emo_tion1 Публикувано Август 27, 2011 Публикувано Август 27, 2011 Понеже темата е отчасти софтуерна и отчасти хардуерна , та реших да я постна тука. Става въпрос за използване ефекти като ривърб, дилей и др. от лаптоп, които да минават през миксер и да могат да се ползват за живо свирене на микрофони и китари. Въпросът е възможно ли е , трябва ли специална звукова карта за целта , препоръчителен софтуер ? Цитирай
rockfire Отговорено Август 27, 2011 Отговорено Август 27, 2011 Добра идея, но не знам до колко е практична! Но пък има миксери с вградени ефекти на цената на миксери без ефекти! Цитирай
master_gamgee Отговорено Август 29, 2011 Отговорено Август 29, 2011 непрактично е...дори да имаш лаптопа, ще се наложи да си купиш прилична външна звукова карта, а за същите пари може да се намери сносен хардуерен ефект, което доста улеснява работата - просто включваш кабелите и си готов, докато с лаптопа трябва да мъкнеш отделно захранване, мишка (айде може и с вградената), външна звукова карта (някои искат и отделно захранване), да чакаш да зареди операционната система и софтуера, да се молиш да не забие случайно и т.н. (случвало ми се е по време на концерт, ползвайки виртуални семплери...много е досадно). Отделен проблем е и латенцията на звуковата карта. Ваградените и евтини карти имат голямо закъснение, при професионалните то е много малко (в зависимост от памети, буфери и т.н.), но все пак го има и ако да речем на реверб не си личи толкова, на други ефекти може и да си проличи. Не знам доколко си наясно с нещата затова ще го обясня елементарно - на сигнала му трябва някакво време да стигне от входа на звуковата карта до изхода и (и пътьом да се обработи с ефект), иначе казано с нормален хардуерен ефект като изсвириш тон го чуваш веднага (с ефект), а с използването на лаптоп изсвирваш тон, но го чуваш с малко закъснение, което може да е доста досадно и объркващо, особено ако свириш по бързи неща. Проблема май е решен при професионалните звукови карти с вградени ефекти, като например някои модели на UAD, но не съм работил и нямам впечатления. Само че там става дума и за доста по-сериозни цени и няма никакъв смисъл, по добре си вземи някакво външно ефектче Цитирай
emo_tion1 Отговорено Август 29, 2011 Автор Отговорено Август 29, 2011 Ясно , мерси много И аз си мислех за хардуерни ефекти, че ще са по-добре, но един приятел се интересуваше дали не може и с лаптопа и реших да попитам тези които разбират повече Цитирай
Baby Thomas Отговорено Август 29, 2011 Отговорено Август 29, 2011 Защо да е проблем латенцията, тя е един вид дилей! Сплитваш сигнала, единия го забучваш в РА-то, другия минава през компа и след това пак в РА-то. Латенцията на саунд картата ще ти определи времето за дилея! 1 Цитирай
emo_tion1 Отговорено Август 29, 2011 Автор Отговорено Август 29, 2011 За дилей става Сега ако дадеш такъв акъл и за ревърб , фейзър , и флейнджър може и без пари да мина Цитирай
Recommended Posts