Jump to content
Българският форум за музиканти

В един малък женски джоб!


Recommended Posts

Отговорено (Редактирано)

NoSoul :beer: това добре ама не хващам какъв е въпроса нещо специфи4но във свиренето ли те впе4атли или просто 4е е жена а пък свири сносно на барабани?

 

Щото ако е: "жени или мъже на барабаните" то...това е отдавна решено и забравено в миналото.

Има няколко саита в интерент със барабанистите от женски пол разделен по категории за всеки стил rock, jazz,pop и тн ще останеш у4уден колко много имена има.

Между другото първата бг-барабанистка е на 80 г и живее във Варна.

Но едва ли трябва да ни у4удва това има много жени които се занимават със ударни инс. сегашния шеф на катедрата по ударни инструменти в София е жена/Таня Карпарова/ навси4кото отгоре е и професор доктор по ударни.

Освент това да незабравяме 4е и в класи4еската музика има също доста жени пове4ето от тимпанистите в симфони4ните оркестри в Бг са жени а не мъже.

Също в муз. у4илища има като мом4ета така и моми4ета които изкат да у4ат барабани.

Сега се сещам и за извесно бг. име Хилда Казасян е барабаниска и Jazz певица.

Така 4е нито сме по-напред нито по-назад от запада.

;)

Трябва да направиш разлика между ударняк/оркестрант и барабанист. Това, че имаме учители и професори по ударни инструменти, не означава, че могат да свирят на барабани, нищо, че всички ударняци (барабанисти, перкусюнисти) са завършили една обща специалност - ударни инструменти в музикалното примерно. Едните са оркестранти, другите перкусюнисти, трети барабанисти.

Danny47 Да именно защото правя разлика, първо писах за барабанистите и в края на поста си допълних и за класи4еската музика.Колкото до професионализма на изпълнителите тои не зависи от това към кои пол принадлежът мъжки или женски.

А класификацията която правиш /ударняци,оркестранти,прекусионисти,барабанисти/е леко не то4на!

Има две групи изпълнители:

 

1-общи специалисти които трябва да могат да владеят /поне на теория/вси4ки основни ударни инструменти/в това 4исло и барабани/ нари4ат се перкусионисти.

 

2-тесни специалисти които се концентрират само върху един инструмент и носят названието на инструмента с които се занимават като например:к.барабани-барабанист,тимпани-тимпанист,ксилофон-ксилофонист и тн..

 

Ве4е от там нататък кои,каде и как ще си търси работа е друг вапрос.Един барабанист също може да бъде оркестрант/както казваш ти/ тъикато в съверемената класи4еска музика се използват и барабани, в класи4еските-поп концерти/като Лу4ано Павароти и приятели например/също.

Във оперетните оркестри и бродуеиските миузикали задължително а и в кои да е big-bаnd като погледнеш барабаниста е оркестрант.

 

И се казва перкусиОнисти а не перкусюнисти!

 

Перкусия и перкусионист идват от англииската дума със латински произход percussion-перкашън което зна4и :разтрисам,удрям,ударни.

Съответно percussionist-перкашънист:изпълнител на ударни инструменти.

 

:no: :arrow: :no:

Редактирано от aladin
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Не съм обърнал внимание на това как се пише... то аз въобще не си чета :P.

Ми подредих ги така, защото по-голямата част от ударните инструенти са доста сходни... нека да се доуточня :godbless:. Например няма само ксилофонист, щом свири на ксилофон значи е еднакво добър и на маримба, вибрафон и въобще на всички пластинкови ударни инструменти. В такива случаи обикновено ги наричат маримбисти, защото това е горе долу най-основния ударен-пластинков инструмент, тъй като се свири най-много на него... а названието маримбист не е много правилно за мен. Следващата група примерно са перкусионистите. Най-простият пример е Калин Велиов, който също така е и барабанист (даже съм учил при него :headbang: ) но той самият каза, че е повече перкусионист B) . И последната група са барабанистите (последни по изброяване естествено :P). Вече друг е въпроса, че много ударняци освен с основния си инструент се занимават и с други, но винаги си остават най-добри на основния и се характеризират като инструмента си.

 

- В крайна сметка го дадохме толкова off-topic, че забравих в коя тема пиша :). Та девойчето е страшно!!! :green:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

-ами 4ети си,има и функциа за редактиране ако хванеш 4е имаш грешки.

 

 

-единственото сходство е 4е имат еднакво название "ударни инструменти"

 

 

-има ксилофонисти както и всякакви други

 

 

-м не е задължително както казах в погорния си пост ако е от втория вид тоест тесен специалист ще си владее само собствения инструмент

 

/много от маримбистите немогат да свирият на ксилофон защото пластините му са по малки а и се изисква висока скорост на свирене каквато при маримбата се среща по рядко/

 

 

-това 4е някои са виждали прекусионист само в някоя групи4ка да свири на конги и бонгоси незна4и 4е само хората които се занимават със ханд-драминг са перкусионисти/има всякакви/

 

-за К.Вельов браво,за класификациата на изпълнителите пак про4ети горния ми пост.

 

- :godbless: темата е за онова гадже от видеото горе, тъи4е ако те интересува нещто друго направи нова тема :godbless:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

- Само ще те поправа за ксилофона :headbang:... няма маримбист, който да не може да свири на ксилофон. От ксилофона се започва, за да минеш към маримба и свиренето с 4 палки. И не е по-трудно да свириш на ксилофон. Всичко си зависи от това, какво свириш... все пак аз съм минал по тоя път :D

 

- А от относно мацката, някой знае как мога да се запиша на уроци при нея :lol:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

-ако е някои общ перкусионист ще се о4аква да владее и ксилофон и маримба и вибрафон и тн....

-ако е само маримбист като G.Stout например няма да може тъикато никога не се е занимавал със нещо разли4но от собствения си инструмент.

-останалото надоло което си писал е валидно само за България :dance:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

Ми да ти кажа, че не е така. Лично имам автограф от двамата най-добри маримбисти на света и двамата са зверове на ксилофон и на маримба. Найстина, няма добър маримбист, който да не свири еднакво добре и на ксилофон. Просто звучи глупаво, двата инструмента са от най-сходните! Има произведения за маримба, които са за две палки, и всъщност е същото като ксилофон, само където пластините са по-голями и нямаш такава бързина като при ксилофона :dance:

Редактирано от Danny47
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ми да ти кажа, че не е така. Лично имам автограф от двамата най-добри маримбисти на света и двамата са зверове на ксилофон и на маримба. Найстина, няма добър маримбист, който да не свири еднакво добре и на ксилофон. Просто звучи глупаво, двата инструмента са от най-сходните! Има произведения за маримба, които са за две палки, и всъщност е същото като ксилофон, само където пластините са по-голями и нямаш такава бързина като при ксилофона :D

:) съваршенно невярно!!!

и правиш off-topic :dance:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ако има някой друг мнение по въпроса да го изкаже :metalist: Иначе всичкото това го казвам не просто щото така мисля, а от опит... собствен навремето и този на всички... маримбисти, който познаван. А те са доста. Все пак уча в музикалното и знам огромен брой от хората, който свирят на пластинкови. И по конкурси съм ги виждал. Затова спора става безсмислен!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ако има някой друг мнение по въпроса да го изкаже :D Иначе всичкото това го казвам не просто щото така мисля, а от опит... собствен навремето и този на всички... маримбисти, който познаван. А те са доста. Все пак уча в музикалното и знам огромен брой от хората, който свирят на пластинкови. И по конкурси съм ги виждал. Затова спора става безсмислен!

:green: даи да се збием и които победи

 

дам.... Danny47 виждал си в България,и говориш за перкусионисти които не са тесни специалисти а у4ат общо вси4ки инструменти и се о4аква да свирят на вси4ки пласитнкови и не само.

Ако е то4но маримбист/което зна4и да си у4ил и работил eдинствено и само със този инструмент/в BG няма такива. ;)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.