Jump to content
Българският форум за музиканти

Борба с "глухите" тонове на баса


MaPuHcKu

Recommended Posts

Здравейте!

 

Току що попаднах на интересна статия за борбата с така наречените dead spots или глухи тонове, може да е интерсно за някого:

 

http://johnkvintageg...ot-Removal.html

 

едит: Ето и снимката от статията, за бърза илюстрация на метода:

 

deadspot-removal-01.jpg

Редактирано от MaPuHcKu
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Не знам дали ще премахне глухите тонове, но гарантирано ще увеличи състейна на инструмента. Преди години имаше фирма, която продаваше специални бронзови плочки, изработени по формата на главите на Фендер и Гибсън. Монтираха се бързо с няколко винтчета и увеличаваха масата на главата, оттам и състейна. За глухите тонове нямам мнение, по моите свирки не се въдят.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Той човека в статията си споменава за тия плочки, както и за едни клампи - fat finger, но казва, че вече не ги произвеждат. Не знам дали е вярно.

 

Другото интересно нещо, което казва, е че е обсъждал проблема с Лео Фендер още през 1979 и тогава Лео е демонстрирал "премахване" на глухия тон като е сложил малка дърводелска стяга на главата на инструмента. Интересно, щом е познавал проблема и решението защо нищо не е променил още тогава...

 

А в конкретния случай целта е била да се реши проблема като добави колкото се може по-малко маса, за да не наруши баланса на инструмента. С тия малки тежести човек може доста точно да дозира колко ще добави. На този бас са добавени само около 60 грама!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Темата наистина е много интересна, преди време в раздел китара се разискваше проблемът.

 

Според мен /доколкото разбирам от физика/ не може да се предвиди кои ще са глухите тонове на дадена серия китари, защото макар и да са произведени с идея да са еднакви, то всяка си има малки разлики, които водят до това, че явлението се появява в определена честота. Затова и фабрично не се "премахва" този дефект, защото решението не може да се унифицира. Ако пък тръгнат на всяка отделна бройка да й мерят глухите тонове и съответно да правят разни къстъмизации...отиваме в друг пазарен сегмент :D

 

Снощи разцъках моята тояга и открих и аз един такъв тон на въпросната струна Сол, която се сочи за най-проблемна. Там наистина грифа почва да вибрира по-особено и тона умира по-бързо преминавайки в нещо като флажолет.

 

Като цяло дърводелската операция с вграждане на такова метално късче не е кой знае колко сложна, въпросът е да уцелиш такова тегло, че тази..."лоша резонантна честота" / :D / да се измести дотолкова, че да се попадне точно между 2 тона, защото може просто да се прехвърли на следващото или по-следващото прагче, което едва ли е целта :) Само това ме спира да хвана винтоверта и да му изкъртя глухите тонове :D

Редактирано от Yves
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Според мен най-елегантния начин е чрез подмяна на ключовете. При различните модели ключове ( особено при китарните) има до около 150 гр. разлика в масата.

Разбира се, не при всяка китара е възможно да се сложат всякакви ключове, но ако е възможно да се варира по този начин, е по-добре от допълнително разпробиване на инструмента.Естествено, първо ( експериментално) трябва да се определи каква промяна на масата е необходима.

 

Според моето мнение и опит обаче, освен че се променят състейна и глухите тонове, се променя резонирането на главата и инструмента започва да звучи малко "по-тъмно". Естествено, възможно е и да си въобразявам ;)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Не си въобразявш, смяната на ключовете може да има доста осезаеми последствия. Преди време смених ключовете на едно банджо с китарни, капсуловани, но по-леки от оригиналните. И звукът отиде в тиквите, стана глух и безцветен, Глухи тонове на кило.

В интернет съм виждал П-образни скоби с различно тегло и винт за пристягане. Намира се точното място на главата и това решава някои пробеми. Изработката на подобна скоба е по силите на всеки. Съжалявам, че в момента не мога да намеря картинката на това просто приспособление.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.