Jump to content
Българският форум за музиканти

Колеги пианисти, свирите ли Равел и Дебюси?


Maurice Ravel

Recommended Posts

Свиря предимно Шопен и по-малко Дебюси. Но Равел не съм свирил досега, честно казано, а и не познавам много творчеството му за пиано. Бях си свалил на ноти паваната за една инфанта, която е по-известна, ама нещо не ме изкефи някак... Можеш ли да препоръчаш нещо друго негово? По възможност да не е супер виртуозно, щото съм хобист все пак :D

 

П.П. В момента например се мъча с Отраженията във вода на Дебюси, но тия арпежи ми взимат душата :crying:

 

Много се вдъхновявам от това изпълнение на Клаудио Арау:

http://www.youtube.com/watch?v=l0Hyq4Xc7Q8

 

Има грешки, но трябва да отчетем, че на това изпълнение е на 80 години! :surprise:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Еми то от Равел повечето неща са супер виртуозни... :):D Но от него лесни са може би по ранните му композиции. Античен менует и т.н. В момента свиря Играта на водата, но не знам дали ти върши работа. От Дебюси какво свириш?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ъпдейтнал съм си мнението по-горе, в момента работя над отражения във вода. Иначе свиря първата арабеска, цикъла "детски ъгъл", лунна светлина... разцъквал съм и по-лесните му прелюди, макар че то много малко от тях са лесни :D

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Кефят ме, ама не са ми по възможностите :D Гледам, че си падаш по доста сложни произведения, предполагам се занимаваш професионално с класическо пиано, вероятно по конкурси?

 

(между другото, отговаряй ми, без да ме цитираш, че иначе става излишно повтаряне на текст. Цитати се ползват, когато се отговаря в по-дълги дискусии, където участват повече хора)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Свирила съм сонатината на Равел, много и се кефех.

А Дебюси "Островът на радостта"

И аз го свиря "Островът".

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Колеги просто ме интересува някой пробвал ли е да научи Фантазия Импромптю на Шопен! Това произведение е просто виртуозно!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Да, аз го свиря. На пръв поглед е сложно, заради полиритъмът, който се получава между лява и дясна ръка - 4 ноти в дясната срещу 3 в лявата, но се свиква доста бързо и не е трудно. Разбира се не го свиря много добре, ама колкото мога ;)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Само за информация: Шопен никак не е харесвал своята "Фантазия-импромптю", според някои източници, дори е съжалявал, че я е написал. От друга страна любимата му композиция е била Баладата в сол минор. :D

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Фантазия-Импромптю е от композициите, които той не е публикувал и е пожелал да бъдат унищожени след смъртта му. За наша радост това не се е случило :) Измежду тези композиции с опус posthumous е и Ноктюрното в До-диез минор, както и доста други много красиви неща, странно защо е искал да бъдат унищожени... Не знам дали баладата в Сол-минор му е била любима, но на мен със сигурност ми е най-любимата композиция на Шопен, ако не и изобщо в класическата музика :D Всичките му балади до една са гениални!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 2 weeks later...

Аз като ударя две - три шлибовици и се сещам за Равел :)

 

Newbies, въпросът ти е твърде класически за повечето от хората тук. Сигурен съм, че познаваш лично 99% от хората, които биха свирили Равел. Ако все пак искаш мнения, насочи се към чуждестранните форуми, като pianoworld, pianostreet и др. Там има млади пианисти като теб, ще ти е интересно, Някой са на високо ниво.

Редактирано от acc
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.