aladin Отговорено Юни 21, 2006 Отговорено Юни 21, 2006 (Редактирано) Гледам и не вярвам на ушите си другари... NoSoul това добре ама не хващам какъв е въпроса нещо специфи4но във свиренето ли те впе4атли или просто 4е е жена а пък свири сносно на барабани? Щото ако е: "жени или мъже на барабаните" то...това е отдавна решено и забравено в миналото. Има няколко саита в интерент със барабанистите от женски пол разделен по категории за всеки стил rock, jazz,pop и тн ще останеш у4уден колко много имена има. Между другото първата бг-барабанистка е на 80 г и живее във Варна. Но едва ли трябва да ни у4удва това има много жени които се занимават със ударни инс. сегашния шеф на катедрата по ударни инструменти в София е жена/Таня Карпарова/ навси4кото отгоре е и професор доктор по ударни. Освент това да незабравяме 4е и в класи4еската музика има също доста жени пове4ето от тимпанистите в симфони4ните оркестри в Бг са жени а не мъже. Също в муз. у4илища има като мом4ета така и моми4ета които изкат да у4ат барабани. Сега се сещам и за извесно бг. име Хилда Казасян е барабаниска и Jazz певица. Така 4е нито сме по-напред нито по-назад от запада. Трябва да направиш разлика между ударняк/оркестрант и барабанист. Това, че имаме учители и професори по ударни инструменти, не означава, че могат да свирят на барабани, нищо, че всички ударняци (барабанисти, перкусюнисти) са завършили една обща специалност - ударни инструменти в музикалното примерно. Едните са оркестранти, другите перкусюнисти, трети барабанисти. Danny47 Да именно защото правя разлика, първо писах за барабанистите и в края на поста си допълних и за класи4еската музика.Колкото до професионализма на изпълнителите тои не зависи от това към кои пол принадлежът мъжки или женски. А класификацията която правиш /ударняци,оркестранти,прекусионисти,барабанисти/е леко не то4на! Има две групи изпълнители: 1-общи специалисти които трябва да могат да владеят /поне на теория/вси4ки основни ударни инструменти/в това 4исло и барабани/ нари4ат се перкусионисти. 2-тесни специалисти които се концентрират само върху един инструмент и носят названието на инструмента с които се занимават като например:к.барабани-барабанист,тимпани-тимпанист,ксилофон-ксилофонист и тн.. Ве4е от там нататък кои,каде и как ще си търси работа е друг вапрос.Един барабанист също може да бъде оркестрант/както казваш ти/ тъикато в съверемената класи4еска музика се използват и барабани, в класи4еските-поп концерти/като Лу4ано Павароти и приятели например/също. Във оперетните оркестри и бродуеиските миузикали задължително а и в кои да е big-bаnd като погледнеш барабаниста е оркестрант. И се казва перкусиОнисти а не перкусюнисти! Перкусия и перкусионист идват от англииската дума със латински произход percussion-перкашън което зна4и :разтрисам,удрям,ударни. Съответно percussionist-перкашънист:изпълнител на ударни инструменти. :arrow: Редактирано Юни 21, 2006 от aladin Цитирай
Danny47 Отговорено Юни 21, 2006 Отговорено Юни 21, 2006 Не съм обърнал внимание на това как се пише... то аз въобще не си чета . Ми подредих ги така, защото по-голямата част от ударните инструенти са доста сходни... нека да се доуточня . Например няма само ксилофонист, щом свири на ксилофон значи е еднакво добър и на маримба, вибрафон и въобще на всички пластинкови ударни инструменти. В такива случаи обикновено ги наричат маримбисти, защото това е горе долу най-основния ударен-пластинков инструмент, тъй като се свири най-много на него... а названието маримбист не е много правилно за мен. Следващата група примерно са перкусионистите. Най-простият пример е Калин Велиов, който също така е и барабанист (даже съм учил при него ) но той самият каза, че е повече перкусионист . И последната група са барабанистите (последни по изброяване естествено ). Вече друг е въпроса, че много ударняци освен с основния си инструент се занимават и с други, но винаги си остават най-добри на основния и се характеризират като инструмента си. - В крайна сметка го дадохме толкова off-topic, че забравих в коя тема пиша . Та девойчето е страшно!!! :green: Цитирай
aladin Отговорено Юни 22, 2006 Отговорено Юни 22, 2006 -ами 4ети си,има и функциа за редактиране ако хванеш 4е имаш грешки. -единственото сходство е 4е имат еднакво название "ударни инструменти" -има ксилофонисти както и всякакви други -м не е задължително както казах в погорния си пост ако е от втория вид тоест тесен специалист ще си владее само собствения инструмент /много от маримбистите немогат да свирият на ксилофон защото пластините му са по малки а и се изисква висока скорост на свирене каквато при маримбата се среща по рядко/ -това 4е някои са виждали прекусионист само в някоя групи4ка да свири на конги и бонгоси незна4и 4е само хората които се занимават със ханд-драминг са перкусионисти/има всякакви/ -за К.Вельов браво,за класификациата на изпълнителите пак про4ети горния ми пост. - темата е за онова гадже от видеото горе, тъи4е ако те интересува нещто друго направи нова тема Цитирай
Danny47 Отговорено Юни 22, 2006 Отговорено Юни 22, 2006 - Само ще те поправа за ксилофона ... няма маримбист, който да не може да свири на ксилофон. От ксилофона се започва, за да минеш към маримба и свиренето с 4 палки. И не е по-трудно да свириш на ксилофон. Всичко си зависи от това, какво свириш... все пак аз съм минал по тоя път - А от относно мацката, някой знае как мога да се запиша на уроци при нея Цитирай
aladin Отговорено Юни 23, 2006 Отговорено Юни 23, 2006 -ако е някои общ перкусионист ще се о4аква да владее и ксилофон и маримба и вибрафон и тн.... -ако е само маримбист като G.Stout например няма да може тъикато никога не се е занимавал със нещо разли4но от собствения си инструмент. -останалото надоло което си писал е валидно само за България Цитирай
Danny47 Отговорено Юни 23, 2006 Отговорено Юни 23, 2006 (Редактирано) Ми да ти кажа, че не е така. Лично имам автограф от двамата най-добри маримбисти на света и двамата са зверове на ксилофон и на маримба. Найстина, няма добър маримбист, който да не свири еднакво добре и на ксилофон. Просто звучи глупаво, двата инструмента са от най-сходните! Има произведения за маримба, които са за две палки, и всъщност е същото като ксилофон, само където пластините са по-голями и нямаш такава бързина като при ксилофона Редактирано Юни 23, 2006 от Danny47 Цитирай
aladin Отговорено Юни 23, 2006 Отговорено Юни 23, 2006 Ми да ти кажа, че не е така. Лично имам автограф от двамата най-добри маримбисти на света и двамата са зверове на ксилофон и на маримба. Найстина, няма добър маримбист, който да не свири еднакво добре и на ксилофон. Просто звучи глупаво, двата инструмента са от най-сходните! Има произведения за маримба, които са за две палки, и всъщност е същото като ксилофон, само където пластините са по-голями и нямаш такава бързина като при ксилофона съваршенно невярно!!! и правиш off-topic Цитирай
Danny47 Отговорено Юни 23, 2006 Отговорено Юни 23, 2006 Ако има някой друг мнение по въпроса да го изкаже Иначе всичкото това го казвам не просто щото така мисля, а от опит... собствен навремето и този на всички... маримбисти, който познаван. А те са доста. Все пак уча в музикалното и знам огромен брой от хората, който свирят на пластинкови. И по конкурси съм ги виждал. Затова спора става безсмислен! Цитирай
PcNxO Отговорено Юни 24, 2006 Отговорено Юни 24, 2006 Wow Тази беше много добра...а вижте другата ква е малка и кво прай... http://www.youtube.com/watch?v=P2PD6v73gtg Цитирай
aladin Отговорено Юни 26, 2006 Отговорено Юни 26, 2006 Ако има някой друг мнение по въпроса да го изкаже Иначе всичкото това го казвам не просто щото така мисля, а от опит... собствен навремето и този на всички... маримбисти, който познаван. А те са доста. Все пак уча в музикалното и знам огромен брой от хората, който свирят на пластинкови. И по конкурси съм ги виждал. Затова спора става безсмислен! :green: даи да се збием и които победи дам.... Danny47 виждал си в България,и говориш за перкусионисти които не са тесни специалисти а у4ат общо вси4ки инструменти и се о4аква да свирят на вси4ки пласитнкови и не само. Ако е то4но маримбист/което зна4и да си у4ил и работил eдинствено и само със този инструмент/в BG няма такива. Цитирай
Recommended Posts