Jump to content
Българският форум за музиканти

Грижа за гласа


Antonivo

Recommended Posts

Темата е малко странична за форума,но според мен е доста важна.Освен това много хора имат някакъв опит и отношение към проблема.Та на въпроса-какви грижи полагате за гласа си,какви рецепти ,лекарства и практики прилагате?Аз например имам няколко проблема с дихателния апарат и те доста ми пречат особено през зимата .

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Доста често пия Оригинална Кока Кола , според вас пречи ли на гласа , сякаш ако не пия изпявам максимално високите тонове в диапазона ми по-лесно но не съм сигурен

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Газираното за мен е табу,както и прекалено студено/горещо.Освен това зимата съм доста зле-гласът ми постоянно е паднал и дращи,не мога да пея нормално.Пия доста чайове с мед,лекарства пробвам различни,но малко помагат.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Antonivo, опитай с разни природни средства за укрепване на имунната система. Има една тема във форума за пчелните продукти и лечебните им свойства ( апитерапия ). И аз от близо година се боря с една гадна хронична хрема и нямам нерви вече. Сега пробвам подсилване на имунитета с клеева тинктура, мурсалски чай, разни билки... при всички положения ще е от полза. :) Успех!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

От Надка Караджова знам преди концерт трябва да си се наспал добре, не трябва да си пил вино, семнки фастъци. А от моите баби на село преди пеене по 1 глъдка ракия за загриаване на гласните струни

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Здравейте! Аз преди да пея пия чай от билката лопен или изпивам една ампла с витамин С-това ми помага.Също така за да съм в кондиция разтривам дланите си и след това ги поставям от двете страни на гръкляна,разтривам също ушните миди,също така точките ХЕ-ГУ (между палеца и показалеца) и точката на дълголетието или на стоте болести -ЦЗУ-САН -ЛИ (подколянната капачка отстрани точно където се съединяват двете кости),правя алтернативно дишане по йогите.Тогава се чувствувам по-спокоен и пея добре! Пожелавам ви успехи!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 2 weeks later...

Интересни са всички съвети,особено на vlado353.Аз съм пробвал какво ли не,всякакви билки и хомеопатични продукти,мед и т.н ,та даже и лекарства.Постоянно пия течности ,дишам през носа - изобщо здравословен живот живея.Най-новото ,което даже в момента пробвам е преварена кока кола с черен пипер.Втори път я пия и мисля,че има ефект-особено с пипера.Другото ,което ще изпробвам тази зима е ядене на сърцевината на кромид лук,казаха ми ,че и чесънът помага страшно много за гласовия апарат.Колкото до алкохола-в преобладаващата си част лекарите,а и в мрежата го отхвърлят и твърдят ,че е вреден за гласа.От друга страна съм чувал доста любопитни истории за мастиката и един коктейл с ракия ,мед и яйце,който много помагал на гласа.Който има опит да казва,защото дори сега (понеже преди 3-4 дни изпих едно Самърсби) след 3 песни гласа ми става много дрезгав, и не ми се подчинява,а много мразя така.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 5 months later...

преди пеене е полезно да си направиш смес от мед 1 ч.л и масло 2ч.л и си го изяждаш това, на мен ми помага, както и да си се наспал добре,когато е отпочинал гласа е по чист и ясен. Друг интересен факт при жените, докато са в цикъл им пада гласа и не могат да си го контролират, при някои и няколко дена след цикъл продължава.Също е важно и да си ял нещо преди да пееш.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Май за всеки е доста индивидуално-аз например пея рок и гласът ми се чувства много по-добре ако съм хапнала непосредствено преди пеене(да кажем половин-един час).Не пия газирано,твърд алкохол-сваля гласа,не ям никакви ядки,не пия дори натурални сокове,особено преди пеене-захарта ми лепне на гърлото и дразни .Също никога не излизам навън без шал. :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Няма такова нещо като " сваля ми гласа" еди кой си продукт/ храна... 

 Всичко е до позиция и поставяне на гласа. Сега, друг въпрос е, че някои ОПРЕДЕЛЕНИ (  а те са малко) продукти да окажат ефект върху самите гласни струни (като намалена гъвкавост, ограничено трептене и така нататък..). Става дума, разбира се, за МНОГО студени напитки, които да създадат дисбаланс м/у температурата на тялото и внесената от чужда среда напитка. Липсата на водоснабдяване- това е сериозен проблем. Ако сте изложени на много задушни места по цял ден, жеги, пресъхване на гърлото- работата е наистина зле. Трябва да се пие изключително много вода, за да може да не се "трият" връзките, а да минават леко вибрациите, като си позволяват да функционират на високи и ниски честоти. 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Доста е писано във форума по този и подобни въпроси. Ето няколко теми, които набързо намерих:
 

Хигиена на певеца

 

Как си пазите гласа

 

Суровото яйце полезно или опасно

Редактирано от savov
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Моето мнение - просто поддържайте огранизма си здрав,поемайте витамини дори спорта според мен помага до извесна стемен като раздвижва тялото и спомага за по-добро дишане.Както се казва здрав дух здраво тяло.Та ако си здрав и гласа ще бъде окей а от теб зависи вече да го развиваш.
Това е мнението ми по въпроса.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.