Nanoass Публикувано Септември 21, 2012 Публикувано Септември 21, 2012 Здравейте , наскоро си купих класическа китара и се натъкнах на следния проблем...ужасно противно бръмчене в областта на магаренцето....не мога да разбера какъв е произхода му...не е крайчеца на някоя струна който се допира до тялото.... съмнява ме и да е самото магаренце защото изглежда стабилно и добре залепено и като го натисна силно няма промяна същото важи и за седлото...дори вкарах огледало да разгледам отвътре но като че ли всичко е наред!!! бръмченето се усилва значително когато дръпвам струните по-силно ,под определен ъгъл , също и с приближаване към магаренцето....със сигурност не е от прагчетата....и да пробвах в различни стаи...не е от интериора някакви идеи и съвети? не ми се ще да отида при професионалист и накрая да се окаже нещо дребно което да мога да оправя и сам! благодаря в аванс... Цитирай
TLC1 Отговорено Септември 21, 2012 Отговорено Септември 21, 2012 Не знам каква е китарата, но понякога това се случва с "нискобюджетните" такива и е следствие от недостатъчен (твърде малък) ъгъл на пречупване на струната след седлото в посока отворите за връзване на струните (в задната част на магаренцето). Разбира се, това може да бъде възможна причина само ако приемем, че всичко останало по китарата е наред! Проблемът се състои в това, че споменатият по-малък (от необходимото) ъгъл води до по-слабо (или недостатъчно) налягане/натежение на струната върху седлото, дори и настроена на необходимият тон. Вследствие на това трептящата струна не стои стабилно закотвена в една точка на седлото (както би трябвало), а извършва миниатюрни движения НАПРЯКО на него. Тези движения са недоловими за окото, но - за съжаление - доловими за ухото (споменатото "бръмчене"). Повтарям още веднаж - това е ако приемем, че всичко останало е наред! Преработката на магаренцето е почти невъзможна поради конструктивно заложената в него грешка (съотношения на височини, дистанции и т.н.). Ако това е причината - обикновено се сменя магаренце, което изисква квалифицирана помощ (или китарата се връща, ако е в гаранция). 2 Цитирай
Nanoass Отговорено Септември 21, 2012 Автор Отговорено Септември 21, 2012 благодаря за отговора, но случая мисля че не е такъв.... китарата е made in china но е доста по качествена и е едва ли не среден клас... друга подробност която забравих да спомена е че има спукване около 3 см под нулевото прагче...вероятно при транспорта. на 2рото прагче на 6,5 и 4 струна въпросното бръмчене е много силно...когато сложа капо промяна няма...бръмчи си и това е!! дразни ме неимоверно много...а китарата е много яка....за нещастие връщането не е опция ,а с това спукване също нямам идея как да процедирам...тия нещастници от български и американски Мощи все едно са хвърляли чувал с картофи....ето снимки на спукването и на ъгъла при струните [/img] [/img][/img] Цитирай
никони Отговорено Септември 22, 2012 Отговорено Септември 22, 2012 Със снимки няма да стане... трявва да се погледне... напиши пони от къде си, да я види някой колега или съфорумник... Цитирай
Nanoass Отговорено Септември 22, 2012 Автор Отговорено Септември 22, 2012 от ямбол но мога да отида и до стара загора или пловдив Цитирай
a_panov Отговорено Септември 23, 2012 Отговорено Септември 23, 2012 Отиди до Нова Загора - www.kdbasses.com Тая китара както се спукала главата към грифа може би върви към обезглавяване, но не може да се види от снимките. Обади се на някой лютиер който ти хасеса и я занеси. Цитирай
TLC1 Отговорено Септември 30, 2012 Отговорено Септември 30, 2012 (Редактирано) Не съм влизал отдавна във Форума и едва сега видях писаното след моят отговор (или предположение). За съжаление си прав - случаят май не е такъв... Съвета на колегата a_panov е абсолютно правилен, послушай го - от Коцето (www.kdbasses.com) надали ще намериш по-добра алтернатива! Апропо, какво е това бяло нещо, което се вижда под дъното (основата) на седлото в магаренцето, на първата ти публикувана снимка ? Редактирано Септември 30, 2012 от TLC1 Цитирай
Лими Отговорено Септември 30, 2012 Отговорено Септември 30, 2012 (Редактирано) Ако можеш направи видео-аудио запис та макар и с лошо качество от уеб-камера или мобилен телефон и ни го пусни тук да чуем и видим какво става. А и на някой лютиер да пратиш този запис, ще може предварително да постави "диагноза", та и съвет за "лечение" да даде. Редактирано Септември 30, 2012 от Лими Цитирай
Recommended Posts