Jump to content
Българският форум за музиканти

Високоватов усилвател за домашни условия?


~DN

Recommended Posts

Aбе, oт известно време се чудя дали си струва да се хвърлям на 30-50, дори 100 ватови усилватели, при положение че през повечето време се упражнявам или на изключена китара, със слушалки или на много нисък звук. Дали по-тежка категория усилвател няма да бъде прахосване на пари ако няма да го ползвам на пълен потенциал?

 

А защо изобщо се заглеждам в такива напоследък? Ами просто изглеждат по-качествени от нисковатовите. Например Marshall MG15 има предостатъчна сила на звука, но моделите след него имат повече канали, footswitch, тап темпо, че дори ефекти. Т.е. не си задръстен с един и същ звук през цялото време.

 

По-конкретен пример - в момента съм с Peavey Vypyr 15W и по-доволен не мога да бъда, но моделите след него (30, 75, 120 ако щеш) имат сума ти дребни гъзариики, които човек винаги ще има полза като например power squeezer (или power sponge), USB record out, footswitch (Vypyr 15 няма), дори плъг за тия новите им играчки Sanpera (ръчно управляваш wah и harmonizer ефектите от кубето) и т.н.

 

 

 

Е, пари на вятъра ли ще са ако ги дам за по-мощен усилвател единствено заради малките удобства, които по-"слабите" нямат?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Много зависи какво искаш да правиш. Като цяло обаче голямото прасе не звучи хубаво, когато е намалено(това важи и за транзистори, и за лампи). Затуй или ти трябва атенюатор, или да му ползваш слушалките.

 

Аз сега съм с 50/25W лампова щайга и вкъщи почти не я усилвам, но за сцена ми е идеална, така, че и това трябва да се помисли. Когато съм вкъщи вземам сигнала след преампа и го минавам през Guitar Rig, за да си свиря на слушалки. Замислям се обаче за атенюатор - все пак и крайните лампи си казват думата.

 

С други думи, ако само ще свириш вкъщи, дори бих ти препоръчал да си вземеш качествен преамп или процесор, или пък малък амп, отколкото да вземаш голямо прасе, което да държиш спънато на 1-2.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ако повече време свириш вкъщи, не е по-добър поради простата причина, че Амп-овете с много ефекти изкарват ужасно замазан звук (не само когато са намалени, а дори когато са на макс) или поне мене не ме кефят. По-добре ще е да си вземеш по-обикновено кубе или глава с кабинет и да си връзваш камиончета, процесори и т.н ( по възможност кубето или главата да е с ЛАМПА ) . Относно мощността, мисля, че 30w-50w са напълно достатъчни .

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Да кажа само за какво аз ползвам многото джаджи на голямото прасе(2х12) - ефект луупа - ползвам изхода му ако изкарвам преампа в комп; линейния вход - когато искам да пусна някакъв бекинг трак през кубето или сме две маймуни на клона. Друго като че ли никога не използвам - канали не сменям по принцип. Преди време точно се подлъгах по многото джуджавки които стърчат от усилвателя, ама за толкова години съм останал с впечатлението, че нищо не ползвам от тях почти. Затуй мисли по-скоро от гледна точка дали ще има момент, в който ще ти трябва голям "повер" :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

И аз едно време се подлъгвах по неща /включително усилватели/ с много гъзарийки...и какво, занасям го вкъщи, пробвам ги всичките, викам си "яко!" и повече не ги използвам :D Е, 100% има хора, които ги използват активно, но се замисли дали ти ще бъдеш от тях или просто те кефи чувството да ги имаш /не че е маловажно тва чувство :P/.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Поради точно тази причина избрах варианта с отделни предусилвател и крайно стъпало. Приампа ми има всичките му там джаджи и екстри, вкъщи ползвам по-слабичко транзисторно крайно стъпало, ако се наложи, по-мощно лампово такова. По-скъпо излиза, но е по-гъвкав вариант.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

30-50 вата за домашни условия- лампа, ще ти много. Аз съм с 5 ватова глава и 1Х12 кабинет и немога да я усиля докрай. И все пак ламповото трябва да го напържиш за да изкара звук, така че помисли добре.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Това за "напържване"-то на ламповите усилватели не е валидно за всички лампови усилватели :)

Има такива с дизайн, който формира звука в предусилвателната част и крайното стъпало няма кой знае какво влияние.

Виж, това че 12" говорител няма да е "напържен" си оказва влияние.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Да така е прав си! Просто колегата да го има впредвид. Аз имам и една 120 вата лампова глава, но тя криви само от крайните лампи, даже с metalhammer тези дни ще и правим soundcheck на някой мощен кабинет........,но да не се отклонявам! Успех с избора на колегата!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

На така конкретно зададения въпрос, никой освен теб, не може да отговори! Никой не знае кога, какво ще ти потрябва като мощност и екстри. То и ти не знаеш - тогава как да ти се отговори. Все пак имането не е като нямането, т.е. ако имаш пари за даване - взимай и си играй! Поздрави и успех!

 

P.S. Повечето коментари вече са факт в тема от сорта "Колко вата са нужни?"... или нещо такова.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Не писах до сега защото в интерес на истината май и аз не знам какво искам, а само си чеша езика...

А за парите - колкото и трудно да връзва двата края човек, за някои неща винаги ще се намерят мангизи.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Не е от ватовете, говорителя(кабинета) е важен. Повечето маломощни усилватели имат скапани малки говорители, докато повечето мощни такива са по-висок клас и с 12". Моя съвет е да си вземеш маломощна глава и сносен кабинет с 12" говорител. От друга страна голямото кубе винаги може да свири тихо и ще свири много по-добре от малкото такова, но ако никога не го изкарваш навън според мен е прахосване на пари.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.