Jump to content
Българският форум за музиканти

Reverb


panko

Recommended Posts

Отговорено (Редактирано)

Пич (може би)...ти наистина ли очакваш да постигнеш дълбочината на пинк флойд с компютърна самосвирка???

 

После... ми то няма никакви ефекти като цяло (пак за сравнение примера ти)... Не очаквай дълбочина и звук от сух компютърен семплер...

 

Примири се с каквото имаш към момента...

 

Парчето звучи много добре, но просто нема живец у него...и нормално след като сичко е комп. Китарите, барабаните и гласът са сухи та сухи...

 

И няма широк стерео "имидж"... доста е в центъра всичко...

Те зарад тия всичките неща нивга няма да се доближиш до примера ти...

 

И това всичко го пиша не за да те разочаровам, а за да резбереш, че няма как от компа в къщи да стане звук с "дълбочина" като ПФ приемрно...

 

Само се заслушай в панорамите и в специфичните разположения на инструментите в миксовете от тоя албум, да речем на ПФ... Забележи как дори и един и същ инструмент се мести на сам натам в панорамите. Падовете са стерео, а твоят щрайх е почти моно. Само с един щрайх не става. Заслушай се в комбинацията между различни падове и разни китарни подложки с дилей примерно...Заслушай се в движението на всеки дилей, на всеки инструмент...и т.н. Томовете, примерно, почти имат повече миксиран звук от реверб отколкото сух... Забележи солото на китарата в Marooned как е в дясно, но звуки и в ляво благодарение на ефекти, но там подпира и пиано., а за да подсили "дълбочината' има шеснайтет хиляди пада и щрайхове, соло виолончело и контрабас под солото, за да не пречи на пианото.

 

Заслушай се в разположението на всеки един инструмент и започни така да си изграждаш аранжиментите...

 

Бая дълго стана...

Редактирано от martist
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

^Това не е тооочно така (поне на макро ниво). Един вид лош съвет се явява това, към начинаещи музиканти/инженери и т.н. Ще вземат да го запомнят и все да си викат, еми много ясно че ми е гаден звука, ония хора в какви студиа, с какви китари записват. Истината е, че с малко от малко прилични инструменти, много добро изпълнение (не нечовешко) и малко повече умения как да се записват/смесват нещата, може да се получи доста прилично парче.

 

ПП. Не бих казъл, че микса е лош, въпреки че на бързо го преслушах, че нямам време.

Редактирано от Mairomaster
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Идеи от мен:

- Тея падове резливите най в началото ги смени с някой кадърен синт. След това влиза един по-мек синт, който дублира мелодията - той би бил малко по-подходящ, като ако му сложиш стерео реверб някакъв и да го разчекнеш в панорамата ще е още по-добре.

- Повече бас в синтовете когато не играе баса отдолу. Самия бас пък иде малко слаб(поне при мене на простите слушалки) - когато минеш с чука отгоре при мастеринга, ще се губи.

- Баса е сух и заглъхва на дълги тонове - трябва му компресия. Може да си поиграеш с хорус съвсем лек, но атаката му трябва да е много по-остра и да задава ритъм с касата

- Тази Palm Muted китара й липсва presence - докато пича не пее, трябва да е с нивото на вокала почти. Ще се получи як ефект ако вкараш някакво ритмично slapback ехо което да играе м/у ляво и дясно - виждам, че китарата ти е в дясно, значи може да се отразява един път в дясно и някакъв съвсем лек реверб дето почти да се загуби при мастеринг, колкото за пространство.

- Другата чиста китара в ляво - chorus, компресия и реверб който да я прати и в дясно/средата.

- Същото важи за соло барабанчето - също и че нямат атака достатъчно и не изпъкват достатъчно в микса. Може да си поиграеш от соло барабанчето, фуса и чинелите да вземеш един high-pass канал и да го прекараш през стерео реверб или някакъв стерео enhancer, за да получиш по-раздалечена картина на барабаните. При прекаляване с тоя ефект барабаните имаш чувството, че свирят зад гърба ти :D

- Вокала - първо презапис - поне за мен на някои места направо се усеща мързел да се разпее :) Почти като U2(да ме извиняват феновете, ама тва е от малкото банди, от които ми се доспива директно - толкова е скучен вокала им). За вокала един деесер и компресия, колкото да се изравни, както и малко бутване на presence, за да изпъкне напред. Може да се сложи някакво минимално ехо и реверб за пространство, ама на тоя стил не му ходи.

- Солото също е тънко, потъва още при микса отзад, а трябва да изпъкне точно колкото вокала. Звучи тънко и резливо, и неубедително. Остави му малко среди в блендата, и по-изразено ехо, което пак може да е като на palm muted китарата - да го праща в ляво и в дясно.

- Динамиката на парчето също куца - последния припев имам усета, че искаш да го направиш като кулминация на парчето, обаче точно там е момента да помпи повече компресора и да се напълни цялата панорама със звук доколкото може(loudness war :) ).

- По принцип не завършва зле, но синтовете трябва да ги дръпнеш малко по-рано, а до самия край на fade-out да отзвучава баса чуваемо, за да носи соло китарата - човек почва да недочува първо ниските когато намалява звука, затова е трудно такова затихване да се балансира приятно.

 

Това е което мога да се сетя на прима виста и все пак пречупено през моята крива камбанария ;) И не забравяй, че това са идеи а не план - ако ги направиш всичките до една, ще стане една голяма манджа с грозде :D

 

Чак след тоя микс, следва мастериране, което трябва съвсем нежно да бутне EQ, стерео картина, нива и т.н. В смисъл трябва да ти е приятно да слушаш самия микс дори да не е мастериран, поне мен са ми казвали, че трябва да го чуваш все едно слушаш бандата на живо пред себе си.

 

Другото което мога да ти дам като съвет е да си представиш микса като една празна стая - в ляво и дясно е ясно, а напред и назад е честотата - всеки инструмент и звук е едно парче балатум, което трябва да постелиш някъде - задачата на микса е да обхванеш целия под и да го постелиш така, че от една страна парчетата да се застъпват приятно едно с друго, за да звучат хомогенно, да са равномерно постелени по цялата стая в ляво и в дясно и напред и назад, както и да няма натрупани парчета в един и същ момент едно върху друго - китара да се бие с вокал, две китари да се бият и т.н. Panning-а е лесен, но за Equalization съм чувал, че хората, които изучават аудио инженеринг имат цял отделен обучителен модул по темата :) Тва ти е кажи речи най-мощния инструмент, в допълнение с компресора.

 

Ми, тва е :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Благодаря за съветите

Не всичко от това което ми написа разбирам в смисъл ритмично slapback ехо. Как се прави ? В много записи съм го чувал обаче не знам как да го направя. Соло китарките са импровизациика и ще ги изсвиря по -добре.

Можеш ли да ми обясниш high-pass канал за соло барабанчето?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

- това е слапбек ехо - където нямаш заглъхващи повторения, а е едно(думата иде от единично отражение - както като се провикнеш в планината, балкана ти говори). Като го направиш както теб- източника ти е в дясно, а отражението - в ляво, и го навържеш ритмически - примерно осмина такт, или четвъртина, или път триоли(тъй ли се казваха?).

 

Второто е начин да разпънеш стерео картината - взема се само високата част на сигнала(high pass) - примерно 12-13KHz и нагоре, и се слага някакъв стерео реверб или enhancer. Другия вариант е стереото да си е още от записа с отдалечена двойка микрофони, които да записват стерео картината - с оверхед не знам дали би се получило добре. Аз от китаристка гледна точка - винаги, ама винаги на лайв си озвучавам китарата с два микрофона(симетрично разположени естествено) и крайния резултат винаги е по-добър ;) Има и доста готови VST-та, които са специално за целта - тук хората ги обсъждат поименно:

http://www.kvraudio.com/forum/archive/effects/2003-04/17563.php

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 2 weeks later...

В някои случаи в озон изотоп плъгина има ривърб, който се ползва при мастеринг. Не казвам, че тоя плъгин е най добрия на света, но става. Има такава практика да се слага ривърб при мастеринг понякога, ама тоя който го прави трябва да знае какво прави и защо и всичко друго да му е наред, па да е опрял до ривърба. :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.