Jump to content
Българският форум за музиканти

Recommended Posts

Публикувано (Редактирано)

Здравейте. На брат ми, който е в 6-ти клас, са му подарили някаква стара акустична китара Кремона. Проблемът е, че докато се опитвах да я настроя, скъсах едната струна, която и без това си беше пред умиране. И сега трябва да й купя нови струни. Тъй като не разбирам, моля да ми дадете съвет какви да взема до 20-30 лева и от кой магазин в София. Оригиналните струни са метални, ако има значение.

PS: 12-ти, 13-ти и 14-ти праг на първа струна изкарват един и същ тон (този, който трябва да се чува от 14-ти). Ако с новите струни не се оправи, може би трябва да изпиля малко 14-ти праг?

Редактирано от MoDz
Отговорено

със сигурност няма да се оправи с новите струни просто самите китари не стават за нищо и във който и да е магазин да отидеш кажи че искаш струни за акустична китара ще ти дадат около 12лв са

Отговорено

Със сигурност ще се наложи да изпилиш прагчетата и дори ако имаш късмет може да се сдобиеш с струни и за по малко от 12 лева.

Отговорено

В http://mmg-music.com в квартал Банкя се намира магазина там може да намериш струни за 8 лв. и брат ти като е 6 клас земи му по тънки струни да му е по лесно за натискане и изпили праговете ега земе се оправи. Надявам се да съм бил полезен. :)

Отговорено

Благодаря.

Не разбрах, пластмасови или метални (като оригиналните) струни да взема? Като цяло не ме интересува дали са 8 или 20 лева, въпросът е да не се скъсат след месец. Как така да му взема по-тънки струни? По този начин диапазонът на китарата няма ли да се измести нагоре?

Отговорено (Редактирано)

Струните на таз китара са найлонки ... Не се бъркай заради оплетката на 4-та, 5-та и 6-та , сърцевината е найлон. Ако вземеш метални брат ти ще си има хубав монголски лък с 6 тетива!

П.П. Сега видях, че казваш, че всички са метални, което ме озадъчава. Ако е така, някой вече е преебал китарата! Или са му подарили някаква неизвестна за мен уестърн Кремона.

Я дай снимка на китарата!

Редактирано от Георги Тотев
Отговорено

Китарата е на 400 километра от мен в момента, а брат ми няма хубава камера, че да я снима. Ще се прибирам след 2 седмици, затова реших да купя струни от София.

Аз говоря, че първите 3 струни са метални. Това за оплетката на последните 3 струни го знам, но не ми дойде на акъла все пак да проверя дали са чисто метални. Сигурно не са.

Отговорено (Редактирано)

Значи някой вече може да е окепазил китарата като и е сложил метални струни ....

Как изглежда бриджа (магарето) на китарата?

Отговорено (Редактирано)

Масово на Кремоните са слагани метални струни едно време...къде от незнание, къде щото е нямало какви други...вкъщи имаме такава /ест прецакана/, познавам поне още 2-3ма с такива...

Редактирано от Yves
Отговорено (Редактирано)

Еи таз тема намерих http://forum.muzikan...__fromsearch__1 . Тука си става въпрос за Кремона за метални струни. Ако няма нищо общо с на брат ти значи купувай найлонови струни и кажи на брат ти да махне металните, макар, че според мене вече връщане назад няма! Ако я няма металнта част на гъза на китарата, а струните минават само през дърената преди резонаторния отвор, и ако ключовете са пластмасови, там където се навива струната със сигурност е за найлонки.

Отговорено

Чак сега разбрах защо ме питате за бриджа и че найлоновите струни нямат топчета :slap: . Китарата е оригинално за метални. Намерих и магазин в интернет, където има такива (както и найлонови струни с топчета). Благодаря за помощта!

Отговорено (Редактирано)

Взимай му тогава 9-42, или 10-47 метални за акустична китара и си готов :hooray:

П.П. Само един съвет. Като сменяте струните го правете една по една!