Jump to content
Българският форум за музиканти

Ефекти , за Живо Свирене


Recommended Posts

Понеже темата е отчасти софтуерна и отчасти хардуерна , та реших да я постна тука. Става въпрос за използване ефекти като ривърб, дилей и др. от лаптоп, които да минават през миксер и да могат да се ползват за живо свирене на микрофони и китари. Въпросът е възможно ли е , трябва ли специална звукова карта за целта , препоръчителен софтуер ?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Добра идея, но не знам до колко е практична! :greenball:

Но пък има миксери с вградени ефекти на цената на миксери без ефекти!

 

:thumbs_up:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

непрактично е...дори да имаш лаптопа, ще се наложи да си купиш прилична външна звукова карта, а за същите пари може да се намери сносен хардуерен ефект, което доста улеснява работата - просто включваш кабелите и си готов, докато с лаптопа трябва да мъкнеш отделно захранване, мишка (айде може и с вградената), външна звукова карта (някои искат и отделно захранване), да чакаш да зареди операционната система и софтуера, да се молиш да не забие случайно и т.н. (случвало ми се е по време на концерт, ползвайки виртуални семплери...много е досадно).

Отделен проблем е и латенцията на звуковата карта. Ваградените и евтини карти имат голямо закъснение, при професионалните то е много малко (в зависимост от памети, буфери и т.н.), но все пак го има и ако да речем на реверб не си личи толкова, на други ефекти може и да си проличи. Не знам доколко си наясно с нещата затова ще го обясня елементарно - на сигнала му трябва някакво време да стигне от входа на звуковата карта до изхода и (и пътьом да се обработи с ефект), иначе казано с нормален хардуерен ефект като изсвириш тон го чуваш веднага (с ефект), а с използването на лаптоп изсвирваш тон, но го чуваш с малко закъснение, което може да е доста досадно и объркващо, особено ако свириш по бързи неща. Проблема май е решен при професионалните звукови карти с вградени ефекти, като например някои модели на UAD, но не съм работил и нямам впечатления. Само че там става дума и за доста по-сериозни цени и няма никакъв смисъл, по добре си вземи някакво външно ефектче

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ясно , мерси много :godbless: И аз си мислех за хардуерни ефекти, че ще са по-добре, но един приятел се интересуваше дали не може и с лаптопа и реших да попитам тези които разбират повече :thx:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Защо да е проблем латенцията, тя е един вид дилей! :greenangel:

Сплитваш сигнала, единия го забучваш в РА-то, другия минава през компа и след това пак в РА-то. Латенцията на саунд картата ще ти определи времето за дилея! :hysterical:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.