Jump to content
Българският форум за музиканти

Привет! Помощ за Tascam Portastudio 488


slkrm

Recommended Posts

Здравейте! Имам 2 въпроса благодаря предварително. Първият е най- проблемния. Да речем искам да направя запис на даден канал от миксера ( да речем 1-вия), но какво се случва. Колкото и да усилвам звука, говоря за входния сигнал, записа си остава твърде слаб, а ако го увелича горе- долу да е задоволителен със силата на звука се увеличава и фоновия шум на лентата на касетата. А ако и усиля мастера ужас. Изходният, които чувам на колоните е силен, имам предвид не записа, а в реално време като нагласям нивата! За да избегна фоновия шум на ленатата стигнах до извода че записа трябва да е силен, но колкото и да увеличавам силата на звука ( дори използвах и компресор да избегна браждялката) сякаш има един праг на сила и това е, записът звучи слаб, некачествен, а като увелича фейдъра на канала ужасен шум. Кастеката която исползвам е на Maxell UR. Минаха ми през ума два вариянта- поръчах почистваща касета и една Метал та поне ако силата на записа е слаб като увелича да има по- малко фонов шум. Още не са дошли, но реших да се консултирам предварително с вас, ако има нещо с което не съм наясно или съм допуснал грешка някъде тъй като аналоговия запис ми е непозната вода.

 

Вторият въпрос ми е много по интересен и ми е любопитно дали има начин да синхронизирам Tascama с някакъв софтуер- например Cubase или Pro Tools. Естествено преди да се заема с него трябва да си реша първия проблем, но ми е интересно, а и важно ако записвам вокалите на лента да са в ритъм с виртуалните инструменти! Отзад има две букси Sync, но нямам представа тук как стоят нещата. Има инфо по въпроса в Google преди да ме обвините, че не съм потърсил първо там, но на английски, а това ме затруднява. Пробвах с един SMPTE plugin в Cubase, но само се мъчих и налучквах. Сигурен съм, че ще е най- добре ако някой човек го е правил практически да ми сподели каква е философията. Имали начин с Play на Таскама да стартирам и програмата едновременно? И трябвали да купувам допълнително някакво устройство ако е необходимо за синхронизиране? Благодаря!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Очаквах подобен отговор. Не искам да се отклоняваме от въпросите (те са конкретни) и от помощта която търся. Ако някой е имал дълъг стаж и опит с аналогови записи и тяхното интегриране в DAW програми да заповяда.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

A special SYNC feature turns off the dbx on track 8 separately, making it possible to record and play back the MIDI sync tones or SMPTE/EBU time code without being affected by the dbx encode/decode. This ensures that the sync tones/code are recorded and played back without unnecessary processing.
Характерна особеност на SYNC функцията е, че изключва DBX на писта 8 (само), което прави възможно да се записват и възпроизвеждат сигналите на MIDI синхронизация или SMPTE / EBU времеви код, без да бъдат засегнати от обработката през DBX . Това гарантира, че синхронизиращите тонове / кодове, се записват и възпроизвеждат без ненужна обработка от шумопонижаващата система. (На писта 8)

Не знам дали програмите с които работиш и звуковата карта през която работиш са в състояние да работят директно със посочените синхронизиращи стандарти, но може да се опита.

За да върви синхронизация, на осма писта трябва да се запише съответния код от програмата в рамките на цялото време, обект на записа. Предварително.

След това, когато се пише/прослушва касетния мултитрак, тази записана синхронизация води програмата.

MIDI обикновенно иска всеки път стартиране от началото. SMPTE или LinearTime Code се четат от всякъде, но от определени устройства.

Не знам дали функцията на програмата позволява спиране и пускане по средата на записа, защото има различни варианти,

Изобщо без сериозно запознаване с всички възможни функции и на двете машини - касетния дек и DAW няма да има успех.

 

Що се отнася до това дали касетния дек работи правилно, има само един вариант - да се направи диагностика и измервания.

Дълбоко обаче се съмнявам, че ще можеш да си позволиш финансово тези действия. Осем писти, много функции, Канали за запис и възпроизвеждане, калибрации.... Това са много пари. Да добавим и възможни проблеми със смесителния пулт...

 

В същото време да правиш записи на заведомо неизправна машина е чиста глупост и загуба на времеви и финансови ресурси.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Извинявам се малко, че се по замотах с отговора, трябваше ми малко време да обмисля нещата :D. Определено си е философия както и си мислих. Та нека да го преговоря в малко по прост вариант. Да кажем съм с Кюбасе, въпросният код се възпроизвежда като един особен шум, които записвам на 8-мия канал на Таскама. После това трябва да се прослуша от програмата, което в последствие ще търся къде и как? Смисъл дали съм разбрал правилно. А иначе си много прав затова да ли машината е технически изправна, нямам много опит и не знам в кой телевизор е проблема. Ще пробвам да почистя главата и да сменя с по качествена касета. Така много Благодаря за грамотния отговор! Доколкото сам го успял да схвана нещата :)) Иначе картата е M-audio Delta 1010LT

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

... Да кажем съм с Кюбасе, въпросният код се възпроизвежда като един особен шум Точно така, които записвам на 8-мия канал на Таскама Точно. После това трябва да се прослуша от програмата, което в последствие ще търся къде и как?...Никъде няма да се търси. Сигналът се ползва от управлението на програмата. Когато върви дека, трябва да върви времето и курсора в програмата.

До като това става, се записва на свободните писти 1...7. На един път, една по една или както е необходимо. Също може да се пълнят и цифровите писти в програмата. Накрая, когато са заредени необходимите писти, ще трябва да се слушат отделно звуците от дека и от компютъра.

Сега вече трябва да се помисли как да се смесят сигналите от дека и програмата. На две или повее писти в DAW или същото, но на мастер Reel to Reel...

Най-добре на лампов Studer C37 или на Ampex :hooray: ... майтапя се разбира се!

И все пак един аналогов мастер като Revox A77HS, B77HS или евентуално PR99 би бил много добро решение

3276596926_893618a03b.jpgPR99.jpg

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

Ехе хаха, утре ще опитам номера с Кюбейса независимо от проблема с нивата на звука и шума. А за запис на лента за мастер съм мислил за един по евтин вариант, но не знам дали ще свърши работа, един ролков магнетофон Akai gx- 4000d, но тук за какво иде реч ще ми е интересно да споделиш какви са особеностите по които трябва да се водя когато правя подобен избор. АА Мерси!

Редактирано от slkrm
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Знам как се произнася може в бързото да съм допуснал грешка или да съм нехаен. Ще си помисля, че наистина си помислил, че не знам... Тук не място да се заяждаме.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Въобще не съм се заяждал като попитах за какво ти е да използваш носител с ниско качество. Има един безплатен плъгин на IZotope - казва се Vinyl. Чрез него може да си добавяш доста шумове.

Ако пък търсиш истински tape saturation, просто прекарай сигнала през Тескама и си готов.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Този TASCAM е със DBX II и има 100dB динамичен обхват. При правилна употреба трудно ще се стигне до насищане на лентата. Пак казвам - при правилна употреба и калибрирана машина..

Що се отнася до качество, много спорно е дали посредствена цифрова система е по-добра от качествена аналогова.

Предполагам, че тези гурута, които правят мастерите на аналогов магнетофон на 76см/сек , че и на лампи (о, боже!) нищо не разбират от звукозапис. Трябва да четат нашенските специалисти във форума, за да се научат.

Нека да оставим човекът сам да решава какво , как и защо. :yes:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Естествено Валяк. Аз само попитах каква е целта на занятието.

И едва ли има база да се сравнява този Tascam с онзи аналогов магнетофон с 76см/с скорост на лампи.

Не мисля да влизам в спор дали неговата Делта карта с Протулс е по-лоша от касетъчен Tescam.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

Misterj нямах предвид, че ти се заяждаш, а колегата, който влезна в темата само за да ми подчертае правописа, независимо, че все пак си има известно право, но не това е въпроса :mellow: . Не ме разбирайте погрешно още съм далеч от инженерната мисъл по въпроса за това чета много внимателно всеки ваш коментар и съвет, а и нямам никаква основа да тръгна споря с които и да е било в този форум. Просто ухото ми казва, че записа на лента е друг. Не, че е по- качествен или по- некачествен, а друг! Друг е и ми харесва! Имам Таскам и искам да го вкарам в употреба, когато реша да запиша глас, синтезатор или нещо друго на лента да мога да го направя и да е възможно най- качествено, да го синхронизирам с съвременните програми и ако желая да комбинирам нещата. Същото се отнася и за ролков магнетофон, който смятам в близко бъдеще да взема. Използвал съм много плъгини, които дават уж аналогово звучене, но друго е когато първият запис е на лента и после да се запише в цифров вариант, отколкото обратното- да го запиша на компютъра, да го прекарам през лента и после пак обратното. А и ми е интересно- определено си блъскам главата и научавам нови неща. Та така да се върна към темата за което едно Благодаря на Parni_Valjak.

 

1. Направих аудио канал на Кюбейс в който пуснах Smpte plugin на 30 fps на канала

2. Генерирания сигнал записах през Sync input на Таскам, който автоматично си тръгна на 8ма писта на миксера.

3. Записът на сигнала излиза само през Sync out както и трябва предполагам

4. Сигнала минава през аудио картата и стига до Кюбейса да кажем на канала където е плъгина. И до там. Като дам да чувам реално време има сигнал. Като стартирам касетката със започването на сигнала не се стартира програмата. А аз и не знам всъщност какво да очаквам. Нещо май изпускам.

Редактирано от slkrm
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Прочети описанието на plugin-a. Там трябва да е описано как да се процедира със различните видове синхронизации.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.