viktor.velikov Публикувано Март 15, 2012 Публикувано Март 15, 2012 Абе купих си това нещо с цел поддръжка (разбира се): http://rockshock.eu/index.php?page=shop.product_details&flypage=garden_flypage.tpl&product_id=612&category_id=118&option=com_virtuemart&Itemid=53&lang=bg Но не разбрах как да го ползвам. Много ли се слага, малко ли, трябва ли да чакам да попие, мога ли и през прагчетата да минавам. На опаковката пише на английски (до колкото разбирам), че се нанася и се минава с кърпа после ама пак не ми ясно (явно прекалявам с някои субстанции или просто съм си зле...). Китарата ми е Epiphone Les paul Special II : http://www.epiphone.com/Products/Les-Paul/Les-Paul-Special-II.aspx И би трябвало да става за нея, но днеска един познат малко ме разколеба и ми препоръча да питам някой който го е ползвал. Цитирай
ultramega Отговорено Март 15, 2012 Отговорено Март 15, 2012 Подходящ е за всякакви нелакирани fretboards. А на твоята китара не е лакиран. Щом е за нелакирани , идеята е да попие . Не е необходимо да прекаляваш с мазането , така или иначе , от един момент нататък ефектът ще е нулев. Можеш да минаваш през прагчетата . Нищо няма да им се случи. Цитирай
DILETANT Отговорено Март 15, 2012 Отговорено Март 15, 2012 Ползвам такъв на палисандров фингърборд. Нанасям през струните и прагчетата, оставям малко да престои и да попие и след това забърсвам. Правя го 1-2 пъти на година. Цитирай
Fats Отговорено Март 15, 2012 Отговорено Март 15, 2012 Дървото попива колкото му е нужно, но това не значи, че трябва да го поливаш. Нанася се с памук или някакво меко памучно парцалче, на фретовете не влияе. Това обикновено е някакво благородно масло - лимоново, бадемово или смес от няколко. Маже се само при свалени струни, когато ги сменяш, иначе ще ги замърляш и ще станат глухи. Намазваш, изчакваш малко за да попие и след това добре забърсваш излишното. Нищо сложно няма. Не се изкушавай да мажеш други части на китарата, те са лакирани и само ще изхабиш маслото. Малко допълнение - аз използвам стоманена домакинска вата (възможно най-фината, но не знам дали се намира по нашите магазини), с която преди да намажа лъскам внимателно фретовете. Тя не надира фингърборда, а те стават като нови. На пипане е почти като памук, служи за фино полиране на сребърни съдове. Цитирай
Георги Тотев Отговорено Март 16, 2012 Отговорено Март 16, 2012 (Редактирано) Вземи си и Dunlop Formula 1 (за изчистване от мърсотия). И на двете има тампонче. Нанасяш внимателно 1-цата, бършеш с мека кърпа, нанасяш 2-ката колкото да видиш, че навлажнява, оставяш да попие и отстраняваш излишъка с меко парцалче. Както каза @Fats, хубаво е да се прави при смяна на струни. П.П. На опаковката май изрично пише, че е само за палисандрови грифове. http://www.muzikant.org/lessons/guitar/273-changing-strings-on-a-guitar-with-floating-tremolo http://www.jimdunlop.com/product/fingerboard-01-cleaner--prep Редактирано Март 16, 2012 от Георги Тотев Цитирай
viktor.velikov Отговорено Март 16, 2012 Автор Отговорено Март 16, 2012 фингърборда е от такова дърво (rosewood) значи правилно Става Цитирай
kuulan Отговорено Март 16, 2012 Отговорено Март 16, 2012 еми аз счуквам две ядки ореф и мацам... два пъти в годината, щот толкуз дрънкам-два пъти в годината Цитирай
viktor.velikov Отговорено Март 17, 2012 Автор Отговорено Март 17, 2012 ОК, Благодаря на всички, вчера я почистих с препарата (фретборда само) и после попих с кърпичка каквото беше останало, резултатът е че на външен вид дървото не изглежда така сухо и бледо, вече е доста "по-живо". първият час снощи беше доста хлъзгав, но после сичко си дойде на място Благодаря на всички! Цитирай
Георги Тотев Отговорено Март 17, 2012 Отговорено Март 17, 2012 Само една поправка. Този препарат не чисти, а импрегнира, ако може така да се каже. Формула 1 е за почистване и приготвяне на грифа за нанасяне на 2-ката. Цитирай
Recommended Posts