Jump to content
Българският форум за музиканти

За начинаещите - Getting Started in Electronics/ Forrest M.Mims III


Recommended Posts

Наличието на все повече мераклии да опитват късмета си в майсторене на различни електронни устройства, ме води към публикуване на "Getting Started in Electronics by Forrest M. Mims III"

Форест Мимс Трети е известен автор, работил за RadioShack, Tandy corp.

Стилът му на представяне е приятен и съобразен с нивото на начинаещите.

Предмет на изложението са основите , необходими за правилното осмисляне на тази сложна , често подценявана област от съвремието ни.

http://www.box.com/s...a2062b492ce678f 128страници, pdf file.

 

F_MIMSIIIGetingStarted.jpg

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Евала, само може да го преместиш на друго място, че тук иска да имаш регистрация за да го свалиш.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

^ Всъщност това трябва да е за пример на нашите малоумни книжни плъхове по университетите как се поднася информация на деца/ученици/студенти.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

За деца и кръжочници съм съгласен, но за техникуми и университети - съжалявам, твърдо съм против.

Напоследък нивото в последните заведения е на махленско ниво. Техникумите трябва да са по средата на пътя към академизма, а в университетите материалът трябва да е академичен и сериозен. Не ВУЗовете да се съобразяват с ниското ниво на студентите, а обратното - да ги накарат да се катерят по върховете.

Сега съм свидетел, как завършили инженери се пулят на определен интеграл, а преходни процеси са нещо извънземно. Всички вече чакат компютърът като по-умен от тях да им дава решения...

Не смятам, че посредствените трябва да дават тон в един оркестър. Освен ако е махленски.

Крайно време е да се разбере, че за да си инженер, трябва да си на друго ниво! Иначе оставаш посредствен занаятчия, за разлика от квалифицираните и творящите занаятчии.

Не гроздето е кисело, а е на високо.

Редактирано от Parni_Valjak
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Мислиш ли наистина, че е по-добре да сме 30 години назад в ниво на обучение точно на инженери спрямо лидерите? Виждал ли си какви пособия ползват водещи университети по света? За съжаление лаврите на супер интелигентния БГ висшист са на изчерпване, просто защото ония са дръпнали напред, ние си кретаме на едно място. Абсолютно си прав, че излизат некадърници, но тва не е щото не им се учи, а защото няма какво и кой да ги "грабне" :) Никой реномиран ВУЗ не залага на такъв тип обучение вече, просто защото съвременния човек има съвсем друго мислене, с което образованието трябва да се съобразява. Също не опитвай да сравняваш поколения спрямо себе си - ти си станал много добър в това, което правиш, защото имаш хъс. Познавам твърде много твои набори, завършили елитни наши вузове с перфектни дипломи, разни доц и проф хартийки, но тотално некадърни в практиката, тъй, че съм склонен да кажа, че положението не е кой-знае колко различно откъм "матриал". Но ние сме тъпа държава, която упорито отказва да инжектира съвремието в образованието и подготовката на кадрите, и затуй издишаме адски много, щото се разчита, че някакъв 24 годишен келеш, който е назубрил 5 теореми и знае да реши 2 интеграла на хартия, гледа като крава в кланница като го пуснат "при жиците". Затова - да, книжката е и за първи курс по разните инженерни специалности ;) Барем разберат за кво учат преди да са им сипали интегралчета и диференциалчета. :))

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Това, че като мат'рял сме умрели, отдавна е ясно. Само на думи са ни най-големи, сме най-умни, сме с най-хубави жени...

Образованието (както и всичко останало) съответства на действителното качество на мат'ряла.

Затова пиша как трябва да е, а не как е в действителност.

Това което върша от години, като се опитвам да наливам знания в главите на хората е единствения път за промяна.

Най-неприятното ми се случва обаче, когато там дето наливам е с пробито дъно. Е тогава няма как да се напълни.

Това, че няма вече кой да предава знания на младите е катастрофално. Чувствам се отчаян, когато виждам, как ТУ се превръща в празна опаковка , а вътре ги няма професорите. И след тях няма никой! Това прекъсване на приемствеността все повече ще има огромни последствия за всички.

Една Политехника, градена 71 години няма да може да се съвземе за още толкова. Е, няма кой да ни чака да се натуткаме. А ние освен това и не мислим да тръгваме по правия път.

За другите "университети", които са по-скоро бизнес предприятия изобщо не говоря. Тяхните образователни програми нямат нищо общо с академизма, затова и техните абсолвенти не могат изобщо да се наречат вишисти. Дори и с нормален техникум (от мое време) не могат да се сравняват.

Възхода си сме преминали, сега ни предстои Падението. Както Маите, Римляните, Египтяните...са изчезнали, так и ние по пътя си. Ще остане (може би) името и толкова. Природата си знае работата - ще продължи този вид, който може.

Усещайки как някой ще се опита да противоречи, нека да покаже какво самият прави (още по-добре какво е направил) за да промени нещата.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

:offtopic-001: Не мога да не се съглася с Parvni-Valjak, за това, че ВУЗ-овете не трябва да се принизяват на нивото на тъпите студенти. Факт е и че студентите предпочитат да шиб.т и пият в студентски град вместо да учат. НО е факт и огромната дупка, която съществува в знанията на завършващите 12-ти клас и очакванията на преподавателите във висшите училища. Факт е, че съществуват дърти пергиши с по едно проф. или доц. пред името си, които в предишното десетилетие не са написали, нито един научен труд и не са осъвременили лекциите си. Нито със съвременна информация нито със съвременни методи на обучение. Но е факт и, че съществуват и хора с проф. и доц. пред името си, които с удоволствие помагат на студентите да разберат материала, който преподават и не го правят за 3-те лв. на час, които им дава държавата. Така, че 7thString, няма как да ме убедиш, че българския, жаден за знание студент няма от къде да учи и няма кой да го насърчи. За това предпочита да се се друса с анфетамини по купоните из студентските общежития, да порка бири и да пуши трева по градинките. Основите на електротехниката ще са си основи на електротехниката, проблема е, че някой хора разбират за тях не докато учат в техникум, а в първи курс на ТУ (примерно). А по-големия проблем е в това, че докато образователната система не бъде, не осъвременена, а първо поправена и чак тогава модернизирана ще излизат все по-тъпи ученици, които ще стават все по-тъпи студенти, които както написа ти ще гледат като "крава в кланица", когато им се наложи да се справят с проблемите на специалността, която са завършили.
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Темата вече съвсем се изметна, ама не мога да се стърпя:

Коментар по повод на уволнената лекарка, изнудвала с измислени болести-

Между другото, хората които са решили да останат в България, замислят ли се какво ще е състоянието на здравеопазването след 10-15 години примерно?

Как малкото останали лекари ще са некадърници и недоучили идиоти, когато от старите кадри не остане почти нищо...

Според мене ще има нова вълна на емиграция, когато старите кадри започнат да се топят.

Значи не само с инженерите е така...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

belgarad, ама чакай бе, то от 20 години насам студентите ходят в Студентски Град, а не в софийски университет(не СУ, по принцип) - ходят, щото е лесно, щото е модерно, щото ще ебЪт по дискотеките и ще пият, щото наема в студентски град е 40лв. Не са виновни те, че бала на специалностите е нулев. Както много преподаватели са ми казвали "ние ако трябва да ви изпитваме като хората, няма да останат студенти" - и са прави, и е тъпо, че не се прави така. Как да уважавам университета си, като онзи пълен кухоглав малоумник също има същата диплома, демек е равен на мен - който реши да учи висше в БГ - влиза и излиза - без проблем. Когато успеваемостта се концентрира върху едни 10%(толкова при компютърните специалности) хора, които успеят да вземат диплома в крайна сметка, тогава ще е смислено това образование.

 

Колкото до лекарите, хич не са за хвалене и те - не мисля, че качествата на човека имат значение дали ще емигрираш или не - какво - Валяка е тъп щото е останал в БГ ли? Просто въпрос на нагласи, амбиции и до голяма степен - търпение. Дано не ти се налага да се убедиш в това, но здравеопазването ВЕЧЕ е на това дередже, каквото си го представяш след 10-15г :)

 

Има една конспирация, че провалянето на образованието в БГ е умишлено и планирано, но това е за друга тема. Иначе не мисля, че ТУ прави изключение от който и да е технически университет, поне в последните 10 години. Без нищо лично :) Водя се по наблюдението си върху хора, завършили разни университети и между нивото на подготовка разликата е zero :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

^Ей, ама много разбирате от това здравеопазване...То нали всеки българин разбирал от здравеопазване, футбол и политика - затова сме на това дередже.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.