Maurice Ravel Публикувано Август 7, 2012 Публикувано Август 7, 2012 Мислех си колко ли пианисти в България свирят Равел и Дебюси? Вие сте. Цитирай
CyberGene Отговорено Август 7, 2012 Отговорено Август 7, 2012 Свиря предимно Шопен и по-малко Дебюси. Но Равел не съм свирил досега, честно казано, а и не познавам много творчеството му за пиано. Бях си свалил на ноти паваната за една инфанта, която е по-известна, ама нещо не ме изкефи някак... Можеш ли да препоръчаш нещо друго негово? По възможност да не е супер виртуозно, щото съм хобист все пак П.П. В момента например се мъча с Отраженията във вода на Дебюси, но тия арпежи ми взимат душата Много се вдъхновявам от това изпълнение на Клаудио Арау: http://www.youtube.com/watch?v=l0Hyq4Xc7Q8 Има грешки, но трябва да отчетем, че на това изпълнение е на 80 години! Цитирай
Maurice Ravel Отговорено Август 7, 2012 Автор Отговорено Август 7, 2012 Еми то от Равел повечето неща са супер виртуозни... Но от него лесни са може би по ранните му композиции. Античен менует и т.н. В момента свиря Играта на водата, но не знам дали ти върши работа. От Дебюси какво свириш? Цитирай
CyberGene Отговорено Август 7, 2012 Отговорено Август 7, 2012 Ъпдейтнал съм си мнението по-горе, в момента работя над отражения във вода. Иначе свиря първата арабеска, цикъла "детски ъгъл", лунна светлина... разцъквал съм и по-лесните му прелюди, макар че то много малко от тях са лесни Цитирай
Maurice Ravel Отговорено Август 7, 2012 Автор Отговорено Август 7, 2012 Какво мислиш за Фойерверки от Прелюдиите. Цитирай
CyberGene Отговорено Август 7, 2012 Отговорено Август 7, 2012 Кефят ме, ама не са ми по възможностите Гледам, че си падаш по доста сложни произведения, предполагам се занимаваш професионално с класическо пиано, вероятно по конкурси? (между другото, отговаряй ми, без да ме цитираш, че иначе става излишно повтаряне на текст. Цитати се ползват, когато се отговаря в по-дълги дискусии, където участват повече хора) Цитирай
Maurice Ravel Отговорено Август 7, 2012 Автор Отговорено Август 7, 2012 Да от 7 години се занимавам професионално, и по конкурси ходя. Цитирай
a_c_ Отговорено Август 14, 2012 Отговорено Август 14, 2012 Свирила съм сонатината на Равел, много и се кефех. А Дебюси "Островът на радостта" Цитирай
Maurice Ravel Отговорено Август 15, 2012 Автор Отговорено Август 15, 2012 Свирила съм сонатината на Равел, много и се кефех. А Дебюси "Островът на радостта" И аз го свиря "Островът". Цитирай
Lorimar Отговорено Август 16, 2012 Отговорено Август 16, 2012 Колеги просто ме интересува някой пробвал ли е да научи Фантазия Импромптю на Шопен! Това произведение е просто виртуозно! Цитирай
CyberGene Отговорено Август 16, 2012 Отговорено Август 16, 2012 Да, аз го свиря. На пръв поглед е сложно, заради полиритъмът, който се получава между лява и дясна ръка - 4 ноти в дясната срещу 3 в лявата, но се свиква доста бързо и не е трудно. Разбира се не го свиря много добре, ама колкото мога Цитирай
Maurice Ravel Отговорено Август 16, 2012 Автор Отговорено Август 16, 2012 Само за информация: Шопен никак не е харесвал своята "Фантазия-импромптю", според някои източници, дори е съжалявал, че я е написал. От друга страна любимата му композиция е била Баладата в сол минор. Цитирай
CyberGene Отговорено Август 16, 2012 Отговорено Август 16, 2012 Фантазия-Импромптю е от композициите, които той не е публикувал и е пожелал да бъдат унищожени след смъртта му. За наша радост това не се е случило Измежду тези композиции с опус posthumous е и Ноктюрното в До-диез минор, както и доста други много красиви неща, странно защо е искал да бъдат унищожени... Не знам дали баладата в Сол-минор му е била любима, но на мен със сигурност ми е най-любимата композиция на Шопен, ако не и изобщо в класическата музика Всичките му балади до една са гениални! Цитирай
acc Отговорено Август 29, 2012 Отговорено Август 29, 2012 (Редактирано) Аз като ударя две - три шлибовици и се сещам за Равел Newbies, въпросът ти е твърде класически за повечето от хората тук. Сигурен съм, че познаваш лично 99% от хората, които биха свирили Равел. Ако все пак искаш мнения, насочи се към чуждестранните форуми, като pianoworld, pianostreet и др. Там има млади пианисти като теб, ще ти е интересно, Някой са на високо ниво. Редактирано Август 29, 2012 от acc Цитирай
Recommended Posts