Nikifena Публикувано Януари 11, 2005 Публикувано Януари 11, 2005 за кво става дума баса ми е на 3 годинки, и беше правен по поръчка, че съм левак, малко се е поогънал грифа... поддал е от струните, което е нормално, та исках да питам така за едно компетентно мнение как да го изправя Доколкото знам трябва да се натегне шиша в грифа. Бях чувал че това ставало като го въртиш по четвърт оборот на ден (не повече) и гледаш дали се изправя и колко който разбира тук се спира (казваха по сергиите на пазарите) та аре кажете нещо по въпроса ? Цитирай
Rust Отговорено Януари 11, 2005 Отговорено Януари 11, 2005 мене като ми дойде ибанеца от уса също беше с гриво грифо и го опраих мноо лесно (то в книгата си пише как) .... та ше ти кажа поне на китарата как стана фащаш струните там дето се джойнтват с нек-а .. и гледаш на 8мо прагче колко е разстоянието м/у струната и прагчето ..... трябва да е колкото лист хартия (поне на китарките) .... ако ти гриф грифа ... не е съотв. и вътриш лоста докато стане как си требе Цитирай
Rust Отговорено Януари 12, 2005 Отговорено Януари 12, 2005 Относно т'ва с четвърт оборота (на ден) .... четвърт пише че връткаш за да направиш нещо .... ама за това "на ден" ... за първи път чувам никой ли друг няма да се изкаже защо ? Цитирай
assoass Отговорено Януари 12, 2005 Отговорено Януари 12, 2005 тва за 1/4 оборот е верно-ама нека за по-сигурно го напарави лютиер :think: Ако искаш пробвай,ама внимавай,щото законите на Мърфи.... айде успех! :stop: ДОКАТО ВЪРТИШ ТРЪС-А, СРУНИТЕ ТРЕБЕ ДА СА ПООТПУСНАТИ!!!!! :stop: Цитирай
Nikifena Отговорено Януари 12, 2005 Автор Отговорено Януари 12, 2005 ДОКАТО ВЪРТИШ ТРЪС-А, СРУНИТЕ ТРЕБЕ ДА СА ПООТПУСНАТИ!!!!! що бе ? аре бе няма ли майстори нека за по-сигурно го напарави лютиер пу дейба, нали съм Българин, обичам сичко сам да си оправям. Цитирай
assoass Отговорено Януари 13, 2005 Отговорено Януари 13, 2005 Аве и аз обичам всичко сам да си правя,ама понякога не става!просто куцо Така на старият ми бассьедна орфейка пробвах и му евах мамата почти.кривна още повече Цитирай
Glacierise Отговорено Януари 13, 2005 Отговорено Януари 13, 2005 Струните трябва да са отпуснати, защото те 'сгъват' грифа - прилагат сили в такава посока, де. А гредата (truss e греда, дееба ) действа в противоположната посока Та затва отпускаш струните - да не става твърде динамично пребалансиране А за 1/4 оборот - идеята е да се даде време на дървото да се огъне. Ама аз моя го въртях с по 1/4 оборот на 10-15 мин, и немаше ядове. Цитирай
pacman Отговорено Януари 13, 2005 Отговорено Януари 13, 2005 Всичко това което сте го казали е вярно но има една малка подробност: Никифена каза че грифът е огънат. Важно е тва дали е огънат под напрежението на струните, или си остава огънат и при отпуснати струни. Т.е. дали е настъпила вече пластична деформация Ако е така, truss-а невинаги може да помогне. В смисъл неговата роля е да противодейства на напрежението на струните, а не да изправя грифа. Има няколко начина на изправяне, но преди да се стигне до там, трябва да се види дали наистина е изкривен. Аз го проверявам това като отпусна напълно струните, отвия и гайката на truss-а, и с добре опънат конец, опрян в първо и последно прагче, проверявам за разстоянието м/у конеца и средните прагчета. Цитирай
AXE Отговорено Януари 13, 2005 Отговорено Януари 13, 2005 Значи... това което ще кажа е от опита ми с китара - при баса е същото само разстоянието между струните и грифа ще е различно. При китарата натискаш първо и 13 (по избор може да е 15 или 17 - няма голямо значение) прагче и мериш разстоянието между 7( или 9 - пак няма голямо значение) прагче и струните. Забележете мери се разстоянието между струните и прагчетата, а не между струните и дървото на грифа. На китара трябва да е около 0.25 милиметра (все пак е и въпрос на вкус). За да мога да измеря такова нещо аз лично ползвам едни метални ленти, които се продават в авто магазините. При колите се ползват за оправяне на разстоянието между електродите на свещите. Та тия ленти са със най различна дебелина - от 0.05мм до 1мм и при това можеш да си правиш всякакви комбинации от тях. Та вземаш тая дето е 0.25мм и пъхаш под 7 прагче (да кажем) докато натискаш първо и петнайсто (да кажем). Ся тая интервенция ако нямаш 3 ръце ще е малко сложна така че е добре да има кой да ви помага . И така ако разстоянието е точно - не бараш. Ако е по голямо - гредата трябва да се завърти по часовниковата стрелка. Завърта се малко, струните се настройват пак на точен тон и пак се мери. В никакъв случай не правете повече от един цял оборот на ден! Дървото има нужда от време за да улегне и просто може да ви се сцепи грифа. Та ако има нужда от повече от един оборот оставяте китарата да пренощува (настроена) и на другия ден пак. Ако пък грифа е много плосък (разстоянието е много малко) - въртите обратно на часовниковата стрелка - другото е същото. Важно е да не въртите бързо и по много, щото работата е деликатна. В началото е нормално леко да "заяде" щото се пак не е било връткано много време, но след това трябва да се върти лесно. Ако не се - на майстор Ми това е май. За бас само трябва да видите из нета колко е стандартното разстояние между 7мо прагче и струните. И не забравяйте че тези стойности са само ориентировъчни. Успех! Цитирай
разбойник Отговорено Януари 13, 2005 Отговорено Януари 13, 2005 (Редактирано) Ние басистите сме малко по-така и затова при нас няма стандартно разстояние. Зависи повече от личните предпочитания, а и от изискванията на производителя на инструмента. Някои басисти предпочитат голямо разстояние м/у грифа и струните (напр. Клиф Уилямс от АС/ДС), други държат грифа да няма никаква дъга (напр. Anthony Jackson) , а трети - на всички позиции да се чува "бръзденето" на струната в прагчетата (John Entwistle от The Who). Абе, басисти! Аз си държа единия бас с по-височки струни и за рок много ме кефи :guitar:.Има атака, разбираш ли! Давам един линк към статийка по въпроса. Нещата се повтарят с поста на AXE, но има и нова информация: The Bottom Line Редактирано Януари 13, 2005 от разбойник Цитирай
Demiurg Отговорено Февруари 2, 2005 Отговорено Февруари 2, 2005 Аз малко късно се обаждам (може да си оправил проблема вече), ама все пак... Значи, като се е изкривил грифа, дървото е свикнало с изкривеното положение. Ако направо въртиш шиша (да го изправяш), трябва да преодоляваш съпротивата на дървото, а тя не е малка. Далеч по- удобно е да викнеш някой да врътне шиша, а ти слагаш баса на коляно и леко (внимателно, ако си обичаш баса) натискаш (огъваш) грифа на обратно. Така освобождаваш шиша от напрежението на дървото и се върти по- лесно. Това с половината оборот на ден е достатъчно да свикне дървото. За да не се изкривява грифа, трябва колкото дърпат струните, толкова да дърпа и шиша. Неизвестния фактор тука е съпротивлението на самия гриф (дървото), което се променя с времето (особено при температурни промени) и струните, дето ги сменяме (нови струни - нова настройка). Пък за да няма усукване (надлъжно) в грифа, си купувайте по- маркови струни (на тия D`Addario, дето последно си взех, на кутията пишеше коя струна колко дърпа (май в кг) и разликите бяха доста малки). Цитирай
Recommended Posts