Jump to content
Българският форум за музиканти

Нов мундщук - струва ли си?


Recommended Posts

Хора, чудя се от известно време: струва ли си да хвърля 200 лева за нов мундщук. В момента съм с китайски пластмасов мундщук и китайски саксофон. Свиря от 2 години и се справям с инстремунта. :) Та въпросът ми е - струва ли си да си сменя мундщука на този етап? Какво ще промени той, ще има ли изобщо разлика от сегашния ми звук. Всякакви съвети ще са ми добре дошли :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Можеш да разбереш дали си струва, след като отидеш и пробваш на място. Всъщност, в предната тема, пусната от теб, си пише всичко по въпроса.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Добре, след толкова мислене се сдобих с нов мундщук най-сетне :) Немска марка - Zimmer и е чисто нов =] Само се чудя нормално ли е в началото да ми е толкова по-трудно свиренето и да се чува звук от издишане понякога докато свиря. Дали е от мундщука, че ми е нов, или е в мен вината?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Не искам да го приемаш като обида, но задаваш все по-глупави въпроси, на които единствено ти можеш да си отговориш - никой друг не може да отговори. Няма как някой да ти каже къде точно е проблемът, защото въздухът и устата са си твои. Именно за това, един и същ мундщук се прави с различни профили, защото не всички стискат еднакво и не всички имат еднакъв въздухопоток. Плюс това, с времето (и по-точно в пубертета), мускулите около устата се развиват и да речем след година или две, даден мундщук вече може да ти е непотребен.

Давам ти личен пример за гореописаното:

Първият ми марков мундщук за кларинет си го взех в 8-ми клас, на почти 15-год. възраст. Две години след това мундщукът беше непотребен, поради физиологичното развитие. Устата за това време заяква и инстиктивно захватът става по-силен. И така се стигна 10-ти клас, когато се дадоха наново 160 лева. С него изкарах 5 години и през февруари 2009-та си купих настоящият мундщук. Чети внимателно и ще разбереш за какво става въпрос, защото при саксофона е същото.

А ти не го ли пробва този мундщук, като го купува? Още в първите няколко секунди се разбира дали даден мундщук ти пасва или не. От къде го купи и кой те консултира на място? Цецо ли? Пиши в подробности какво точно си направил, иначе колкото по-малко споделяш, толкова по-малко помощ можеш да получиш. Напиши и с какви платъци свириш, кой номер са... Прекалено малко информация даваш, за да може изобщо някой да ти отговори адекватно...

 

И не е Zimmer, а Zinner (Цинер). :D

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Да, мундщука го купих от Цецо, той ми го препоръча. Първо пробвах железен, но едвам успях да изкарам звук, след което той извади Цинера. Пробвах го, като също изискваше по-силна надувка и ми беше по-трудно. Той вика, че като му свикна съм нямал да имам проблеми, пък и мундщука е нов и трябвало да се разсвири. Със предишния ми китайски мундщук свирих с платъци Daniel's и Vandoren размер 2 1/2 и 2. Сега на новия мундщук свиря с 1 1/2 Rico Plasticover, като също имам пак Rico, само че номер 2. Дори старите ми платъци, които на предишния мундщук ми бяха леки сега ми се струват по-тегави. Без значение от платъка като свиря се чува някакво свистене, но предполагам (и се надявам) да е от факта, че самият мундщук е нов, че е нов за мен, и трябва време да се приспособя към него. Като се абстрахирам от това, саксофона ми сега вади по-мощен и плътен звук и като цяло звучи по-добре :) Това е общо взето всичко.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.