Jump to content
Българският форум за музиканти

Задължително ли е връзването на колона при работа на лампов амп?


Recommended Posts

Колеги, пиша тук, защото виждам, че сте доста навътре в техническите аспекти при ламповите ампове, а аз съм пълен лаик. Може да ви се стори доста смешен този въпрос, но по-добре да питам, вместо да направя беля.

Купих си първата ми лампа в живота - Marshall JVM205H, и бих искал да разбера мога ли да го ползвам в домашни условия както процесора ми - директно на слушалки или в компа? Или е наложително да се включи говорител с необходимото съпротивление, за да не изгори крайното стъпало?

 

И има ли значение за домашни условия колко ватова колона ще включа? За 50 ватов амп за домашни условия за тихо свирене може ли да вържа 10-20 ватов говорител?

 

Сигурно доста се смеете на тези въпроси, но от фирмата, от която го купих (доста мощна и известна), нямаше кой да ми даде инструкции за работа и всички казваха "ами не знам, ами не знам".... :(

Примерно необходима ли е аклиматизация на ампа след транспортиране, особено при тези минусови температури...

 

Вредно ли е за ампа и чарковете в него честото му транспортиране за всяка репетиция?

 

Нужно ли е да го нося да му правят биас настройки или мога да карам с фабричните

 

Благодаря предварително!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Без товар(говорител) изпушва трафа,добре е да се гледа съпротивлението като омове,ако е на 8,4 или 16 съобразявай говорителите.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

...

Купих си първата ми лампа в живота - Marshall JVM205H, и бих искал да разбера мога ли да го ползвам в домашни условия както процесора ми - директно на слушалки или в компа? И да и не.

Или е наложително да се включи говорител с необходимото съпротивление, за да не изгори крайното стъпало? Абсолютно! Ако обаче ти пречи силата на звука, не теб или околните, може да поставиш Power attenuator. Потърси във форума темите за атенюатори, за да се запознаеш с тях.

И има ли значение за домашни условия колко ватова колона ще включа? Да

За 50 ватов амп за домашни условия за тихо свирене може ли да вържа 10-20 ватов говорител? Не е желателно. Ако изгори при по-високата мощност, ще се повреди и усилвателя.

 

Сигурно доста се смеете на тези въпроси, но от фирмата, от която го купих (доста мощна и известна), нямаше кой да ми даде инструкции за работа и всички казваха "ами не знам, ами не знам".... :(Нормално, те са търговци, а не специалисти.

Примерно необходима ли е аклиматизация на ампа след транспортиране, особено при тези минусови температури...Абсолютно да! Поне половин до един час, за добро темпериране. Иначе се кондензира влага, а тя е прекрасен проводник, и при високите напрежения в ламповите усилватели стават прекрасни фойерверки...

 

Вредно ли е за ампа и чарковете в него честото му транспортиране за всяка репетиция?Зависи от метода на транспорт. Не е желателно друсане, търкаляне, изпускане от високо, заливане с течности, оставяне в сняг и вода...

 

Нужно ли е да го нося да му правят биас настройки или мога да карам с фабричните Прочети във форума всички теми за лампови усилватели и нещата около тях. Има доста изписано. Например:

http://forum.muzikant.org/topic/70225-ca-eaiiiaeoaa-oneeaaoaaee-e-aenieiaiaidheoaaeeoaa-ca-oyo/

Що е то "Bias Point", има ли общо с "Grade Factor" и има ли изобщо смисъл от тия числа?

Регулиране на режима на крайните лампи се налага само при смяна на лампите и при ремонт.

...

Въпросите не са никак глупави, но трябваше най-напред да се запознаеш с огромното количество информация във форума. Наистина има много изписано в "Изработка и ремонт" и в "Китара"

Редактирано от Parni_Valjak
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Били, Валяк, благодаря много за отговорите :) Като начало да навляза в законите за безопасни условия на труд, а след това полека лека и навътре в тънкостите :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

За мен неговият пост (# 3) е лекцията, а влизането в профила му е полезно, защото той от години изнася лекции на най-високо техническо ниво, стига да има кой да чете. :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ако усилвателят е намален на 0 принципно няма да изгори, но си е рисковано. Някой път ще забравиш да го намалиш или ще се появи някое препукване или самовъзбуждане което може да е проблем.

Понеже свириш в домашни условия изходната мощност на усилвателя едва ли ще надхвърля 10-на вата, така че маломощна колона ще свърши работа, но и там е условно и трябва да се свири тихо.

Има начини, но не са препоръчителни. А и според мен този усилвател не е за свирене вкъщи...

 

Както ти написаха по-горе решението е атенюатор. Колегата Парни Валяк не си направи самореклама, но той произвежда качествени такива, с които ще можеш да включваш и маломощна колона, имат и линеен изход.

Успех!

Редактирано от bratmito
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.