Jump to content
Българският форум за музиканти

Запис на аудио касети


Recommended Posts

Задравейте,

 

Търся най-добрия начин за презапис от аудио диск или въобще от оригиналния аудио мастър файл на аудио касета. Варианта да свържа компютър с дек отпада, защото всичко става много бавно, а става въпрос за над стотина бройки. Нямам сд плеър или някакво двд, но ще намеря, ако те ще свършат работа. Та ако някой има такъв опит - възможно ли е да се свърже някое от тези две устройства към касетъчен дек и да се прави такъв презапис?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Естествено, че може да се свърже директно... Как мислиш, че се правеха презаписи преди да има компютри :slap:

От изхода line out на CD player, с кабел ширмован, CINCH/Cinch, (ако не е в друг стандарт, например DIN5) се подава сигнала във входа LINE IN на касетния дек.

Трябва обаче да се провери за съвместимост по ниво. Обикновенно изходите на CD тата са доста високи, стигат до 2 волта, а входовете са 70...500 миливолта, и може да се премодулира входа на дека и да се изкриви записа.

Освен това, когато се прави запис за употреба от други декове, записващият дек трябва да бъде висок клас, с калибриран записващ трак, калибрирана шумоподтискаща система и така нататък... Ако не е така, резултатът при другите декове ще е лош; понякога много лош -понеже и те често не са качествени , а пък за калибриране да не говорим.

Ако нямаш опит с теази техника, а това си личи по поста, потърси някой, който знае какво да прави.

 

ПП. И да не забравиш на всяка касета да оставиш информация с каква шумопонижаваща система, или без такава е направен записа! Например DolbyB, DolbyC, DolbyS, TELCOM, DBX. Предполагам, че не разполагаш с касетен дек с последните две, но и те съществуват, а човекът, който ще прослушва готовите записи, трябва да знае какво да си включи, за да излиза това, което е записано, а не нещо друго.

Редактирано от Parni_Valjak
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Благодаря за отговора. Явно с доста неща ще трябва да се запозная.

Имам ето това - http://pics.ricardostatic.ch/2_654230676_450/hifi-komponenten/technics-rs-x502-doppel-tape.jpg

Не е кой знае какво, но струва ми се ще свърши работа. За пръв път чувам за калибриране, но май моя дек не го може.

А относно шумопонижаващата система - декът има настройки за DolbyB и DolbyC, каква е разликата, в интернет не намерих информация на български...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Наистина не е никак добра тази пластмасова сапунерка...

Калибрирането не е работа на потребителя. Това се прави от специалист с необходимата апратура и знания. Нарича се сервизно обслужване, Прави се с отваряне на капаците и настройване вътре в машината - механически и електрически. В студията (истинските) такова калибриране се прави два пъти на ден, а при всяка промяна на лентата отново. Само, че професионалните машини са предвидени за пособни действия и обикновенно достъпът до регулаторите е улеснен.

Така се правят нещата професионално.

Това обслужване осигурява правилните параметри на машината и съответствието със стандартите, за да може да има нормален обмен на носители (в случая касети). Така се осигурява качеството на съдържанието записвано на касетата.

А с показаната машинка ще стане ...нещо, ама какво е трудно да се определи.

 

Ето едно описание на руски език на ШумоПонижаващата Система (ШПС) Dolby. Сигурно пак няма да знаеш езика, ама поне си прилича с българския, и по-можеш да се ориентираш. Нали знаеш, че има и Google Translator (надявам се).

http://ru.wikipedia.org/wiki/Dolby_NR

 

Накрая - не с доста, а с огромно колчество информация трябва не само да се запознаеш, а и да научиш ! Ти решаваш!

 

ПП. Ако ще се прави сериозна сесия със запис на голям брой касети, със сигурност тази машинка, която не е предназначена за подобно натоварване ще сдаде багажа... Освен това първата и последната касети на 100% няма да са идентични (еднакви).

Подобен вид дейност се прави със специализирани машини, Tape Duplicators, които записват по 4, 8 или повече касети едновременно, при това на висока скорост. Естествено, за да стане бързо и да е финансово ефективно.

wp7e6dab26.png

http://youtu.be/P4n6uQnKtmo

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Обикновено качествените, върхови модели декове имат изведени калибровки за Dolby ниво и подмагнитване, някои и за честотните корекции, та с тях може да се получат много добри записи, съвсем близки до оригинала. Този обаче не е сред тези декове и наистина е... сапунерка. Трудно ще се получи качествен запис. Мисля, че най-доброто, което може да се направи, ако трябва да се ползва този дек, е да се знае за каква лента е бил вътрешно калибриран декът и да се ползва само такава.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.