mmanson Отговорено Май 29, 2006 Отговорено Май 29, 2006 а да ви попитам , пробвам да свиря ся ритмично ( помагами с крака както колегата каза ) ама се усещам понякога че не ръката се води от крака а крака от ръката , в смисал понякога на по-бързите моменти крака също се забързва. и аз нз как точо да свиря ритмично какво точно е ритмиката , верно малко тъпо звучи ама помогнете , дайте някакви уроци упражнения зза ритмика и т.н Мерси предварително Цитирай
in search of odd intelligence Отговорено Май 29, 2006 Отговорено Май 29, 2006 (Редактирано) а да ви попитам , пробвам да свиря ся ритмично ( помагами с крака както колегата каза ) ама се усещам понякога че не ръката се води от крака а крака от ръката , в смисал понякога на по-бързите моменти крака също се забързва. и аз нз как точо да свиря ритмично какво точно е ритмиката , верно малко тъпо звучи ама помогнете , дайте някакви уроци упражнения зза ритмика и т.н Мерси предварително http://www.daniellaberge.com/rhythm/rhythm1.html това не съм го пробвал само видях, че има нещо по темата. http://en.wikipedia.org/wiki/Musical_Rhythm (уикипедиата се изказва за ритъма) да свириш ритмично значи да спазваш размера. Аз ще престана до тук защото може някой да е по-добър с обясненията. Редактирано Май 29, 2006 от in search of odd intelligence Цитирай
in search of odd intelligence Отговорено Май 29, 2006 Отговорено Май 29, 2006 Метроном, колега, метроном! Цитирай
EmchoDT Отговорено Май 29, 2006 Отговорено Май 29, 2006 Метроном, колега, метроном! М дам, много си прав колега!!!! Упражненията се правят задължително с метроном!! Аре успех!! Цитирай
niki123bg Отговорено Май 29, 2006 Отговорено Май 29, 2006 (Редактирано) @Otveqn Явно не си ме разбрал. Нямах в предвид, че човек изведнъж на подсъзнателно ниво ще започне да извършва някакво действие. Това твърдение е запазена марка на някои мистици в този форум. Имах в предвид, че ако целта е винаги (не само по време на репетиция) съзнателно чрез концентрация да се свири правилно резултатът няма да е никак прекрасен. Тези дни имаше една тема за детенцето което си гледа клавишите - за същото става въпрос. Колкото до разстоянието между отделните тонове - според мен това е проблем на синхронизацията на една от ръцете с общият синхронизационен източник - удари на метроном, тактуване с крак, мърморене под носа или каквото там си избрал. Едната ръка се движи доста точно - обикновенно дясната, защото има по-проста задача (визирам свиренето с перо), докато другата обикновенно избързва, защото човек колкото повече се напряга, толкова повече се концентрира в по-сложната задача да натисне с правилният пръст и се опасява да не изостане с тази ръка. Въобще моето виждане е, че синхронът между двете ръце се поражда от синхронизирането на всяка една с общият източник на ритъм. Когато искам да изсвиря някакъв тон в точно определен момент не се опитвам да синхронизирам едната ръка с този момент, а другата да синхронизирам с първата, а по-скоро и двете ръце се опитват да се синхронизират с този момент във времето. Както и да е - всеки има своят подход. Както казват японците - "Всички пътища водят до върха Фуджи". Редактирано Май 29, 2006 от niki123bg Цитирай
niki123bg Отговорено Май 30, 2006 Отговорено Май 30, 2006 (Редактирано) Каква музика свириш ? Всякаква и никаква. Последното е резултат от борбата със сивото животно наречено ежедневие. Преди да си ме захапал окончателно на лична основа, позволи ми да ти откажа този спаринг Редактирано Май 30, 2006 от niki123bg Цитирай
adXok Отговорено Май 30, 2006 Отговорено Май 30, 2006 Пак добре, че колегата засегнат ме е цитирал, че да остане поста ми, който надлежно е бил изтрит. Не се сърдя... пак добре, че вече няма клади и Инквизиция като оная, дето е горяла "еретици". Нищо де, опитвай с метроном, тоя дето се клати и прищраква... ама за едно те моля. Усети си вътре ритъма! Вътре в тялото и вътре в ума, съзнанието... Другото е измамно, външно и... ама всъщност тук не говорим за музика, а само за свирене, така че аз съм в грешка. Не е задължително да има музика, когато свириш, но май си е задължително нещо да свири (разбирай вибрира, трепти, пулсира), за да има музика! Иначе за синхрона... проблемът никога не е в ръцете ти. Едва ли са по-различни от тези на много добри китаристи. Вътре е разликата. Повечето хора се упражняват, упражняват, за да постигнат синхрона. Всъщност тези упражнения са по-скоро, за да концентрират съзнанието си в тази насока - синхрон! Има и други пътища... всичко е едно и също, независимо дали дишаш, ядеш, е*еш. Ама и затова не всички сме еднакви! Цитирай
Otveqn Отговорено Май 30, 2006 Отговорено Май 30, 2006 Каква музика свириш ? Всякаква и никаква. Последното е резултат от борбата със сивото животно наречено ежедневие. Преди да си ме захапал окончателно на лична основа, позволи ми да ти откажа този спаринг Хехехехе, защо реши че ще те 'захапя' на лична основа? Просто исках да знам какви са ти вкусовете. Цитирай
Recommended Posts