Jump to content
Българският форум за музиканти

Конфигурация Лаптоп-MIDI keyboard-аудио интерфейс


Recommended Posts

Здравейте, колеги.

Съжалявам че заглавието ми е малко неясно, но се затруднявам да го измисля.

 

Та, ситуацията е следната: очертават ми се едно или няколко свиренета зад граница, придружени със самолетни полети и отсега се чудя как да се оправям с клавира. Разбира се най-простия вариант е да си поръчам твърд кейс, но все пак не съм 100% сигурен, пък и в даден момент може да реша да си продам клавира и да купя друг, за който кейса не става и така ще съм хвърлил на вятъра немалка сума (пък и мъкнене насам-натам...), още повече че по принцип рядко се налага да летя.

Повечето самолетни компании (особено сега) биха разрешили да си кача клавира при мен, само ако му купя отделен билет, обаче това ще излезе доста скъп вариант. Дори съм проверявал в една компания - казват че не могат да ми застраховат инструмента и не могат да поемат отговорност - пускам си инструмента на багаж на моя отговорност или му плащам отделен билет и го вземам със себе си на съседната седалка.

Резервния вариант е да искам от местните промоутъри клавир, ама това си е риск - няма гаранция че ще намерят точно инструмент какъвто искам, пък и аз ползвам много модифицирани звуци.

Затова се замислих за един вариант, който ползвах преди години - лаптоп с някакъв подходящ софтуер (преди години ползвах Reason, а напоследък в студийни условия ползвам и доста Native Instruments) и аудиоинтерфейс, заедно с MIDI клавиатура. Тук обаче пак опираме до един проблем - MIDI клавиатурата, макар и по-малка и по-лека, пак заема място и някои самолетни компании създават ядове, тоест пак ще трябва да я пусна на багаж. Резервен вариант е да си мъкна само лаптоп, а на място да искам какъв да е клавир с MIDI изход...е, да ама тука изниква още един проблем - MIDI клавиатурата, която ползвах преди години, имаше доста контролни бутони и плъзачи, с които лесно контролирах, сменях и настройвах звуците и блендите в reason-а. Това се налагаше, защото в една композиция сменях 2 или повече бленди, тоест няма как да цъкам с мишката, докато свиря. Една стандартна клавиатура (или какъв да е синт с MIDI out), няма да има тези опции и ще имам проблеми със смяната и настройките на блендите. Мисля си за някакъв USB интерфейс, който хем да изпълнява ролята на аудио интерфейс, хем на контролен интерфейс (с определен брой бутони и копчета, с които да контролирам каквото е нужно).

Някой може ли да даде конкретни съвети и мнение по проблема?

 

Благодаря!

 

p.s. отново почвам да се замислям за някакъв синт модул...миналата година си бях харесал един Novation, но за съжаление се отказах в последния момент по финансови причини...това май е доста удобен и безболезнен вариант (а и си спестяваш главоболията с лаптоп, драйвери, софтуер и т.н.)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 2 weeks later...

Ами най-удобният вариянт е лаптоп с миди клавиатура 1-3 октави и аудио карта- така мидито си го слагаш в ръчния багаж заедно с картата. Другият вариянт е синт модул, но отново ще трябва да ползваш рак кейс, ако разбира се не искаш да го оплатняваш някак си в ръчния багаж. Иначе си взимаш хубав и голям кейс и го пълниш с хубави оплатнения и слагаш мастер синтезатора в него, но никога не се знае как ще го товарят и разтоварят, затова е най-добре да си застраховаш винаги инструментите в някоя компания против всякакви злополуки. В базара на Музикант имаше миди клавиатура на М-Аудио Oxygen8, която беше, мисля че до 2 окт.,има също и кейсове. Даже има и моя обява точно за кейс на Proel Pro с размери 150х47х25, в който влиза почти всякакъв клавир.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Line 6 Kb37 - хем клавиатура, хем контролер, хем аудио унтерфейс и се побира в багажа.

Другото нещо за което се сещам е Korg MicroX, но там са две октави иначе има доста хубави звуци.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.