Jump to content
Българският форум за музиканти

Съвет за обезглавена китара


Recommended Posts

Най-разумното е да отидеш на лютиер! Аз съм не разумен и за това в повечето случаи се оправям сам. Но не се притеснявай не е непоправимо моята се сцепи мнго по кофти. :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

[media=http://forum.muzikant.org/topic/62005-k-d-ciia/page__fromsearch__1]http://forum.muzikant.org/topic/62005-k-d-ciia/page__fromsearch__1[/media]

Разгледай този пост тук има такъв ремонт на Бас Трафик !

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

Да но тук се е отцепил право и е доста по сложно. Докато при мен а и както при колегата е под ъгал а и за това аз избрах да го направя с коларски болт (по-лесно е, здраво е и отнема по-малко време). :greenball:

Редактирано от lyu_records
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

lyu_records - Извинявай ,но аз се опитвам да насоча човека от кого да вземе инфо как най добре да оправи китарата,тъй като е в чужбина. А ти настояваш за твоя начин чрез коларски болт,който едва ли е най удачният начин, какъв е проблемът и ти самият да си се консултирал с Бас Трафик ,разгледай линка има доста инфо за неговата работа и решения при счупвания , и тогава предлагай твоя способ на коларският болт. :greenball:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Виждал съм и съм свирил на китара със строшена по същия начин глава. Беше залепена със епоксидна смола доста грозно, но пък беше здрава и в това състояние от години. Няма какво да му се плашиш на това счупване лепи, дали с епоксидното лепило по начина, по който е посочил един от колегите, дали с лепило за дърво няма значение. Няма да прецакаш нищо и в двата случа. Красотата на работата зависи от това колко си сръчен, а в случая звукът на китарата няма да се промени. И да изглежда грозно все тая, китарата е за свирене не да ти краси стаята.

 

ПС: iliev.p ти да не си PR на Bass Trafic, а също харесвам работата му, но да дадеш 50 лв. за ремонт и 50 лв. транспортни разходи за китара за 200 лв. е повече от тъпотия.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

Трябват стяги за тази работа и също така да се обмисли как да се стегне така ,че при стягането наместените предварително части да не се приплъзнат(заради ъгъла на счупване и това че стягите стягат успоредно и натиска може да ги размести ) .

Аз не бих използвал епоксидна смола.

Бих си помогнал с малки пирончета за фиксирането (да не са забити докрай).

След това ги махаш .

При положение че се вижда пукнатина, 2,3 малки дупчици няма да са голяма работа(могат и да се запълнят с нещо ).

Но аз бих залепил и декоративен фурнир от към лицевата част след това .

Тогава вече отпред по нищо няма да си личи интервенцията.

 

ПП

Със зегето по добре не опитвай да отнемаш .

Ако изравняваш частите , ще трябва допълнително парче (според мен)

Редактирано от ultramega
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Имах предвид само съвет, тъй като лицето е в чужбина и няма възможност да я даде на лютиер който и да е той, май не четете внимателно какво се пише. А Коцето и без моя PR си има авторитет на супер майстор ! А и основният му проблемна питащият е заради който търси помощ е, че двете части не прилепват плътно едно към друго,което гарантира здравото залепване,та питането му е точно за това как да ги направи да прилепват плътно ! Не се впрягам, при почти всички въпроси се стига до този момент да се налагат собствените виждания , не правилният начин, затова никога не си хабя нервите от писаните забележки тук към мен,дори да ме баннат, Belgarad !

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Колега когато човек не е лютиер и не може да си го направи на сглобки единствения начин е да се залепи. А когато се лепи трябва и някакъв допълнителен крепежен елемент освен лепилото (еУементарна логика). Аз не настоявам, просто казвам, че ства много здраво и няма трошене повече. А вече как ще си го направи колегата си е негов избор.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

За епоксидното лепило не знам, доколкото знам това за дърво, при преебавка може лесно да се разтвори и да се повтори операцията. За малките гвоздеи, които колегата спомена, не съм виждал такова нещо да прави някой по клипчета, по-скоро фиксират с няколко стяги в различни направления и притискането на цялата площ в сандвич от допълнителни плоскости, за да не мърда на никъде.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

lyu_records - Имах предвид да се кОнсУлТира с Коцето, ти като си голям майстор вземи го направи в картинки да го види човека как да го стори, щом твоят метод е еументарен. :cheers2:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

За малките гвоздеи, които колегата спомена, не съм виждал такова нещо да прави някой по клипчета, по-скоро фиксират с няколко стяги в различни направления и притискането на цялата площ в сандвич от допълнителни плоскости, за да не мърда на никъде.

 

Ами зависи от случая... При този ъгъл с обикновени стяги няма как да го фиксираш така че гарантирано да не помръдне. Сигурен ли си , че тези клипчета дето ги гледаш са за подобен проблем.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ми, това, което постнах беше точно такова диагонално счупване. Ама както казах, нямам практически опит кой знае какъв в такива начинания :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Да линка не го бях видял.

А ти изгледа ли го това ,което си постнал ? :)

 

Човекът казва , че е възможно да се получи това приплъзване , за което и аз говоря. И е сложил не пиронче а винт ;) Той е избрал да е отзад. Аз предпочитам отпред , защото после там може да се залепи фурнир и да се скрие.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Прав си, не се бях загледал...с пиронче мисля, че би било по-безболезнено. Даже не знам има ли смисъл да го вадиш ако е късо, вместо да го набиеш докрай да не се вижда...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ето:

6b2b58338cf5fa89.JPG

Ето така си сложих болта.

 

858901b820e4d2ba.jpg

И днес китосах финно фронталната част.

Колега Илиев не е нужно да болтваш написаното от теб аз виждам. В общи линии направих следното:

Намазах счупенето с хубаво лепило за дърво издупчих 2-те части и ги хванах с коларски болд. След това запилих с дремела главата и гайката на болта за да не старчат, китосвам за да не се вижда болта и след това боядисвам. Кита съм го слагал преди 2 години и не се е напукал а и няма да се напука. От днес захванах да я правя, че ме мързеше на времето а и ми беше любопитно дали ще държи. Не се имам за майстор просто съм имал същия проблем и изказвам своето мнение.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.