Jump to content
Българският форум за музиканти

Recommended Posts

Публикувано

Първо да попитам има ли някакви съществени разлики между двете ( извинявам се ако е много глупав въпроса )

Другият ми въпрос е можете ли да ми дадете някакви напътсвия как да се науча да свиря на дудук. Тези дни ще си купя от един майстор по Софийско - Здравко Бешенджиев и ми е много мерак, много ми харесва тази свирчица как звучи.

http://www.youtube.com/watch?v=b7XDNgbYPoI

От 1:50 до 3:00 - до колкото разбрах това е дудук( РЕ тоналност, най-малкият)/овчарска свирка

Извинявам се пак ако говоря небивалици, но не разбирам изобщо, а пък много ме кефи, а и ако това на клипчето не е дудук/овчарска свирка, моля кажете на какво точно свири наш Хитър Петър :)

Мерси предварително

Отговорено

Днес си купих дуду ( ДО ) и свири много хубаво / поне в ръцете на човека, който ми го продаде /, в моите не толкова хаха. Искам да попитам има ли някакъв самоучител или нещо от сорта, или някой може ли да ми даде някакъв съвет като за начало :)

• 1 month later...
Отговорено

Здравко Бешенджиев е един от най добрите майстори на народни инструменти.Той е преподавател по философия.... но народната музика е в сърцето му. Може би той ще ти даде най добрия съвет за началото......УСПЕХ

• 2 weeks later...
Отговорено

Ех,Тони...странен въпрос си задал за музикант с инструмент -кавал (така си написал). То е ясно че във филма е с дудук (артиста го държи като тромпет :)),но озвучението е от кавал разбира се.Е в ниското не слиза(може би нарочно) а и може да е МИ кавалче но кавал! Ако търсиш този звук си вземи кавал. А относно наименованията им ...народни инструменти са и нямат издадени патенти :lol: ,тъй че как се наричат тук там ....какво ти пука. Овчарска свирка викат и на малко кавалче с дудуков лад (6 отвора) но с отворен наустник като на кавала или цафара.Но те всички тия свирчици,кавали и гайди са чобански инструменти .Добре че "немеца" (Теобалд Бьом примерно )не ги е пипнал...не че на 16 клапи овцете няма да пасът ,ама овчаря ....ще трябва и консерватория да учи..мъкаааа ... :hysterical:

• 2 years later...
Отговорено

Здравейте на всички! Ако някой си търси самоучител за дудук, пуснал съм обява в базара на сайта раздел книги-ноти!

Предлагам ви в pdf файл Нотен буквар за ДУДУК!

• 1 year later...
Отговорено

Здравейте, свиря на китара, бас и барабани. Пролетта почина дядо ми и намерих дудука му, който е наследство от неговият дядо (някъде в края на 19-ти век - автентичен е). Къде и как мога да намеря някакви съвети и да се науча да свиря на него. Когато бях малък дядо ми свиреше всякаква народна музика на него, когато ме водеше с него на полето с овците, така че - видял съм, че този малък инструмент може да изкара почти всякакви звуци. Правя някакви жалки опити вкъщи, и това, което виждам е, че при различна компресия скача в различна октава, понякога бърка и тоналностите, възможно е и да дава дефекти от възрастта. Семейна реликва е, скъп спомен от дядо ми, и задължително искам да се науча да свиря на него! (има 6 дупки плюс една седма отдолу, не знам какъв вид е)