Jump to content
Българският форум за музиканти

Жужене само на 5-та струна. ПОМОЩ!


womd94

Recommended Posts

Здравейте! :)

Имам проблем с бъз или т.н. жужене само на 5-та струна и съм сигурен че жуженето идва от праговете а не от бриджа. Китарата ми е Epiphone Les Paul Ultra pro.. купих я нова преди няма и 2 месеца и не ми се вярва да се е изкривил грифа или нещо подобно, защото още не е претърпявала злополуки :D .. Т.н. бъз се появи преди 2 дни когато смених струните. Сложих струните както трябва, всичко е 6 (а и не слагам нови струни за първи път). Два дни си блъсках главата и изчетох ужасно много материал по тази тема и изгледах много такива клипове в Youtube но не мога да я поправя.. Опитвах и сет-ъп да и правя от бриджа но файда няма.. колкото и да вдигна екшъна жуженето си остава.. Предния комплект струни мисля че бяха 10-ятки и ги смених с 9-ятки.

Ако някой който е по компетентен в тази област нека ми даде някаква информация, защото това направо ми къса нервите..

Благодаря предварително! :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Сам си си отговорил на въпроса - 10-->9, нормално е! Финна настройка от тръс рода и малко търпение ... туй му е майката! Пък и струните още се "разтягат"

 

П.П. Не, че не засяга темата, ама какви струни си и сложил (марка) и какви са били старите (пак марка)

Редактирано от Георги Тотев
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

^ По принцип да, ама може и да си има някакви дефектни прагчета или самата струна нещо там да се е*е на криво. Възможно е и грифа да се е разшавал. Ако си в София, може да я метнеш при Стъмпи в магазина на Телесаунд в Младост да ти направи сетъп при нужда.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

^ Надали ще е от прагчетата, за два месеца надали ще се износят до толкоз. Лично мнение, че все още струните се нагаждат, а и сетъп-а е бил за 10-ки! Зависи и младежа как издевателства над инструмента все пак де ...

Редактирано от Георги Тотев
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Не смятам, че има голяма разлика между сетъпа за 9-ки и 10-ки. Казвам го от собствен опит, Свирил съм с 9-ки, 10-ки, 11-ки, сега съм с 13-ки. По-скоро имах предвид, че конкретно прагче може да е сложено на криво или самата струна да е кофти. Каквото и да си говорим, само си ги чешем, без да помагаме практически на пича. Или да изчака да се слегнат струните и самата китара да се пригоди, или да ходи на място някой да я прегледа.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Според един онлайн калкулатор за напрежението на струните, разликата м/у 9-42 и 10-46 за фендер-мензура е около 9-10 кг.

 

Т.е. 10-ките са давали по-голямо "огъване" (relief) на грифа.

 

9-ки => по-малко "огъване" (relief) => браждене... И аз мисля, че с тръс-рода трябва да се поиграе...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Струните (сегашните)са Savarez (някакви френски.. отдавна ги ползвам и съм много доволен от тях..а предните струни си бяха със китарата като я купих ) и тва за струната може и да е вярно че се е*е на криво.. кофтито е, че съм от Силистра а до колкото знам тук лютиер няма и ще трябва да се оправям сам понеже и път към някой по голям град също нямам.. и едва ли е защото съм минал от 10-тки към 9-тки.. имам и един Stagg Strat copy за 200 лв... а на него също съм му слагал и 9-тки и 10-тки и 11-тки и никога не съм имал проблем с подобно нещо.. сам съм си правил сет ъп-а на него и всичко си е перфектно до колкото на тая китара нещо не мога се оправя с нея.. ако имате други предположения или да добавите друг отговор ще се радвам много! :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аз само се сещам на прима виста да провериш на абсолютно всички прагове на всички струни дали има бръждене. След това ще видим какво излиза (дали на конкретно прагче, дали само на една струна и т.н.)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аз в началото на темата писах че бражденето идва само от 5-та струна.. като е отворена почти няма браждене като хвана на някое прагче между 3-то и 15-то бръжди, жужи и т.н. мислех даже че ако свиря нали през усилвател няма да пречи но не е така.. особенно като включа дисторжъна и като свиря пауъркорди на 5-та и 4-та се чува мега гадното и по точно изобщо като свиря на 5-та струна е гадно убива направо нотата която свиря..

Благоря, че се отзовавате на проблема ми! :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Дефинирай жужене, колега. Последният път, когато сменях струни (преди бая време е било), чистак новите Hybrid Slinky (на Earnie Ball) и по-точно дебелите (най-вече 5-а, може малко и 6-а) вадеха доста звънлив, даже странно звънлив звук. Възможно е да е именно от това. Като побичиш малко на тях и се оправят.

 

Единствената друга причина за бръждене, за която се сещам, е да видиш при свирене дали струната не опира в някое прагче по грифа, където по принцип не би трябвало да го прави в конкретния момент ;) Нова китара да се разклеца толкова бързо и аз не го вярвам.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Почти съм сигурен, че грифа се е "издул" малко, защото опъна на по-тънките струни е по-малък, а тръсрода продължава да е настроен на по-голямо напрежение, но има и още един проблем от бриджа само за 5-та струна. Аз винаги регулирам тягата на тръсрода, когато сменям струни, а и когато не сменям пак проверявам и ако трябва регулирам. Регулировката е лесна и не изисква никакви специално тренирани умения, просто всеки китарист трябва да може да си я прави сам, така както си настройва сам струните от ключовете

Редактирано от Лими
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

И какъв е проблема от бриджа само за 5-та струна? И странното е че на другата ми китара марка Stagg Strat copy съм и сменял струните сигурно 20 пъти и до сега не съм бъзикал тръс рода и не имало никакво жужене.. само веднъж и направих сет ъп на бриджа и това е.. а на нея съм слагал 9-тки, 10-тки, 11-тки.. и няма проблем а при този лес пол веднъж му смених струните и ще се издуе грифа.. и ако се е издул грифа това няма ли да афектира на всички струни а не само на 5-та..?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Може да направиш още нещо, за всеки случай. Провери дали няма нещо разхлабено по ключа на 5-та струна. Понякога проблем в ключа дава същия звук.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Може да направиш още нещо, за всеки случай. Провери дали няма нещо разхлабено по ключа на 5-та струна. Понякога проблем в ключа дава същия звук.

И това не е, защото има жужене само като натисна 5-та струна на дадено прагче.. като е отворена няма жужене.. :(
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Залагам на тръсрода.По малко килограми опъват 9ките.И ако височината на струните е била ниска като си купил китарата с 10ките,след смяната с 9ки височината се намаля още малко.Това обеснява разликата в другата ти китара.Просто тя е била с фабрично по висок екшън.Поздрави и пиши как се развиват нещата.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.