merrick Публикувано Септември 25, 2011 Публикувано Септември 25, 2011 Здравейте,не знам дали това е правилнато място ,но имам няколко въпроса.Искам да попитам в повечето групи как стоят нещата вокала сам ли си пише мелодиите които пее,той ли ги измисля и как точно го прави ,задължително ли е да знае хармония или го прави по слух,общо взаето как стоят нещата с вокалната линия в една песен .И сащо така забелязал сам ,че като си купя даден албум и отзад на книжките дето са с него пише заглавието на дадена песен и на нея пише music-името на китариста или кейбордиста например и пише и lyric-името на вокалиста ,та въпроса ми е значи ли ,че щом вокала е измислил текста е измислил и мелодиите които ще пее с текста? Искрено ви моля да ми отговорите,благодаря Цитирай
Viara Ivanova Отговорено Септември 28, 2011 Отговорено Септември 28, 2011 Когато говорим за авторска музика ( т.е. писана от групата, а не човек/екип извън групата) по-често - да, вокалистите сами си "измислят" вокалната мелодия. Според стила и музикалната подготовка някои имат познания по композиция и ги използват да композират, други "измислят", пеят по слух върху хармония, написана/измислена от друг или просто разпяват върху текста като оформят разговорни фрази в съответния стил. Писането на вокални мелодии е едно много интересно (и зарибяващо) занимание. На някои им "идва отвътре", за което, разбира се има причини-подхождат интуитивно към гласа, имат усет за riff, hook, въобще имат талант да измислят лесно запеваеми и въздействащи мелодии. Други пък стигат до там чрез изучаване на стилове, начините на манипулиране в музиката , на особеностите на регистриране на гласовете, тембри, начини на пеене. Според мен по обясними причини писането на въздействащи вокални мелодии се удава повече на вокалистите отколкото на инструменталистите в една група. Разбира се, има и изключения. Познавам певци, които не могат нито да пишат текстове, подходящи за песни, нито да "измислят" собствени мелодии. И при певците, както и при инструменталистите не е никак рядко явление музикантът да е само изпълнител, без да има качества за автор. Ти самият интересуваш ли се от вокално композиране? Цитирай
merrick Отговорено Септември 29, 2011 Автор Отговорено Септември 29, 2011 интересувам се но само донякъде,аз композирам главно инструментали ,но се интересувам от това в тях да вкарвам напевни мелодии,които да свиря,общо казано да има вокална линя която да бъде свирена на инструмент,а не изпята .мерси за отговора Цитирай
Yoshiko Отговорено Декември 21, 2011 Отговорено Декември 21, 2011 Аз също съм вокал. Съвсем скоро се събрах с момчетата си така да го кажем. Честно казано всичко, за което питаш е строго индивидуално за дадена група. Ние сме си отбор и правимв сичко заедно, един дава идея, друг я доразвива, трети добавя още нещо. Шест души сме и всеки от нас мисли мелодии, текстове и т.н. Разбира се някои допринасят повече за дадена песен от други, но няма някакви правила или нещо такова, просто всичко идва отвътре. Ти си компизитор, така че по-добре от мен трябва да знаеш това : ) А вече, чие име ще пише на обложката като текстописец и т.н. това се уточнява вече, всичко е формалност. Цитирай
Trip Отговорено Декември 26, 2011 Отговорено Декември 26, 2011 Аз доста се интересувам от вокално композиране. Вяра, някакви добри източници би ли ми дала? Цитирай
SoulSound Отговорено Януари 18, 2012 Отговорено Януари 18, 2012 Здравейте,аз съм Ема и имам въпрос към Вяра-какво е hook? Цитирай
savov Отговорено Януари 18, 2012 Отговорено Януари 18, 2012 (Редактирано) И сащо така забелязал сам ,че като си купя даден албум и отзад на книжките дето са с него пише заглавието на дадена песен и на нея пише music-името на китариста или кейбордиста например... Ами това означава, че музиката е на китариста или кейбордиста...! Песента има музика, текст и аранжимент. Мелодията на една песен е всъщност музиката. Аранжимента е съвсем друго и т.н. Редактирано Януари 18, 2012 от savov Цитирай
Valserp Отговорено Януари 19, 2012 Отговорено Януари 19, 2012 Здравейте,аз съм Ема и имам въпрос към Вяра-какво е hook? Лесно-смилаема мелодийка, която се повтаря често, зарибяваща е и подсказва на слушащия какво ще следва в песента. Напр. - ако интрото на песента ти е със същата мелодия като припева - това си е "кука". (Paramore - Decode, Black Eyed Peas - Shut Up, примерно ) Цитирай
Recommended Posts