Jump to content
Българският форум за музиканти

Compensated nut VS modified nut


Recommended Posts

Схемата е следната: използвам дебели струни (13-56, като планирам да сложа и по-дебела 6-та струна) и фабричния нът на китарата ми, която е ESP Edwards Explorer (24.75" скала), има затруднения с най-дебелите въжета. Демек 6-та струна не може да легне плътно в леглото си и седи малко над нъта, резултирайки във висок и не много удобен екшън.

 

Спрял съм се на два варианта - да сложа нов нът или да дам цялата мотика на лютиер да ми изпили фабричния нът. Вариант 1 ще ми струва около 70 и няколко лв, тъй като за толкова намерих Earvana нът в ибей, за вариант 2 нямам представа за цената, но пък имам съмнения и притеснения относно качеството на крайния резултат.

 

Инструментът ми е хубав и искам да избера правилния и качествен вариант.

 

Какво бихте ме посъветвали вие, и някой има ли е, и как е решил подобен проблем?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ako си сигурен, че след някой месец няма да ти дойде друг акъл за по-тънки струни, изпилването на nut-a е удачано решение. Избери добър лютиер и няма да имаш проблеми с качеството.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Няма ли някакви специфики относно големината на леглото, дълбочина и т.н.? Предполагам, че не е голяма философия, ама не знам до колко ще се доверя на някой да ми дълбае мандолината. Предложения?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аз слагах 6-та струна .60, естествено не влизаше. Едно малко парченце фина шкурка преъгъната на две я прекарваш напред назад по стените на леглото и периодично пробваш дали влиза. При мен стана и нямаше проблем. После върнах и по-тънки струни .54 и пак нямаше ядове.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Aз не бих ти препоръчал да го правиш сам. Има риск да направиш леглото прекалено широко или дълбоко, което ще означава смяна на nut-a. Ще се въздържа да препоръчам конкретен лютиер, за да не излезе като реклама, но има теми по въпроса. Потърси във форума има предостатъчно информация.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.