Jump to content
Българският форум за музиканти

Програмиране на MIDI педалиера


HRS

Recommended Posts

Здравейте.

 

 

Скоро си закупих една страхотна класика - Digitech Twin Tube GFX-1. Това е аналогов лампов преамп с електронно управление и вградени цифрови модулационни ефекти. Преампа има възможност за пълно управление през миди порт. Направо съм възхитен от възможностите му, но за да може да го ползвам ефективно и да сменям между 120-те му пресета имах нужда от педалиера.

Най-добрия вариант в случая е оригиналната, но такава трудно мога да намеря. За щастие обаче разполагам с миди педалиера Dynacord MRC200, за която пък не мога да открия никакво инфо в нета. Абсолютно нищо. Дори писах до съпорта им на сайта на фирмата, но не бях удостоен с какъвто и да е отговор.

Ето малко снимки на преампа и педалиерата:

 

63066232815743760571324020075Kd37tdRdKDiikRffVSMg.JPG

 

129131066916931298391324020083nqDe97mhnho5Pb8m9QM3.JPG

 

За разлика от познатите мини миди педалиери, тази има допълнителни бутони с функции за програмиране и управление, а отделно има възможност за включване на допълнителен футсуич и волюм педалкъм нея. Педалиерата е доста ''про'' и ми се иска да се науча да боравя с нея и да и ползвам пълните възможности.

 

11115702115105523661324020193gGASV7rvhcsMajTppkqb.JPG

 

До сега опита ми с нея се свежда до следното – като я включа изписва последните запаметени настройки (виждат се на първата снимка), след това натискам бутона ''PROG MODE'' и пиша с помоща на цифрите примерно номер 001, след което натискам бутона ''GO''. С така направената настройка вече мога да сменям последователно пресетите, с бутоните UP и DOWN.

 

57980688421292763741324020199NYjibUOK1mdbijWdjNld.JPG

 

Единствения недостатък е че номера, който ми излиза на дисплея на педалиерата с едно число преди реалния номер на пресет. Например, при показание на програма 000, реалният номер на пресет е 001. Това не е толкова важно, по скоро проблема идва от това, че като прекъсна захранването, при следващо пускане педалиерата се връща към последната запаметена настройка. Също така забелязах, че като сменям пресетите от самия преамп, не се сменят номерата на индикатора на педалиерата. Това означава, че няма обмен на информация от преампа към педалиерата. Предполагам има нещо общо с MIDI out/MIDI thru конекторите, но това не е толкова важно в случая.

 

Много ще съм благодарен, ако някой може да ми помогне с разгадаването на тази машинка.

 

Поздрави,

Христо

Редактирано от HRS
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Има разлики при мидито и това дали миди сигналите да почват от 0 или от 1. Най-вероятно ще си остнеш с тоя недостатък. Миди връзката е еднопосочна. За да е двупосочна се ползват миди ин и миди аут на 2те устройва. Педалиерите много рядко имат миди ин.

 

Щом динакорд не ти отговарят на имейл им звънни.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Благодаря за отговорите :thumbs_up:

 

^Ще се опитам да си го закупя това сервизно ръководство, въпреки, че надали ще има към него и инструкции за експлоатация. Каквото и да е ще е полезно като информация. Ако има някой колега с добри познания по немски, моля да помогне, че нищо не разбирам от тоя език :no: Най-вече ме интересува дали става дума за оригинално раководство или е в електронен вид. Втория вариант е по-добър в случая, но май не е в електронен вид.

 

^^Ники, към педалиерата има външен модул, в който е захранването и в същото време е и разклонителна кутия за миди управлението. Изведени са три дин конектора: MIDI IN ; MIDI OUT и MIDI THRU

На преампа имам два конектора: MIDI IN и MIDI THRU/OUT , така че може би ще има възможност за такова свързване.

В момента съм свързал MIDI IN на преампа с MIDI OUT на педалиерата.

 

Колкото до Динакорд България, не вярвам да могат да помогнат или въобще да им се занимава, но ако някой има различно мнение нека го сподели.

 

Всякакви идеи са добре дошли :cheers2:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Има програми както за Windows така и за Linux които следят, събират, даннието предавани по миди. Така с малко ревърс енжиниъринг може да набараш командите, логиката на управление и програмиране на устройството.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.