Jump to content
Българският форум за музиканти

Recommended Posts

Освен HI-FI и музикантски, има и сектор Professional !

Добре, ето от къде е взета информацията за конструкция и за избор на говорители:

http://www.ampeg.com/products/classic/svt810e/index.html

тези мисля са в графа Professional.

 

Как бих постъпил аз - има една доста полулярна тема, където може да се види целия процес. И накрая завършва с измервания, които показват Реалния резултат от целия процес.

Решавайки да се захвана със затворен обем и голям брой говорители, тази тема,която цитираш не ми помага никак.Нито конструкцията коментирана там е подходяща, нито критериите за избор на говорители, нито проблеми свързани с подвижност/дръжки/колела и т.н., нито проблеми с тапициране, избор на материал.

В тази тема имах за цел да събера накуп информация която съм търсил с месеци и да я предложа готова-смляна.Нямам за цел нито да получавам похвали, нито критики, а евентуално да помогна за в бъдеще на някой който би искал да сии прави 8по10 или 4по10 затворен обем.

Критиките са добре дошли, но само ако са обосновани и при предложена алтернатива.Иначе ги възприемам като чиста форма заяждане, което мисля пречи на информативността на форума - а той е за това!

Когато реших да се захвана с това не намерих тема във форума, която да ми помогне.Точно затова реших да направя тази.

 

 

Аз не се доверявам на слуха - един чува едно, друг друго; (на един му харесва русо, на друг черно, а някой - собствения си пол).

Има разбира се и няколко музиканта, които съм се убедил, че чуват! Но те са мнооого малко.

Ти се доверяваш именно на субективния фактор, което за мен не е правилно. По много причини, но ще посоча две -

-Като доктор, ще се съгласиш, че слухът е подваластен на конкретното състояние на здравето, настроението и духа на слушащия. А това означава, че преценките са различни във всеки отделен случай. Още по-малко може да се разчита на чуждо мнение - от интернет например.

Колко много хора са вярвали безкомпромисно на Хитлер, Сталин или Ким Чен еди кой си, за да се окаже накрая, че са сбъркали?

-Ако си добър по физиология, ще знаеш, че човешкото ухо има силни адаптивни характеристики. Което ще рече, че свиква с недостатъците на звука и ги елиминира "софтуерно ;) ". Е тогава как ще става за преценка?

Запомнил съм едно мнение на Michael Tretow, студийния инженер на ABBA и Polar Studio. Когато започва работа в новоизградения комплекс на Polar Studio, усеща крайно неприятни резонанси на 40 и 80 Hz (дано не бъркам стойностите, но това не е важно). След две седмици вече изобщо не ги забелязва. А той е Голям специалист, доказал се с работата си за АВВА! Значи на него не може да се вярва в преценката, а на теб може?

Затова моите решения са инвариантни - максимално изключващи субективната преценка. Съвсем друг е въпросът за връзката на измерените резултати със субективното възприятие! Но това е сложна и дълга тема, която ако е рекъл Господ ще продължим да разискваме на следващото събиране...

Нека не навлизаме в теми за живота, бог, смъртта и отвъдното.Проблемите бяха ясно поставени и конструктивния диалог би обсъждал тях.Такива залитания приемам за измъкване по темата.

Музиката е създадена за възприемане с ушите, а не с уреди!

Но ето и малко документация:

http://www.eminence.com/pdf/Legend_B810.pdf

http://www.eminence.com/pdf/Legend_B810_cab.pdf

http://jensentone.com/mod10-50.php

 

ПП. Пропуснах да спомена, че озвучителните тела на Ampeg са проектирани математически на база на известните параметри на Thiele and Small, и на прословутите методи на Nevill Thiele -

http://www.bgaudioclub.org/upl.....icle_1.pdf

http://www.bgaudioclub.org/upl.....icle_2.pdf

Най-накрая и нещо полезно.

 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

b9cap.jpg

 

Шефе, това изкърти :)

 

Дали не трябва да е 8ohm by Georg Ohm ? :):)

 

Иначе евала за захрващането с такъв проект. Голяма работа си е това ! Бих го чул с кеф как звучи. Свирил съм и съм записвал с 8х10" ампег от старите. Не че мога да кажа какво беше, но бих могъл може би да изразя някакво субективно мнение спрямо моето възприятие за рок енд рола :)

Ако наминаваш през Шумен или аз мъкна кабинета до Пловдив, би било удоволствие за мен да посвириш и да си кажеш мнението за "хладилника" :)

Всеки друг с подобно желание е добре дошъл винаги :metalist:

 

Същото важи и за измервания на кабинета - акустични :)

 

п.с. При просвирване на бас китара по целия гриф, не се забелязва акцентуиране/заглъхване от кабинета на нито един тон.

Редактирано от liquid_death
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

BTW темата за тежестта и носенето е доста важна, а не бе засегната до сега.

Кабинета тежи доста(към 80кг ) , но има някои хитрости.На равен терен спокойно сам човек го бута или дърпа благодарение на колелцата, които не са малки и тръбовидната дръжка.Репетиционната ми е на 4-ти етаж в къща, без асансьор и стълбите бяха проблем, над който съм мислил много.Чрез долните дръжки, средните дръжки и тръбовидната дръжка, четирима могат да го носят едновременно в хоризонтално положение.Така лесно се преодоляват завоите, а и тежестта се разпределя до допустими граници.Последния път дори го носихме само трима, като бях сам на тръбата и не ми беше трудно(явно фитнесът помага :) ).

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

И фитнесът, и физичните закони помагат. Да му мислят тези от долната страна.

80kg за 100W бас поне на мен ми идват в повече. Сигурно пропускам нещо.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

100W е главата.Тя лесно може да се замени при нужда, но за сега и тези са достатъчни при репетиция до китра full stack и дет метъл барабанист.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Поздравления. Вложил си доста усилия и е чудесно, че резултатът те удовлетворява. По впечатления от предишни твои теми предполагам, че усилвателят е лампов и ако е така 100 вата би трябвало да са напълно достатъчни. Въпреки предпочитанията ми към озвучителни тела с по-широка честотна лента неведнъж съм се изкушавал за подобен проект, но размерът и теглото са пречка за мен - ако искам да използвам пълноценно такъв сандък като минимум ще се наложи да сменя превозното средство :yes:

 

Какъв е обемът, в който си сложил всяка от двойките говорители?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

100-те вата са лампа :ok:

По-големите 2 отделения са с размери 300/624/316мм 59,1552 литра.

По-малките 59,1552л - около 6л за скосенията = приблизително 53л.

Спрямо измерванията на еминенс(а не Еминем), за един говорител, затворен обем, трябва да е 0.899cu ft което е 25,4568л.

Т.е. обемите са ми малко по-големи и F3 би бил по-нисък от 76,95Hz

 

Ето го плана:

nf1vn7.jpg

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Брат...направо ме изкърти!!!Следвaщия път когато доидем в Шумен искам да го чуя!!!Момчета ,аз имам Ampeg SVt Classic,свирил съм с SVT810E,и смятам че ще направя сравнително правилна преценка ....евала за труда и ентусиазма ,дано и звукът да е същия...подобен труд заслужава само уважение :recourse:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

...нашия басист се е сдобил на втора ръка с едно твое произведение...бас кабинет 4х8"...днес го чух и останах много приятно от резултата...представям си колко ли по добре звучи конкретния гардероб в темата...поздравления....

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 2 months later...

^Благодаря :)

 

Дойде време да се похвалим с лайсни отзад(за да може да се плъзга по пода на коли/бусове като се товари и да се пази жака и плочката),

grillcloth+pipping, ъгли и табелки.Вече всичко е финализирано.

Иначе за звука - за мен просто няма връщане назад към други варианти ;)

 

2lnuzd.jpg

2d6r7eb.jpg

1ow3td.jpg

24b2rz8.jpg

10dgu46.jpg

 

23h66g7.jpg

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.