube и определено има разика между DGX и някакви като EZ 200 например и други, които забравих.

Без да навлизам в повече обяснения, че се отплеснах. Накратко искам да попитам - каква е разликата между трите описани в заглавието на темата клавиатури - organ style, piano и graded soft touch, защото именно като такива са описани съответно моделите на Yamaha ДГѝ 200/220 и 230.

Последното определение има ли общо с touch response-a, защото от това, което видях май и трите модела са с това?

Позволих си да споделя малко повече инфо, ако някой има желание и е вдъхновен да ме посъветва нещо повече в търсенето ми. като цяло - не ми се дават повече от 400 лв, а ако може наполовина, още по-добре.

И още нещо - има ли значение дали един инструмент е ползван 1 година или 6 години за качеството му или има знчение само начинът, по който е изпозлван?

Благодаря!

Отговорено

Не е в моята акватория, за да се обаждам, но може да помислиш за варианта качествена миди клавиатура и VSTi, с което може да постигнеш завидно добър звук, който предполагам, е резервиран иначе за доста по-скъпите хардуерни пиана :)

Отговорено

Подкрепям 7thString. Освен това може 76 клавиша да те ограничават (не знам какво ще искаш да свириш). Предлагам това: http://radoslavmusic.com/product.php?id_product=851 Влиза ти в бюджета (а кабелът ще ти е към 35 лева, поне моят бе толкова) и е 88 клавиша. Не съм свирил на него, но един приятел си взе наскоро и е доволен (също начинаещ).

Отделно има много хубави VST-та. Едно безплатно за пиано е http://www.supremepiano.com/product/piano1.html Можеш да си посвириш на клавиатурата на компютъра колкото да чуеш за какво става дума (има и качени демота).