Jump to content
Българският форум за музиканти

жужене в бриджа


Recommended Posts

Здравейте , наскоро си купих класическа китара и се натъкнах на следния проблем...ужасно противно бръмчене в областта на магаренцето....не мога да разбера какъв е произхода му...не е крайчеца на някоя струна който се допира до тялото.... съмнява ме и да е самото магаренце защото изглежда стабилно и добре залепено и като го натисна силно няма промяна същото важи и за седлото...дори вкарах огледало да разгледам отвътре но като че ли всичко е наред!!! бръмченето се усилва значително когато дръпвам струните по-силно ,под определен ъгъл , също и с приближаване към магаренцето....със сигурност не е от прагчетата....и да пробвах в различни стаи...не е от интериора :) някакви идеи и съвети? не ми се ще да отида при професионалист и накрая да се окаже нещо дребно което да мога да оправя и сам! благодаря в аванс...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Не знам каква е китарата, но понякога това се случва с "нискобюджетните" такива и е следствие от недостатъчен (твърде малък) ъгъл на пречупване на струната след седлото в посока отворите за връзване на струните (в задната част на магаренцето).

Разбира се, това може да бъде възможна причина само ако приемем, че всичко останало по китарата е наред!

 

Проблемът се състои в това, че споменатият по-малък (от необходимото) ъгъл води до по-слабо (или недостатъчно) налягане/натежение на струната върху седлото, дори и настроена на необходимият тон. Вследствие на това трептящата струна не стои стабилно закотвена в една точка на седлото (както би трябвало), а извършва миниатюрни движения НАПРЯКО на него. Тези движения са недоловими за окото, но - за съжаление - доловими за ухото (споменатото "бръмчене").

 

Повтарям още веднаж - това е ако приемем, че всичко останало е наред!

 

Преработката на магаренцето е почти невъзможна поради конструктивно заложената в него грешка (съотношения на височини, дистанции и т.н.). Ако това е причината - обикновено се сменя магаренце, което изисква квалифицирана помощ (или китарата се връща, ако е в гаранция).

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

благодаря за отговора, но случая мисля че не е такъв.... китарата е made in china но е доста по качествена

и е едва ли не среден клас... друга подробност която забравих да спомена е че има спукване около 3 см под нулевото прагче...вероятно при транспорта. на 2рото прагче на 6,5 и 4 струна въпросното бръмчене е много силно...когато сложа капо промяна няма...бръмчи си и това е!! :curse: дразни ме неимоверно много...а китарата е много яка....за нещастие връщането не е опция ,а с това спукване също нямам идея как да процедирам...тия нещастници от български и американски Мощи все едно са хвърляли чувал с картофи....ето снимки на спукването и на ъгъла при струните

 

1z33s52.jpg[/img]

ngyq29.jpg[/img]233dcy.jpg[/img]

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Със снимки няма да стане... трявва да се погледне... напиши пони от къде си, да я види някой колега или съфорумник...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отиди до Нова Загора - www.kdbasses.com

 

Тая китара както се спукала главата към грифа може би върви към обезглавяване, но не може да се види от снимките. Обади се на някой лютиер който ти хасеса и я занеси.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Не съм влизал отдавна във Форума и едва сега видях писаното след моят отговор (или предположение). За съжаление си прав - случаят май не е такъв...

 

Съвета на колегата a_panov е абсолютно правилен, послушай го - от Коцето (www.kdbasses.com) надали ще намериш по-добра алтернатива!

 

Апропо, какво е това бяло нещо, което се вижда под дъното (основата) на седлото в магаренцето, на първата ти публикувана снимка ?

Редактирано от TLC1
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ако можеш направи видео-аудио запис та макар и с лошо качество от уеб-камера или мобилен телефон и ни го пусни тук да чуем и видим какво става. А и на някой лютиер да пратиш този запис, ще може предварително да постави "диагноза", та и съвет за "лечение" да даде.

Редактирано от Лими
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.