Valeri_pj Публикувано Октомври 12, 2011 Share Публикувано Октомври 12, 2011 Хвана ме скука и започнах да го лепя лека по лека ефектчето.Платката ми е готова отдавна но бях го позабравил до сега.Схемата е от тук - http://tonepad.com/project.asp?id=53 .Четох отзивите на направилите го там в раздела към ефекта и един се изказва че не е необходимо да се слага ценеровия диод от схемата,при положение че захранването е 9 волта от адаптер.Ценера е RD11EB.Друг казва че го е заменил с ценер на 12 волта 0,25 вата.Та въпросът ми е има ли нужда от тоя диод и задължително ли трябва да е същия? Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Linchpin Отговорено Октомври 12, 2011 Share Отговорено Октомври 12, 2011 Ако зхранваш ефекта с батерия или стабилизирано захранване няма нужда от този диод. Той служи да ти ограничи истабилизира напрежението на 11 волта, когато захранващото напрежение от адаптера ти е по- високо, предполагам, че са го сложили заради ИС MNxxxx, може би са капризни към по- високо напрежение (само предполагам не съм им разглеждал характеристиките). Ценера можеш да го замениш с кой да е със същото напрежение на стабилизация и същата или по- висока мощност. Между другото- от къде се снабди с чиповете MNxxxx? Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Valeri_pj Отговорено Октомври 12, 2011 Автор Share Отговорено Октомври 12, 2011 (Редактирано) Ами чиповете си ги поръчвам по ибей тук търсих но няма.А и там съм си поръчвал доста неща.Хората са точни и нещата ти пристигат без пътни и тем подобни Еконтски щуротии.За пример ще дам едни диоди,които си поръчах от САЩ и които пристигнаха на 3 тия ден и пътните им бяха 1,5 долара (за сравнение 5-7 лв на доставка тук в родината ). Забравих да благодаря за съвета ще сложа за всеки случай някакъв диод ценер за 11-12 волта Редактирано Октомври 13, 2011 от Baby Thomas Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Evtim Djerekarov Отговорено Октомври 12, 2011 Share Отговорено Октомври 12, 2011 Би могъл също така, ако знаеш консумацията на ефекта, да поставиш резистор последователно на захранването/батерията, който да ограничава тока през ценеровия диод при пренапрежение,както и при свързване на захранването/батерията наопаки. Трябва да измериш консумирания ток, да сметнеш пада на напрежение върху резистора при диапазон от пренапрежения, както и разсейваната топлина, за да го избереш по мощност. Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Recommended Posts