Klarinetista Публикувано Септември 3, 2011 Публикувано Септември 3, 2011 Здравейте! Искам малко инфо как мога да отворя мунщука на кларинета си защото ми е много неудобен.. бяха ми казали ,че с пила или нещо такова може да се отвори малко не съм много наясно ако има някой ,който знае моля да каже (опитвам се да свиря кома тонове и ми е малко неудобен мунщука ) Цитирай
XAS Отговорено Септември 3, 2011 Отговорено Септември 3, 2011 Здравейте! Искам малко инфо как мога да отворя мунщука на кларинета си защото ми е много неудобен.. бяха ми казали ,че с пила или нещо такова може да се отвори малко не съм много наясно ако има някой ,който знае моля да каже (опитвам се да свиря кома тонове и ми е малко неудобен мунщука ) ^Едно от най-глупавите неща, които съм чувал, е да използваш пила за промяна на отвора при мундщука на кларинет! Няма неудобен наустник или мундщук /виж как се изписва/. Има по-отворен или по-затворен такъв. Различни марки на производителите и звучене. Доста работа /разбирай свирене/. Постановката се налучква /неефективно/ или се ходи при преподавател. Слуша се много как го правят майсторите или поне по-напредналите. Нищо не става отведнъж. И чак тогава, ако се наложи се купува нов мундщук. Но с пилата - никога! Защото дори не знаеш какво трябва да изчегърташ /изпилиш/. И какво трябва да се получи накрая. Ако все пак се втурнеш да го направиш, гарантирам ти стопроцентов плачевен резултат. 1 Цитирай
Мартин87 Отговорено Септември 3, 2011 Отговорено Септември 3, 2011 :lol: Нямам какво да добавя, след коментара на колегата! Цитирай
Картечницата Отговорено Декември 4, 2011 Отговорено Декември 4, 2011 (Редактирано) Попринцип правенето на мундщуци и пиленето им отдавна не са "табу", но за жалост не всеки може сам, вкъщи и с подръчни средства да го прави. Моя съвет е да отидеш при някой кларинетист който знае за какво иде реч и да направиш една консултация с него. Личното ми мнение е че може да имаш проблем не само с мундщука, а и с платъка който използваш. Производителите на мундщуци дават ясни скали кой мундщук на кой платък съответства, да не говорим че вече един от най-големите производители пусна и различни модели платъци за различните профили мундщуци. Ако написаното по-горе от мен не ти говори нищо, то определено потърси помощ, за да просвириш леко и ПРАВИЛНО !!! Все пак като търсиш помощ напиши какъв ти е мундщука (и профил ако има) и какъв платък ползваш (марка, дебелина и профил). ПП. И за да те объркам още повече ще ти кажа че и гривната, която държи платъка също оказва голямо влияние, просто разиката вече там се усеща в по-напреднал стадий на свирене. Редактирано Декември 4, 2011 от Картечницата Цитирай
Recommended Posts