Jump to content
Българският форум за музиканти

Recommended Posts

Публикувано

Така, значи имам една кухарка, на която й се случиха лоши работи, демек падна една закачалка върху нея :curse:Тука има снимка на пораженията. Та въпроса ми е: как да запълня с кит, лепило или нещо подобно дупките, които се получиха (те не са дупки, но дървото е сцепено без да е напълно пробито), като запазя оригиналния цвят на светло дърво, който има китарата. Засега ми идва наум единствено да сложа кит с подобен цвят, да изшкуря цялата китара и после с няколко ръце по-тъмен байц да постигна сравнително еднакъв цвят (тъмен, за да не личи, че част от шарките липсват), след което да я лакирам с пистолет. Ако е възможно обаче, искам да запазя светлия цвят, тъй като много ми харесва.

Благодаря ви за всякакви съвети, предложения, идеи, поуки и прочие, защото наистина си обичам тая китарка и ми е много гадно за нея сега.

Още нещо: откъде човек може да си купи такава кръгла лепенка, дето се слага около отвора на китарата, че се наложи да я махна? :wow:

Отговорено

Aми нз със сигурност но предполагам че смяната на лака изтъняването на корпуса и тем подобни иначе маловажни интервенции ще повлияят на звука й. Принципно бих ти препоръчал има пасти за запълване на кухини и драскотини на мебели, предплагам че ще стане с такава. Проблемно е че са скъпи :) Другия вариант е да я занесеш на лютиер който да ти я оправи и да не се занимаваш с глупости :)

Инак за лепенка освен от някой магазин на кремона не ми идва на акъл откъде можеш да си набавиш... Ако ти е толкова зор мога юли месец да мина през завода/магазина че ще минавам към казанлък и евентуално да ти донеса :curse: (ако си от софия/варна естествено)

Успех с поправките ;)

П.П. Докато четях темата погледнах мойта как виси невинно на стената и се почуствах доста кофти като си представих как бих реагирал аз на твое място :) Дано оцелее и за бъдните поколения :D

Отговорено

наистина както каза колегата - най-добре с лепенка - около резонансния отвор - каквиот имат повечето акустични китари. и ти си имал ама явно си я отлепил :D тие дупки едва ли могат да се поправят - трудна работа ми се вижда - дори и за лютиер. не е ламарина която може да изправиш - дървото е сплескано перманентно :D

Отговорено

Дупката/цепнатината до магарето май щте се скрие с онези пластини, които обикновено предпазват дъската от перо/нокти. Но в цепнатините задължително инжектирай туткал или друго здраво лепило за дърво. До отвора няма да е фатално да сложиш светъл кит за дърво, примесен с лепилото за здравина. В рекламни агенции ще ти сътворят прекрасна лепенка с шарки, които и ти може да си ги направиш. Успех!

Отговорено

Не знам дали няма да е възможно да исправиш хлътналата част обратно, като я накараш да се поразмекне малко(може би с пара?!?). Нека някой от по-запознатите с обработката на дърво да си каже мнението.

Отговорено

Всъщност темата пуснах аз, тъй като jeleto ми е брат, а ме мързеше да си направя акаунт и ползвах неговия. Тоест ако някой иска да праща ЛС по темата, да ги праща на мен.