Jump to content
Българският форум за музиканти

Потенциометри за еквалайзер - въртящи се или слайдери?


Потенциометри за еквалайзер  

14 гласа

You do not have permission to vote in this poll, or see the poll results. Моля, впишете се или се регистрирайте, за да гласувате.

Recommended Posts

Здравейте, колеги.

 

От известно време се занимавам с реализацията на 10-канален еквалайзер. Проектът ми засега е на ниво изработка и тестове на прототип, предстоят някои усъвършенствания на схемата, проектиране на платка и т.н. В процеса на работа обаче се формулира следният въпрос:

 

Кои потенциометри са по-удачни за реализацията на многоканален еквалайзер - въртящите се или слайдерите?

 

Не вярвам да има музикант, който поне веднъж да не се е сблъскал с настройки на тона си, а оттам и с еквалайзери в една или друга форма. Любопитно ми е да разбера според вас кои са по-удобни за употреба. Разбира се, зависи от конкретното изпълнение на устройството (размери и т.н.), тук просто търся вашето мнение по въпроса (при равни други условия както се казва :greenball:).

 

Слайдер потенциометрите дават по-добра нагледност, но заемат повече пространство - удачно е да се използват на места, където размерите не са ограничаващи. Въртящите се от своя страна са далеч по-компактни и лесно приложими за stomp boxes.

 

А какво е вашето мнение? (плюс моля аргументи, ако това е необходимо).

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

По-важното е да си намериш потенциометри/слайдери със S-крива (или W-taper), които грубо обяснено в двата края на обхвата са логаритмични, а по средата линейни.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Както сам каза, много зависи от приложението

Ако е многоканален с фиксирани ленти, логично е да е със слайдери, защото човек лесно може да види визуализирана настройка на цялото нещо - аз лично за 10 канален EQ предпочитам като го видя, да разбера веднага как точно променя сигнала.

Ако е примерно параметричен EQ, понеже там няма такава връзка, хората го правят с врътки, за да е по-евтино и надеждно - все пак в пистите на слайдерите се събира прах и друга гняс, която после създава проблеми

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

По-важен е въпросът за функцията на потенциометрите. Естествено е в зависимост о т конкретното решение, но е крайно неудачно , когато действително актуалният диапазон на контрол е свит в малка част от обхвата на потенциометъра. (Горе Галин е посочил един вариант.)

Моите въпроси са директно свързани с анкетата, и мисля, че са важни .

Например лентата на обхвата за регулиране дали се променя с промяната на нивото или остава постоянна.

IS6i.jpg

Дали в повдигането и свалянето формата на лентата е еднаква или не. За различни приложения, са подходящи различни решения.

ISbl.jpg

Дали въртящи или плъзгащи да са потенциометрите зависи и какво регулират.В анкетата, а и в темата не е дефинирано какъв е този икуалайзер, за който се отнасят въпросите. Защото 10 канални има и параметрични, и графични и sweep.

 

http://www.rane.com/pdf/constanq.pdf

Редактирано от Parni_Valjak
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Благодаря Ви за бързите отговори. След кратка справка с някои сайтове в интернет давам допълнителна информация.

 

Екуалайзерът е графичен (според wikipedia) - входният сигнал се разделя между 10 звена, реализиращи лентови филтри, всеки от които пропуска с определен коефициент на усилване/потискане съответната честотна лента. Изходните сигнали след това се събират и извеждат. Усилването и потискането са симетрични. Ширината на лентата май беше постоянна (доколкото си спомням от PSpice симулациите). Полюсната честота на всяка лента е константна стойност.

 

Колегата Gregg е абсолютно прав за потенциометрите с S-крива. Тъй като не бях правил обстойно проучване за всякакви разновидности на потенциометрите (признавам си без бой :greenangel:), аз самият се чудех дали това е възможно. Е, явно става.

 

Основната схема на екуалайзера, която използвам с леки модификации, е взета от модела TRK510 на фирмата Power (описан в "Hi-Fi схемотехника" на издателство "Техника" от 1979 г.).

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Пусни твоя вариант на схемата, да му хвърлим един поглед.

Редактирано от Parni_Valjak
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

С малко късмет и обикаляне и мерене (или зимане на мостри) по магазините може да нацелиш плъзгащи с тая характеристика ама от по-късичките , понякога имат и светодиодче.Някога се ползваха в едни измислени автомобилни усилвателчета ....

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

http://www.4shared.com/file/edVLHOJH/EQ_online.html?

 

Това засега е единственият начин да ви пратя схемата, че нещо не успявам да се оправя с форума по отношение на картинки. Лошото е, че съм я линкнал като .sch файл (PSpice Schematics File). Нямах по-добри идеи :D

 

Ако вече сте намерили схемата на посочения от мен модел, промените са съвсем малки (само някои стойности на елементи засега). Понеже лентовите филтри са с операционни усилватели, чийто общ брой заедно с изходния суматор и едно стъпало откъм входа възлиза на 12, по-нататък смятам да реализирам схемата с интегралки с по 4 в 1 корпус, но като цяло това са просто вариации върху основната схема.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Това не върши работа. С .sch има файлове от огромно количество програми. Имам много програми, но не мога да имам всички...

По-добре експортирай в .jpg , а след това качи в някой сървър за картинки. От там вземи адреса на картинката и го вмъкни като картинка (11 thumbnail (image) от долната редица в горната част на Нов Отговор).

Така всеки ще има директен достъп до изображението.

 

Ползвай snimka.bg , photobucket.com , imgur , imm.io или друг сървър за изображения.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

http://www.4shared.com/photo/RindPsYc/EQ_online.html?

 

Ето някакъв импровизиран вариант. Леко са поорязани някои части от схемата, които се повтарят. Предполагам, че е очевидно все пак за какво става въпрос ;)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Дааа, има какво да се каже. Естествено - градивна критика.

1. Честотната лента не е постоянна, защото жираторите, които са еквивалентни индуктивности и последователните им кондензатори са свързани към средните краища на потенциометрите за повдигане/сваляне. Което означава, че последователното съпротивление в трептящия кръг не е постоянно в различните положения на потенциометрите. Ерго, качественият фактор е различен, лентата е различна.

2.741 може да се приложи във всички жиратори, защото там работи като повторител и няма да пречи на правилната им работа.Но във входния усилвател (gain control) и EQ усилвателя 741 няма да даде добри резултати. Там ограниченията в усилването за високите честоти ще внесат ограничения. Не само като ниво, а и като изкривявания от slew rate ограничаване.

3.Използването на входният транзисторен повторител за задаване на референтно преднапрежение е лоша идея., защото не е стабилно, термично неустойчиво и в голяма зависимост от Н21е и входния делител. Осве това, така посочения делител не осигурява симетрично референтно ниво.

4. Употребата на еднополярно захранване за елементи предназначени за симетрично захранване не е добра идея. Не, че не може, но не е най-доброто решение.

5.Второто референтно напрежение също има недостатъци - Делителя не подава половината от захранването.

За пояснение - когато изходите на операционните не са "0", т.е. Ub/2 се получава несиметрично ограничение, т.е. максимално възможният неограничен сигнал е под максимално възможния. Респективно намален динамичен обхват.

6.Стойността на С6 е нелогична и неефективна. Времеконстантата С6/R11//R12 трябва да е под долната гранична честота, даже 10 пъти по-голяма.

Има още неща, но това стига за сега.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аз затова исках да я реализирам първо, да видя как ще се държи и тогава да коригирам каквото е необходимо ;)

 

Gain control операционния усилвател съм го сменил - използвам засега TL061. В последствие смятам схемата да я реализирам с интегрални схеми с по 4 op amp-a в един корпус - там вече ще го мисля. В средата на PSpice схемата е тествана с други операционни усилватели, разлика в АЧХ се даваше при честоти около и над 30 kHz, т.е. далеч извън обхвата на човешкото ухо. Като я навържа така, ще видя как ще се държи.

 

Захранването на схемата ще е +/- 12 V (двуполярно).

 

Входното стъпало в оригинал е реализирано с транзистор BC549B в схема общ колектор. Наскоро дочух, че този елемент май вече е спрян от производство, нямаше го и в магазина. В момента обмислям дали просто да не сложа един повторител с op amp.

 

Стойността на кондензатора C6 е 2,2uF. Нещо при набирането на схемата съм забравил да го настроя и е останал със стойността по default :D

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

По-добре TL 072, 074

C6 22...47uF

не вярвай безкрайно на симулаторите, защото математичните модели не са перфектни и може да те подведат.

Използвай максимално възможните +/- 16.5...17 волта, Така ще имаш по-високи стойности на сигнала преди ограничение, съответно по-добра динамика, а тя е много важна, след като имаш повдигане до 12...15dB на отделни части от сигнала. Иначе ще имаш изкривявания.

 

Проблемите за които споменавам за 741 са амплитудно зависими и може изобщо да не се отчитат от симулатора.

Редактирано от Parni_Valjak
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.