Jump to content
Българският форум за музиканти

Въпрос за външен пиезо адаптор на акустична китара.


boywalking

Recommended Posts

Здравейте колеги, като абсолютен аматьор и ентусиаст разполагам с китара Yamaha C40, и понеже същата няма вграден адаптор за кубе, си закупих следния "Belcat EGT 202" долу ще постна и линк, та същия монтирам на китарата според указанията, пробвах и на други места и от клипчета в интернет прегледах за същите, но оставам изключително недоволен. За да се чува нещо от кубето (15 ватово) трябва да го усиля поне на половината и ефектите също, и се чува едно отвратително постоянно смущение, като, че дава на късо някъде. Тествах с друга китара с вграден адаптор и свири прекрасно и има доста сила дори на 1/4 от волумето на амп-а. С моята китара и тоя насран адаптор не ще, пробвам и с други кабели - все същото.

 

Питането ми е, има ли вариант да се монтират пиезо адапторчетата вътре в китарата (през дупката на самата китара да минат в страни някак си) или как да я направя да засвири..... или да се примиря, че тая китара и кубе нямат бъдеще ?!?!?

 

 

http://www.google.bg...29,r:3,s:0,i:72

 

 

ето и китарчето:

http://www.google.bg...,r:4,s:20,i:142

Редактирано от boywalking
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Явно това пиезо не е подходящо за това, което очакваш. Препоръчвам ти акустична китара с активна електроника. Ползвам такава в кубето и ефектите звучат сносно. Е, не е като електрическата, но си има някои предимства.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Спокойно, причината не е в пик ъпа. За да извадиш истински акустичен тон ти трябва предусилвател за пиезоелемент. Иначе звучи като тенекия, само гадни високи, откоито ти иде да строшеш свирката. Освен това не всяко комбо е подходящо за свирене с акустичен инструмент. Погледни в каталога на Томан, там съм виждал предусилватели. Ако си в София, отиди до Динаколд на Петте кюшета. Там ще ти помогнат в избора. Друг вариант е да си купиш системата за вграждане в акустична китара - пиезоелемент, който се монтира в бриджа и предусилвател 9 с батерия, за целта лютиер трябва да направи прорез в страната на китарата и да го монтира. Подобна играчка струваше около 70-80 лв.

 

Ето ти линк, тук може да си избереш предусилвател и да го поръчаш на каталожната цена през Динакорд.

http://www.thomann.d...en_preamps.html

Ето един на съвсем прилична цена, може да го комбинираш с твоето пиезо.

http://www.thomann.d...ec_fse4_epc.htm

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

 

http://blog.makezine.com/2011/12/20/collins-lab-diy-contact-mic/

 

10 елемента са – трябва да намериш някой да ти го сглоби -за почти без пари ...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Значи накратко.... събирам тази шепа кондензатори и съпротивления, една платка - правя същата, от моите пиезо адаптори сигнала минава през същата платка (която се явява външно тяло) и от тая платка към кубето. Ако е това - го правя още този уикенд! Става въпрос за абсолютно домашни условия за супер начинаещ, не се гони супер качество или елементите да са красиви и скрити.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Точно така , ако не ти хареса минаваш към купешкия пред-усилвател.

 

 

Трябва да имаш в предвид , че е показано за един адаптор .

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Броят на пиезоебементите е без значение. Много ми е интересно как работи тая схема само с един транзистор. Преди много години пробвахме какво ли не и добър резултат имаше чак когато почнахме да ползваме интегрални схеми. Доколкото разбирам, тук крябва да се ползва преампа на комбото, тази схемичка е някакъв синхронизатор. Пробвай и кажи после какъв е ефектът. Лично аз се съмнявам в подобни демонстрации, още повече когато кабелът му е скрит зад масата...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Броят на пиезоебементите е без значение.

 

Моля да се уточниш , какво искаш да кажеш с това . Ако сложим 100 елемента , вместо 1 на входа на преампа -няма да има разлика ?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Дадоха ти линк за вече сглобена и работеща електроника от Томан. Цената е 50 лева. Не знам защо трябва да се "борим" с китайците. Дават ти прекрасна кутийка дори и с честотни корекции в нея и гнездо за батерия. Честно казано дори и аз, който правя ефекти, бих си купил наготово нещо такова, за да си спестя всичките разправии и време.

ПС: Бях гледал, че във Викиват Пловдив имат подобни готови комплекти за по 20-30 лева. Е за 20 лева и пръста няма да си мръдна да правя платка и тн. Да не говорим, че схемата по-горе не е върха на технологиите.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Дадоха ти линк за вече сглобена и работеща електроника от Томан.

 

Този линк е за електроника за вграждане . Ще се вкара в по голям филм , ако тръгне да реже китарата . Адапторите са за външно свързване . Пък и защо да не се пробва . Винаги може да си купи , ако не му хареса .

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Не е нужно сам да си реже китарата. За тази работа си има хора. Пиезо елементите типа "лепиш на тялото" не са толкова ефикасни колкото тези дето са под пластмасата в магарето. Съответно нито пиезото му е читаво, нито електрониката която ти предложи има гъвкавостта на тази от Томан. Това, че не е знаел какво да си купи не значи, че трябва задължително да ползва това за което се е набутал. Незнанието си има цена :) Начинът е един - електроника в китарата и пиезо в струнника.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Уви, така е. Лепил съм пиезомикрофончета къде ли не, вкл. съм правил сорсов повторител с мосфет. Става, ама все има нещо за доизкусуряване. Откак имам китара с фабрично озвучаване и през ум не ми минава да си повтарям опитите.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Човека си каза -

 

Става въпрос за абсолютно домашни условия за супер начинаещ, не се гони супер качество или елементите да са красиви и скрити.-

 

Затова като се прегледат въпросните линк се вижда ,че купените от него адаптори се чуват добре, дори без пред-усилвател.

 

http://www.youtube.com/watch?v=Q0FbQ9vTaGo

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Здравейте колеги, все още не съм направил схемичката (не мога да намеря транзистора и едното съпротивление 3,3М) но моята китара в никакъв случай не звучи като тази на клипа, а съм с 2бр. пиезо... Кубето ми е 15-ватото, а за да се чува китара през него изобщо, трябва да усиля доста volume-a, gain-а и особено overdrive--а, иначе нищо не става...

 

обмислям вариант пиезотата да пробвам да ги вкарам вътре в китара (през дупката на тялото) без да разпробивам каквото и да е, да ги лепна до където ми стига ръката и така ?!? Какво да очаквам при тази опция ?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Още нещо което се сетих, че може да ми ебава звука от кубето.... Китарата ми е класическа - с найлонови струни, за това ли ме разочарова кубето ?

И може ли на такава китара да сложа метални струни, или ще изкривят грифа ?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.