Jump to content
Българският форум за музиканти

един въпрос


merrick

Recommended Posts

Здравейте,не знам дали това е правилнато място ,но имам няколко въпроса.Искам да попитам в повечето групи как стоят нещата вокала сам ли си пише мелодиите които пее,той ли ги измисля и как точно го прави ,задължително ли е да знае хармония или го прави по слух,общо взаето как стоят нещата с вокалната линия в една песен .И сащо така забелязал сам ,че като си купя даден албум и отзад на книжките дето са с него пише заглавието на дадена песен и на нея пише music-името на китариста или кейбордиста например и пише и lyric-името на вокалиста ,та въпроса ми е значи ли ,че щом вокала е измислил текста е измислил и мелодиите които ще пее с текста? Искрено ви моля да ми отговорите,благодаря

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Когато говорим за авторска музика ( т.е. писана от групата, а не човек/екип извън групата) по-често - да, вокалистите сами си "измислят" вокалната мелодия.

Според стила и музикалната подготовка някои имат познания по композиция и ги използват да композират, други "измислят", пеят по слух върху хармония, написана/измислена от друг или просто разпяват върху текста като оформят разговорни фрази в съответния стил.

Писането на вокални мелодии е едно много интересно (и зарибяващо) занимание.

На някои им "идва отвътре", за което, разбира се има причини-подхождат интуитивно към гласа, имат усет за riff, hook, въобще имат талант да измислят лесно запеваеми и въздействащи мелодии.

Други пък стигат до там чрез изучаване на стилове, начините на манипулиране в музиката ;), на особеностите на регистриране на гласовете, тембри, начини на пеене.

Според мен по обясними причини писането на въздействащи вокални мелодии се удава повече на вокалистите отколкото на инструменталистите в една група.

Разбира се, има и изключения. Познавам певци, които не могат нито да пишат текстове, подходящи за песни, нито да "измислят" собствени мелодии.

И при певците, както и при инструменталистите не е никак рядко явление музикантът да е само изпълнител, без да има качества за автор.

Ти самият интересуваш ли се от вокално композиране?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

интересувам се но само донякъде,аз композирам главно инструментали ,но се интересувам от това в тях да вкарвам напевни мелодии,които да свиря,общо казано да има вокална линя която да бъде свирена на инструмент,а не изпята .мерси за отговора:)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 2 months later...

Аз също съм вокал. Съвсем скоро се събрах с момчетата си така да го кажем. Честно казано всичко, за което питаш е строго индивидуално за дадена група. Ние сме си отбор и правимв сичко заедно, един дава идея, друг я доразвива, трети добавя още нещо. Шест души сме и всеки от нас мисли мелодии, текстове и т.н. Разбира се някои допринасят повече за дадена песен от други, но няма някакви правила или нещо такова, просто всичко идва отвътре. Ти си компизитор, така че по-добре от мен трябва да знаеш това : ) А вече, чие име ще пише на обложката като текстописец и т.н. това се уточнява вече, всичко е формалност.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 4 weeks later...

И сащо така забелязал сам ,че като си купя даден албум и отзад на книжките дето са с него пише заглавието на дадена песен и на нея пише music-името на китариста или кейбордиста например...

 

Ами това означава, че музиката е на китариста или кейбордиста...! Песента има музика, текст и аранжимент. Мелодията на една песен е всъщност музиката. Аранжимента е съвсем друго и т.н.

Редактирано от savov
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Здравейте,аз съм Ема и имам въпрос към Вяра-какво е hook?

 

Лесно-смилаема мелодийка, която се повтаря често, зарибяваща е и подсказва на слушащия какво ще следва в песента.

Напр. - ако интрото на песента ти е със същата мелодия като припева - това си е "кука". (Paramore - Decode, Black Eyed Peas - Shut Up, примерно :) )

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.