Jump to content
Българският форум за музиканти

Проблем с настройването на нова китара


babycow

Recommended Posts

Здравейте. Съвсем наскоро си купих класическа китара и тъй като съм напълно начинаеща, все още не мога да си я настройвам сама...Затова си взех тунер..и с него се справям някакси (: Проблемът обаче е, че китарата много бързо се "разстройва" и се налага да я настройвам всеки ден (даже по няколко пъти на ден). Та... въпросът ми е..това нормално ли е при нова китара (или при каквато и да е китара) или пък има някакъв проблем с инструмента.

Знам, че въпросът ми може да се стори леко смешен на по-напредналите китаристи, но все пак ви моля да бъдете снизходителни, защото това е първият музикален инструмент, който някога съм притежавала (:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Зависи колко точно се разстройва....5-10 стотни е нормално горе-долу, но примерно ако пада с по половин тон за един ден не е нормално...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ако е с нови струни е очаквано да се разстройва до известна степен. Н следващите няколко дни трябва да "слегнат" струните.

 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Струните не трябва да имат много намотки на ключовете, това е една от честите причини за разстройване на класическите китари. Помоли някой по-опитен да ти покаже как се слагат струните, не трябва да има повече от три врътки на стеблото на ключа. При нови струни разстройването спира след няколко дена.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

При настройката на струната ако тонът е по-висок първо отпусни и после с натягане стигни до желаната височина. Ако подминеш леко по-добре опъни (разтегни) струната с два пръста. Помоли учителя си да ти покаже как се парви.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Настройваш струната до желания тон, след което леко я подръпваш няколко пъти, пак я настройваш, пак подръпваш...ще забележиш, че отклоненията, ще са все по-малки. Предполагам, че струните ти са найлонови, при тях е нормално дори няколко дни да се налага да повтаряш тази процедура. Но имай търпение, накрая ще видиш, че ще "заспи". Желая ти успех и пиши какво е станало.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Благодаря на всички за бързите отговори и за помощта ^_^ Проблемът изчезна някак от самосебе си....явно причината е била в новите струни. Сега ми остава само да се упражнявам и да задобрявам (:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Има и вероятност струните да не са захванати както трябва на мостчето, но май това отпада като вариант щом китарата стои настроена.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.