Evtim Djerekarov Отговорено Май 25, 2006 Отговорено Май 25, 2006 (Редактирано) Бахти, ти ги закопа всичките, бре ! Да, може би наистина не си доизпипват нещата, но отзивите във форъма са добри уж. Чакай да видим с Панко какво ще направим тогаз от мойта проджект - китарка! :idea: Редактирано Май 25, 2006 от Evtim Djerekarov
LOE Отговорено Май 25, 2006 Отговорено Май 25, 2006 (Редактирано) "Handmade in Bulgaria" Ти ако в името на националния дух искаш да се прецакаш с такава китара... успех... Не ми ли прочете мнението - БГ китара на сток качество ще ти излезе повече пари от сток-а, като спомена тони ще те влачат половин година докато стане и т.н. Продуцкията на дребно е по скъпа от продукцията на едро. Ако е къстъм китара за 3-4 бона правена от професионалисти - има шанс да е добра ако толкова държиш да си къстъм. Обикновенно обаче ако си добър (легенда) някоя фирма започва да ти прави къстъм китарите, примери за това много, ако си някой дрисльо си е чиста проба излишна гъзария да си "уникален" след като всъщност с нищо не блестиш. При нас го има и финансовия въпрос, но е пределно ясно че ако китарата е по ефтина от една сток китара то ще получиш толкова, за колкото ще платиш. Ами то има много добри сток китари по 500-600 лв, така че какъв е смисъла, освен ако майстора не ти здела нещо за 200-300 лв, което може би ще има формата и външния вид на скъпа китара, а на усещане ще е като най-долнопробните. Правилото "Получаваш това за което си платил" важи с прекалено малко изключения, оувърпрайсд марките се знаят. Може би си мислиш че поточната линия не е достатъчно прецизна за да направи музикален инструмент? Хората на поточни линии събират 100 милиона транзистора на 1 квадратен сантиметър. Редактирано Май 25, 2006 от LOE
Evtim Djerekarov Отговорено Май 25, 2006 Отговорено Май 25, 2006 Не, ти вече прекаляваш. Много рядко има сток китари за по 500-600 лв. с хубав тон. Повечето звучат не като китара, а като струни на жп. релса(лично мнение). А това, дали майстора ще ти я направи добре, зависи от това, дали е търпелив и има воля да я направи както трябва. Аз до сега съм пипал 4 правени китари, и да ти кажа ми звучат по-добре от сток китарите за по 500 лв.(пак лично мнение).
LOE Отговорено Май 25, 2006 Отговорено Май 25, 2006 (Редактирано) Разбира се всеки си има мнение, но определено не си единствения човек пипал правена китара ЖП релса? Мисля че много се изхвърли със сравненията. Има китарки по 500 лева от качествен материал, с прилични адаптери, дай една такава на някой който наистина може да свири и гледай... Просто няма начин майстора да ти направи китара от борчето в задния му двор която да звучи като истинска китара. Звучиш все едно ти ги правиш тия хенд мейд китари... Аз съм свирил доста време на правена китара, а общо броя на правени китари които са минавали покрай мен и съм ги пробвал е 7-8. Едната беше специално "къстъм" поне на външен вид, човека беше дал 600 лв, но един от най-евтините джаксъни за 550 лв звучи и свири в пъти по-добре. Беше я правил някакъв Търновски майстор... ЕДИТ: А и още нещо, ако нашенските хенд мейд китари наистина бяха по добри и по евтини, всъщност единствено за това че са по-добри (защото парите не са най важното) мисля че щяхме да ги виждаме в ръцете на най-добрите китаристи, а тей като гледам такива случаи все още няма регистрирани Редактирано Май 25, 2006 от LOE
Evtim Djerekarov Отговорено Май 25, 2006 Отговорено Май 25, 2006 Ми добре,де на мен специално джаксъните ми звучат много гадно като тон(тези от по 500 лв.). Но това е друга тема. Аз съм пипал една китара Хранов, и няколко правени страт-а (един от които правен в заводите Кремона по поръчка). Доста добре звучаха китарите. А колкото до фрет-бъз-а - Тони има право - доста от китарите имат този проблем. Според мен решението е в слагане на метални профили, или карбонови пръчки в грифа, за стабилизиране. Но доста от купените китари имат същите проблеми. Поне като станат на 2-3 годинки.
Hantov Отговорено Май 25, 2006 Отговорено Май 25, 2006 ами какво е фрет-бъз? жужена на струните от биене в преградките ли?
Evtim Djerekarov Отговорено Май 25, 2006 Отговорено Май 25, 2006 Да! Доста от грифовете получават някакви локални кривини(не целия гриф, а само 5-6 цм от него(става малко като змия), и на места бият струните. Трябва да е доста изсъхнало дървото, и по възможност да е твърдо, за да не се получават такива "екстри".
LOE Отговорено Май 25, 2006 Отговорено Май 25, 2006 А колкото до фрет-бъз-а - Тони има право - доста от китарите имат този проблем. Според мен решението е в слагане на метални профили, или карбонови пръчки в грифа, за стабилизиране. Но доста от купените китари имат същите проблеми. Поне като станат на 2-3 годинки. Kой ще я чака толкова Аз досега не мисля че съм бил с една китара повече от 2 години
Evtim Djerekarov Отговорено Май 25, 2006 Отговорено Май 25, 2006 Е, много хора не обичат да си ги сменят всеки ден .
Recommended Posts