Jump to content
Българският форум за музиканти

Recommended Posts

Публикувано (Редактирано)

Здравейте колеги искам да направя следнто нещо:

Използвайки луп (сенд и ретърн) дупките на китарджийска глава да си направи стандартен лупаджийски педал, който да е вързан там с едно копче, като пример давам следната връзка http://www.beavisaud...operWithLED.gif но този педал да е с потенциометър и да извършва следната дейност:

1. Входа на педала го връзвам към сенда на главата а изхда към ретърна!

2. При едното положение на копчето сигнала минава през входа прескача сенд и ретърн на педала но минава през потенциометър който ще е намален (демек силата на звука е по слаба)

3. При второто положение на копчето сигнала минава през сенда и ретърна на педала (в които ще са завряни разни камиончета) и прескача потенциометъра (следователно нивото на звука е усилено)

Това нещо ми е нужно ползвайки само каналите на главата (в случая мръсен и чист) без допълнителни ефекти да мога да се усилвам за соло по време на репетиция и когато се усиля, сигнала да премине прз примерно дилей, ревърб или каквото и да е (за това и въпросния педал искам да е със сенд и ретърн).

Въпросите са ми следните:

1. Правилна ли ми е концепцията в случая (аз предполагам, че трябва да се получи)?

2. С каква стойност трябва да е потенциометъра за тази цел?

Малко е оплетен въпроса но е сложно за обяснение ако има някакви неяснотии моля да ме извините!

Благодаря!

Редактирано от lyu_records
Отговорено

Добре ще поясня малко имаме ето тази схема:

LooperWithLED+Volume_SML.gif

Това е същото, което искам да направя и аз, обаче в този случай се намалява ретърн входа а аз искам да намалявам байпаса.

Идеята е такава ако входа на тази схема е вързан към сенда, а изхода към ретърна на луп входовете на китарен усилвател с каква стойност трябва да е потенциометъра? То е ясно, че когато е намален потенциометъра при едното положение на копчето силата на звука ще е по-голяма а при другото по-малка, ще повлиае ли това върху гейна на усилвателя?

Или с няколко думи удачно ли е да се направи по този начин, като целта е да се усилвам и намалявам за сола чрез едно копче?

Отговорено

Мисли нещата така, че все едно имаш устройство което пуска само един от два ефекта. Единия ефект това ще са всички ефекти в лууп веригата, а другия ефект ще ти е потенциометъра. Тоест имаш ключ който подава сигнал от входа или към ефектите или към пота. Аналогично и за изхода.

Каква да е стойността на този пот? Тъй като не се знае какъв сигнал ще идва от сенда на кубето е редно да се види и това. Ако приемем, че изходът е нискоомен след операционен или катоден повторител, то 10к-47к е добър ориентир.

Помисли! Вече имаш 2 нарисувани схеми и сам си измисли твоята картинка :)

Отговорено (Редактирано)

^Колега радвам се, че си разбрал какво искам да постигна :godbless:

Аз съм си измислил картинка и това е тази:

LooperWithLED_sml.gif

Но ще има вързан потенциометър между крачето горе в ляво и крачето долу в средата на 3PDT ключа (лилаво-розовеещ на цвят мост)

Между другото голяма мъка беше да го търся тоя ключ в бг в крайна сметка ще дойде от ибей.

Демек между 10к и 47к но колко е въпроса? Аз съм лаик в тази област!

1. Как мога да измеря какво идва от сенда на самото кубе?

2. Ако поставя примерно произволен потенциометър, като стойност, каво ще се получи?

Отговорено
Демек между 10к и 47к но колко е въпроса?

колкото има в магазина ;)

1. Как мога да измеря какво идва от сенда на самото кубе?

http://www.sengpielaudio.com/calculator-InputOutputImpedance.htm

По-бързо би било ако се види как е направена схемата на изхода.

2. Ако поставя примерно произволен потенциометър, като стойност, каво ще се получи?

Ще работи с едни или други ограничения или забележки.

Що не хванеш един лист и химикал да си нарисуваш схемата? Гарантирам ти, че ще ти е и по-лесно да работиш по нея отколкото ако гледаш нещо друго и си го доизмисляш. Не знам дали е правилно, но поне при мен така се получава по-добре ;)

Отговорено

Мерси Ники ще пробвам с 10k и ще си начертая веригата на лист. Но аз се оправям и по картинката по горе. След като я начертая ще я кача тук за да видим дали нещо не съм объркал. Иначе ще го направя когато дойде копчето от UK което ще е тук след седмица.

Отговорено

Нещо не ти е наред схемата. Прочети какво съм ти писал по-горе. Не ги гледай тия картинки по-горе а си измисли сам схемата.

Нint: Ин и аут да са ти средните крачета (ин на мястото на сенд)

Отговорено (Редактирано)

На първо гледане изглежда плетеница, но за всяко нещо си има обяснение. Сенда е там за да може при едното положение на копчето да се замасява. Идеята е следната, ако се завърже дилей примерно (през сенд ретърн) и не му се замасява входа (в случая входа на дилея ще е сенд) при превключване на ключа от едното положение на другото ще се получава нещо неприятно.

Или по просто ако не е замасен сенда докато педала е в байпас дилея ще бръмчи и при превключване той би си повторил бръмченето, ако ме разбираш.

:)

Потенциометъра правилно ли съм го вързал, ако приемем, че неговия изход е средното му краче което отива в ключа?

Отговорено

Да, прав си. Докато разбера кое е сенд-ретърн и кое ин-аут. Моя грешка

Тъй, като това ще го включваш в сенд-ретърна сметнах, че сенд-ретърн тук отговаря за сенд-ретърн към кубето а то не е така.

Схемата е окей. Ако ще ползваш светодиод с ниска консумация, тоя резистор от 2к2 можеш да го направиш на 4к7. Просто, за да ти черпи по-малко ток.

Също така можеш да преместиш трета група (тази на светодиода) да стане втора - по средата и неизползваното краче да е на маса. Така малко или много ще разделиш вход от изход. При разни хайгейн истории това предпазва от осцилации.

Отговорено

Ако го направя така светодиода ще свети когато веригата минава през потенциометъра. Демек ритъм секцията. Аз искам когато се натисне копчето за соло секцията тогава и да свети диода. За това е там демек трябва да свети когато сигнала минава през сенд и ретърна.

Главния въпрос е дали потенциометъра е вързан правилно?

Отговорено

Незнам дали те разбирам правилно но това ако стане леда ще свети не на желаната секция от мен.

Демек съпротивлението с диода да е на средата а долното дясно краче на маса?

Отговорено

Доколкото разбирам: - цялата втора вертикала я местиш на трето място, а третата (секцията със светодиода) отива на второ. На секцията със светодиода и даваш и свободния крак от ключа към маса. Един вид раздалечаваш сигналните вериги в ключа. Средния крак на ключа ти е превключвателя - или ще имаш свързани диодна верига - маса или в другото положение маса - маса.

Отговорено (Редактирано)

^ Да ясно мерси колега, може и да го направя въпреки, че е се тая стига ключето да е качествено! Вече всичко ми е ясно благодаря на Ники за помоща :godbless: