Jump to content
Българският форум за музиканти

Възстановяване на соц китари


Recommended Posts

А е к'ви хора сте значи :).

Аз лично адмирирам това начинание, особено частта за младежите, които имат желание да се научат да свирят. Винаги ми е било куцо да гледам занаемарени музикални инструменти, особено ако висят като декорация на стената на някоя кръчма.

Скромният ми опит до момента показва, че при една квалифицирана намеса, може да се получи доста приличен инструмент, достатъчно добър за начинаещ, а и не само. Така че щом човека има желание и възможност нека го направи. Освен всичко казано до тук, оставам с впечателение, че идеята е да се реновира целия инструмент (външен вид, хардуер и т.н.).

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

:) А е градски, ти хубаво видя ли ги тия китарета? И понеже ще ми отговориш с "Да", ще те попитам - ти такава китара ще си купиш ли? Да се учиш? Защото младите музиканти ежедневно виждат какво се предлага във форумите и обявите и мисля, че по никакъв начин нито един от тези инструменти /освен Йоланата/ не се доближава до продаваните "китайци" за по 100-тина лева.

Разбира се ако колегата реши благородно да подари на някого нещо нещата добиват друг смисъл, който аз лично бих приветствал! Той сигурно скоро ще ни изненада, надявам се! Поздрави!

Редактирано от tatkoogi
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Слуш' са ко :). Видях ги, и честно казано бих предпочел една такава китара, кадърно пипната(разбирай външен вид, хардуер, електроника, както споменах по-горе) пред някоя талашитена история за 200 кинта, която си мени строя в зависимост от влажността на въздуха. Ама сега сигурно ще кажеш, че аз имам известен опит и затова така. Ами има много хора (дори във форума), който са готови да помогнат със съвет, а защо не и с оглед на място, аз поне бих го направил. И така както младите музиканти виждат какво се предлага по форумите, доскоро имаше теми от сорта: "Свиря от една година. Каква китара и какъв ефект да си купя, за да звукна като Зак Уайлд, ама разполагам с 300 лева и сега по коледа ще видим баба и дядо какво ще ръснат да ги докарам до 500". Както и да е, и за да не спамим повече, ако искаш да го продължим този спор, предлагам да го направим някъде на по бира :), така и така сме си под ръка :)

П.П. Трябва да отбележа, че навремето започнах със същия бас, като на снимките, преработен от Бай Яни, ако го помниш, толкова удобен и верен бас пипнах много години по-късно. :beer: :beer: :beer: ай наздраве и ако си мераклия за по биричка пиши :)

Редактирано от Sad But True
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Грифовете са готови. Утре ще кача снимки.

Редактирано от никони
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Благодаря на всички, които се бяха загрижили да не стоя на студено, но аз вече съм си купил дърва за отопление.

Да започнем:

1. Йолана - кленов гриф, абаносов фрет, мензура 630 mm

s6303737.jpg

 

 

Сменени прагчета, подготвен за лакиране, фретът при нулево прагче е изрязан, впоследствие монтираме директен нът. Старата практика с нулевото прагче е неудачна, защото не позволява интонирането между нулево и първо прагче, както и фината настройка на височината на струните.

 

 

2. Орфей - гриф бряст, фрет клен, мензура 630 mm, в момента такъв бряст няма от къде да се намери поради простата причина, че преди около 30 г. почти всичкият бряст в Европа беше почти унищожен от болест.

 

s6303738.jpgs6303739n.jpg

 

Нови прагчета, байцван фрет, грифът е изтънен, за да не се мъчат дЯцата, променил съм формата на главата, за да не е толкова лопатоподобна ( може би при изработката главата е трябвало да символизира бригадирското движение)

 

 

3. Полуакустичен бас Орфей - гриф бряст, фрет клен, мензура 760 mm

 

 

s6303740.jpg

 

Процедурите са същите като при предния гриф с изключение на това, че се наложи да бъде леко изправен ( изкривяването не можеше да бъде компенсирано от тръстроуда и се наложи да го пропаря).

 

 

4. Кремона - гриф клен, фрет за съжаление бук, мензура 618 mm

 

s6303749.jpg

 

Грифът е изтънен, главата е извита още назад, буковия фрет, естествено, съм го изхвърлил, и за този гриф ще се изработи нов фрет ( на снимката до грифа е заготовката за фрета). Колегата, който е имал проблеми с лошия звук на Кремоната, най-вероятно е уцелил Кремонка с буков фрет ( не че беше практика навремето, но обикновено в края на годината хората план гонеха, и като им свърши клена - каквото има). Тялото на Кремоната е директно за камината и затова за този гриф ще си изработя друго тяло, най-вероятно от топола,защото за китара за начинаещи не искам да хабя скъп материал ( в момента разполагам с ясен, череша, махагон, див орех , липа, круша...). Миналата седмица купих от един съфорумник тяло, което мислех да използвам за този гриф. Понеже тялото е било на китара с мензура 648 mm не става за грифа. Ето тялото:

s6303741.jpg

 

За кремонския гриф ще изработя тяло, а за това тяло в момента изработвам гриф. Ето до къде съм стигнал:

 

s6303742.jpg

 

s6303746.jpg

 

Грифът е ипе, главата е орех.Тръстроудът е калибрована стомана Х45. Изработката на този гриф ще изключи тази китара от групата на инструменти за начинаещи, при условие, че тялото звучи добре. В противен случай ще изработя друго тяло за този гриф, а за това тяло ще изработя кленов гриф (клен поне имам бол) и тази китара остава в текущата програма за начинаещи.

 

 

Всички мензури съм ги дал в милиметри, защото цял живот съм работил в милиметри и като чуя за мензура 25,5 инча умножавам по 25,4, за да добия реална визуална представа за дължината на мензурата.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

До тук всичко е много добре. :thumbs_up:

Искам да попитам обаче, само на мен ли ми се струва, че главите на 2. Орфей - гриф и на последния гриф са несъразмерно големи? :huh:

Редактирано от dandilov
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.