Jump to content
Българският форум за музиканти

Recommended Posts

Отговорено

На тая "Лисицата" бая й щъкат пръстчетата по клавишите. ;)

Равел не съм го свирил, но Рахманинов съм - бая зор е да го докараш в темпо (честно казано никога ни ми е достигала техника да го карам в темпо без да закачам чужди тонове :recourse: )

А що се отнася до двата инструмента...и двата са прекрасни, всеки по своему. Жалко, че в двата записа бяха използвани различни микрофони (вероятно и в различни позиции)...а и по принцип в 'ютюба' такова качество на звук дава, че.... :recourse:

А иначе от снимките може да се види, че Бьозендорфер-ът има още една малка секста клавиши като бонус. :)

Отговорено

Именно "разширената" клавиатура (8 пълни октави, като при органа) е основната характеристика на Bösendorfer 290 "Imperial", както и дължината му (290 см). Допълнителните тонове имат следните предимства:

1. Все пак това са си 8 пълни октави!

2. Повече струни => по-голяма резонаторна дъска => по-мощен звук

Бьозендорфер модел 225 (или полуконцертен) има 4 допълнителни тона: F, F#, G и G# от субконтраоктава. Ето снимка:

DSCN0472.JPG

Именно такъв е и роялът, на който Лисица си прави DVD-тата, само че нейният е от 1925 година. Чукчетата и струните му не са сменени, така че слушателят може да се наслади на звука на един истински Роял от началото на миналия век.

Отговорено

cold, тез снимки да не са на твоя роял?

п.с. Прав си, че стенуей ffff не го тормозят - откликва си и туй то :greenangel:

Bose-то може да цвръцне някой път - но ние му прощаваме нали :hysterical:

• 1 month later...
Отговорено

Нека съживим темата, като вкараме в битката и Fazioli - говори се, че това е роялът, който ще измести Стейнуей - перфектен звук, перфектна клавиатура, абе... освен това, на Фациоли принадлежи най-големият роял в света - модел F308 - дълъг точно 3 метра и 8 см. А, и да не пропуснем, че са безбожжжно скъпи.

f308.jpg

Модел F308 - с 4 педала - четвъртият педал приближава чукчетата до струните, намалява силата на звука, без да променя оцветката му и прави клавишите леки, за да могат трудни пасажи да се свирят с лекота.

ml4.jpg

Модел Liminal - казват, че имал уникален звук...

Fazioli_M-liminal.jpg

Модел Liminal

th_fazioli1_192x186.jpg

Отговорено
Liminal определено не впечатлява като визия. Някаде записан има ли го все пак? Аз не намерих....

В youtube.com го има