Jump to content
Българският форум за музиканти

кой с каква ширина гриф свири


rudibass

Recommended Posts

кой каква мензура на грифа използва като дължина и ширина.. за6то така му е по удобно .всяка ширина за различна музика и коя е златната среда според вас...защото човек не може да има 10 баса поне в бг...с уважение Гого

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

защото човек не може да има 10 баса поне в бг...

Аз съм българче и въпреки това свиря с три баса и един контрабас. :godbless:

първия ми бас полуакустичен с тесен гриф ми купи татко за 127 лева, а вземаше 220 лева на месец. Втория бас пак български с широк гриф си купих за 25 лева при заплата пак около 200 лева, третия страхотно успешна българска имитация на Fender от 1962 година (пак със широк гриф) си купих миналата есен за 75 лева при заплата около 300 лева, а контрабаса взех от един склад за вторични суровини за 22 лева и само грифа му беше отлепен от тялото, сега след залепването си свири страхотно.

Лично аз не мога да ти кажа каква ширина е за предпочитане, защото моите китари си ми харесват и са ми удобни въпреки, че са родно производство, но като цяло с широкия гриф мисля, че е по-удобно.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

според спека, грифа на баса (имайте в предвид, че става дума за 5-струнен бас) е :

gsr51aq.gif

в някои ревюта пише, че това било "бърз" гриф, явно се има впредвид, че понеже е тесен, е удобен когато трябва да се издрънка нещо по-бързичко - така си е, доста удобно е "прехвърлянето" от една струна на друга в такива случаи

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Мензурата на баса ми е 35", ширината на грифа - тясна, по-малкото разстояние между струните.

Защо? Просто баса ми грабна ухото, окото и ръката - много ми е удобен, но в интерес на истината не разбирах много-много от характеристики на бас по принцип(то и сега не съм кой знае колко напред) . Удобен е за бързо свирене, вади съвсем приличен звук, до сега нямам никакви сероизни оплаквания.

Това е.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 1 month later...
а контрабаса взех от един склад за вторични суровини за 22 лева и само грифа му беше отлепен от тялото, сега след залепването си свири страхотно.

Къде е тоя склад, че да си взема и аз един. :D

Ако някой продава контрабас за двуцифрена сума да звънка. :D

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Според мен, не е трудно да се нагоди човек към всякакъв гриф и то за не много време. Първият ми бас беше с доста тесен гриф и доста късичък, за сметка на това беше дебел. Като взех ямахата имах малко проблеми в началото, особено към първите прагчета, но се свиква бързо. :greenball:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ами аз като човек с доста голяма лапа не мога да се боря с китара с много тесен гриф, но моята като я тествах малко ме уплаши... после беше въпрос на малко време да свикна и да нямам никакви проблеми с гриф като този: мензура 34" . Баса е 5 струнен и засега нямам проблеми с това, даже е удобен за бързи изпълнения :greenball:

Така че според мен Danihell е прав, но до някъде. Ако е анатомично неудобството, просто няма нагаждане, приятелю... имам си една такава китара вкъщи... Много е красива, но ми е толкова тесен грифа, че ме болят ставите след това. Скоро май ще я метна за продан...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аз ползвам Бас Орфей и съм с тесен гриф на 1-ви праг е широк 39мм и дебел 29мм

а на 12-ти праг е широк46мм и дебел 32мм

честно да си кажа по ми е яко на тесен гриф :greenangel:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.