BLj Публикувано Октомври 27, 2012 Публикувано Октомври 27, 2012 Профи преносим магнетофон, моно - много здрава машина.И на батерии работи.В моят случай го ползвам за предусилвател (страхотен)..Имам два, но единия няма оригинално захранване, а ми трябва уреда. ъъъ..Като не-специалист в областа, виждам 2 варианта 1. Да ги храня чрез съществуващото ориг. захранване двата, като се има предвид ,че те няма да записват и т.н.т, а само предусилват..Дали ще смогне.? 2. Второ захранване, обаче оригиналното захранване е -12 до -36V забележи positive ground.Та са незнам ако просто му дам +12 до 36v DC на шаси и negative вътре, дали ше има огън и искри (примерно поради заземяване на контакти и тн.т.)...Дано остана разбран. Ценна ми е машинката, та реших първо да питам после да действам. Принципно имам и други въпроси относно Nagra 4.2, но да не ставам нахален. Благодаря предварително. Цитирай
L.K. Отговорено Октомври 29, 2012 Отговорено Октомври 29, 2012 1. Ако няма да въртят става. 2. Става. Цитирай
Parni_Valjak Отговорено Октомври 30, 2012 Отговорено Октомври 30, 2012 (Редактирано) С риск пак да ме обвинят в елитаризъм,ще кажа, че Nagra не е играчка за правене на експерименти ! Някое педалче или нещо от сорта , както и да е, но професионална машина на върха на веригата, не заслужава да се осланя на безотговорни форумни мнения. Ако наистина е ценена, това трябва да се докаже с поведение. Искаш съвет - Не прави неквалифицирани експерименти с това бижу! Всяка неквалифицирана намеса може да доведе до сериозни повреди или дори до безвъзвратна загуба на машината. Коя модификация е машината/те? С кои модули е/са комплектована/ни ? Какво в края на краищата ще предназначението и/им? Ако е само за предусилване, ще е малко грубовато да се ползва само малка част от цялата машина. Редактирано Октомври 30, 2012 от Parni_Valjak 2 Цитирай
Telerig Отговорено Октомври 30, 2012 Отговорено Октомври 30, 2012 Имаш направо бижутерия! Валяка е прав а и идеята ти е добра - заслужава си инвестицията да се оправят и да ги ползваш като предусилване тоест, сигнала да минава през тях и да се записва от добър качествен конвертор. Въпроса е да им се обърне наистина професионално внимание за да извлечеш максимална полза от тях. Цитирай
Parni_Valjak Отговорено Октомври 30, 2012 Отговорено Октомври 30, 2012 (Редактирано) Още един вариант е сигналът да мине през лентата и после да се цифровизира. За определени случаи (даже повечето) това е много добро решение. Би трябвало в комплектацията да има филтри и лимитер, (качествен, аналогов), което си е дюшеш отвсякъде Редактирано Октомври 30, 2012 от Parni_Valjak 2 Цитирай
7thString Отговорено Октомври 30, 2012 Отговорено Октомври 30, 2012 Малко офтопик, но винаги съм се чудел как на подобни носители се поддържа константна скорост на лентата? Цитирай
Петьо Бояджиев Отговорено Октомври 30, 2012 Отговорено Октомври 30, 2012 Кварц, тахометричен генератор ? Цитирай
Parni_Valjak Отговорено Октомври 30, 2012 Отговорено Октомври 30, 2012 (Редактирано) ^^Как го искаш отговора? Със ракийка и салатка или на сухо? Хайде от мен да мине, че си мой човек . Кварцов генератор( не винаги, може да е с фазов дискриминатор), тахометър, ПИД регулатор, и контрол на двигател. Мога да покажа и конкретната схема, но няма да е малка. PS. Имайте предвид, че има доста допълнения, свързани със синхронизация с филмова техника. Която се осъществява с още един модул, колкото самата NAGRA. Редактирано Октомври 30, 2012 от Parni_Valjak Цитирай
7thString Отговорено Октомври 30, 2012 Отговорено Октомври 30, 2012 (Редактирано) Уф, по глупав начин си зададох въпроса... Ако мотора се върти с постоянна скорост, навиващата ролка в края си ще почне да издърпва много повече лента , защото диаметъра на "рулото" ще е по-голям. Значи по някакъв начин "разбира" и коригира скоростта на навиващата ролка така, че през главите да минава лентата винаги с една скорост... та ми беше интересно кое точно дава обратната връзка? Редактирано Октомври 30, 2012 от 7thString Цитирай
L.K. Отговорено Октомври 30, 2012 Отговорено Октомври 30, 2012 Навиващата ролка се върти по-бързо през фрикционна предавка, която приплъзва, от основния мотор. Така се компенсира разликата, породена от различния диаметър навита лента и се осигурява лек опън на лентата. В някои по-напреднали модели има отделен двигател за всяка ролка. Такива са тримоторните декове - без нито един ремък. Скоростта през главата е константна и се определя от тоноста, която се върти от двигател със стабилизирани обороти, най-често и с маховик. Лентата е притисната към тоноста с тонролката. Цитирай
Parni_Valjak Отговорено Октомври 30, 2012 Отговорено Октомври 30, 2012 (Редактирано) ^^ Не е така. Налягането на лентата (силата на опън) се контролира различно за различните видове механика. При Nagra водещата идея за минимална консумация, все пак е портативна машина, налага използване на елегантни механически системи за контрол на опъването. При други машини , особено тримоторни, всеки мотор е със собствено управление и различни оптимизационни задачи. Водещия тонмотор има задача да върви стабилно, с твърда характеристика или серво управление, което стабилизира скоростта на въртене по отношение на механическото натоварване. Подаващия възел и поемащия възел имат самостоятелни, в общия случай независими системи за контрол на опъването на лентата. За Nagra има две подвижни еластично вързани търкала от ляво и от дясно, които при изменение на налягането/ опъна на лентата, която минава през тях, механически въздействат върху триенето на подаващия и приемащия възли. Така се контролира силата, необходима за да е налягането максимално постоянно. При тримоторните машини, пак с подобни датчици се снема информация за налягането, преобразува се в електрическа величина, която след това управлява захранването на двигателите, респективно магнитното поле и в крайна сметка силата на опън на лентата. Това е опростено обяснение , което естествено не навлиза във важни подробности, с които се постигат сериозните показатели на професионалните модели. Ей , съсипахме темата на човека ! Да преместим темата след пост #5 във темата за звукозаписа и там може да продължа с историята на NАGRA? Ако има интерес, може да създадем отделна тема за техническите въпроси отнасящи се към магнетофоните? Редактирано Октомври 30, 2012 от Parni_Valjak 4 Цитирай
tzolov Отговорено Октомври 31, 2012 Отговорено Октомври 31, 2012 Обожавам Steampunk излъчването на тези машинки ! Уникален дизайн ! Цитирай
BLj Отговорено Ноември 1, 2012 Автор Отговорено Ноември 1, 2012 Благодаря за препоръките. За Parni_Valjak 1. Машините са 4.2 като: 1.NAGRA 4.2 по-старата версия - QPSE-XOYO-200 preamp.,QSLI, QGX-50. 2.NAGRA 4.2 Вградени QPAU-T/QPU-T preamps, QSLI, QGX-50. Този (2) има превклч. DYN 200, +48, +12, 12 V T powering, а стария не. Освен това 2 има доста по-високо входно ниво MIКЕ.. Както знаете 2 различни преамапа са QPAU-T mic 1, mic2 -QPU-T(2) Допълнително имаm само Time varier QSV2 SPEED CONTROL. External power supply- 1 брой(търся втори или решение) 2.Активният бас влиза в line in banana 100Kohm и заспива. Секви пасивни китари, басове, микрофони отиват в mic 1(1200ohm), mic 2(2200ohm) XLR, за(2)NAGRA 4.2 Има LP, HP реже под 50hz, компресора/лимитер още ги разучавам. Възпитан (аудио) съм някъде по средата между аналоговото и цифровото и на този етап до колкото чувам/виждам, цифровото се приближава до аналоговото качество на звук, а може и просто нищто да не разбирам. Сега, в този случай се кефите (и) на рекордера, но аз основно на предусилвателите. Не претендирам за "голем разбирач", но за мен хубав звук е без дисторжън (Нежелан) и шум/бръм при високи изходни нива. n Относно Recording :записа е кристал, като старата версия прави по-добри нива/чистота запис (ненам що, памук и спирт ли требе) 3.По моя въпрос: Доста внимавам, основно измервам, последната ми идея е от пин 6 на захр. да взема -10V за да захраниме и второто устройство да предусилва и то горкото. Така още няколко барабана Ще са ON AIR.(примерно!) Интересно е как става "сигналът да мине през лентата и после да се цифровизира".?..Не е ли трудоемко? Като нищо може да се окаже че нищо не разбирам, и затва почвам Лидийския до изтрпня Отново казвам мерси за отзивите, а темата я местете където трябва, или си лафете просто. На мен ми е интересно. Цитирай
bir4o Отговорено Ноември 2, 2012 Отговорено Ноември 2, 2012 Ми хубаво ще вземеш 10V , ма е възможно напрежението да клекне , защото не е предвидено да храни 2 пред-усилвателя . Може пък и да прегрее и да изгори някой стабилизатор . Най добрия вариант - нареждаш се на опашката при Парни Валяк и ти прави едно захранване за пред-усилвател -инвестицията си заслужава качеството . Цитирай
Parni_Valjak Отговорено Ноември 2, 2012 Отговорено Ноември 2, 2012 (Редактирано) Точка 2 от справочника на 4,2 дефинира параметрите на изхода: connector type; T 3478.... –10 V stabilized voltage, maximum current 50 mA. Noise level 5 μV rms. Тези -10 волта не стават за директна употреба. Вътре в машината има стабилизатори, които формират необходимите хапрежения и разделяне на отделните стъпала. Единствено може да се използва отделно захранване за целия магнетофон, от типа на ANT-3. Може да се пипа и вътре , но никак не е за препоръчване. Съвсем различен е въпросът за елиминиране на останалата част на магнетофона, за да остане в действие само предусилвателната част. Това не го препоръчвам в никакъв случай! Редактирано Ноември 2, 2012 от Parni_Valjak 1 Цитирай
Recommended Posts