master_gamgee Публикувано Септември 5, 2011 Share Публикувано Септември 5, 2011 (Редактирано) Имам ядове с едни колони BEHRINGER B1520 EUROLIVE PRO, ама не съм съвсем сигурен от какво ще е проблема - предполагам че хорните са сдухани по някаква причина, но може и да е друг проблема, само че не съм сигурен. Ето какви са условията - колоните се ползват за репетиция в малко помещение и на доста ниска мощност (не става дума за рок или метъл, а и не обичаме да си издухваме главите). Интересното е че барабаните са в отделна кабинка, тоест не се налага да ги заглушаваме с мощност, но за сметка на това и те са пуснати в пулта, но без да са прекалено усилени. Колоните ги храня с едно стъпало Behringer EP2500 Europower (или Behringer EP1500 Europower...в момента не съм много сигурен за цифрата, но във всеки случай беше с по малка мощност от тази на колоните при съответния импеданс). На стъпалото е включен вградения кросовер, така че да не подавам най-ниските честоти към колоните, включен е и лимитера. Друг важен фактор е че помещението е леко влажно. Дефекта който се проявява е едно особено пращене в хорните (при едната колона започна преди няколко месеца, при другата наскоро се появи - това е при ниска мощност и при нормални нива (тоест не съм изтървал някой gain или звука да изкривява по някакви други причини). Интересното е че пращенето не е постоянно - появява се преди всичко когато се включи баскитарата, но понякога и при други не толкова басови инструменти. Освен това може цяла репетиция да го има, а на следващата да го няма изобщо или пък да се появи след като сме свирили към час два (нещо да е прегряло?!?) и то без да променяме някакви настройки по миксера или да сменяме инструментите (става дума за собствена репетиционна, така че всеки път се свири с едни и същи инструменти и настройките по миксера се бърникат много рядко) някакви идеи? въпроса е че не виждам сериозни причини хорните да са сдухани - колоните са купени нови от магазина преди 2 години, бачкали са изрядно и са се ползвали само за репетиция Редактирано Септември 5, 2011 от master_gamgee Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
L.K. Отговорено Септември 5, 2011 Share Отговорено Септември 5, 2011 (Редактирано) От гореописаното не може да се заключи, че проблемът е в колоните. Направи отделни тестове на стъпалото и колоните с тестов запис, например това. Проблемът може да е в едната колона, двете колони, единия канал, цялото крайно стъпало, нещо преди него. Редактирано Септември 5, 2011 от L.K. Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Nikifena Отговорено Септември 5, 2011 Share Отговорено Септември 5, 2011 някакви идеи? Дай ги на човек който разбира от такива неща, за да ти ги оправи. Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
master_gamgee Отговорено Септември 8, 2011 Автор Share Отговорено Септември 8, 2011 Не е до разбирането И аз мога да сменя две хорни, само че ако проблема не е в тях (което явно не е сигурно), толкова ще го реши и този на който дам да ги оправи (само дето той ще захлеби, а аз ще съм назад с парички за две хорни и труда) Както и да е - ще пробвам някои неща, благодаря и на LK за съвета - ще пробвам следващите дни с тестовия запис, пък да видим... Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
EAmechaniX Отговорено Септември 8, 2011 Share Отговорено Септември 8, 2011 (Редактирано) Така.... моя съвет важи само, ако колоните отвътре са като моите с лампичка ( 24v, 18W ), която служи за защита на хорните: Та, лампичката лежи/контактува върху две двойки пластинки, точно както се захващат старите стъклени бушони на телевизорите и по едно време колоните започнаха да пукат като твоите. Оказа се, че хватката която държи лампата се е охлабила и бушон/лампата не дава добър контакт. С едно отваряне отзад и леко стискане с клещи проблемът отмина. Колоните са ми CARVIN. Ако ли не, отвори и провери за кофти връзка - там мисля е проблема... Редактирано Септември 8, 2011 от EAmechaniX 1 Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
master_gamgee Отговорено Септември 15, 2011 Автор Share Отговорено Септември 15, 2011 (Редактирано) благодаря за включванията засега не ми е ясно какъв може да е проблема, тъй като се проявява привидно случайно, но това което направих е да извадя хорната, да почистя добре клемите и, както и кабелните обувки които се нахлузват на тях и да ги стегна малко. После изтормозих колоните (и ушите си ) с тестовия диск, както и с доста силно ниво по време на репетиция и засега (2-3 репетиции по 2-3 часа) не са се проявявали дефекти... едит: Подозирам че може проблема да се е проявявал от вибрациите създавани от басовия говорител, макар че по време на свирене съм разбутвал клемите на хорната и не е помагало...както и да е Редактирано Септември 15, 2011 от master_gamgee Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Recommended Posts