Lilence Публикувано Август 19, 2011 Публикувано Август 19, 2011 здраейте, от 3 години свиря на цигулка и получих тендовагинит на показалеца. Щракащ пръс. След 2 месеца физиотерапия не стана нищо, не свиря от юни месец. В понеделник ми сложиха инжекция кортизон в сухожилието, адски болки. Моля ви ако някой е страдал от подобно нещо да ми даде съвт. Цитирай
Fats Отговорено Август 20, 2011 Отговорено Август 20, 2011 От известно време имам подобен проблем със средния пръст на лявата ръка - прещаква и трудно се връща. Обикновено се получава когато натисна две или три струни едновременно с него (баре). Като посвиря около половин час нещата се оправят, но е неприятно. Правилно си се обърнал към лекар, колкото по-рано, толкова по-добре. Какво правя аз - преди свирене загрявам пръста с лек масаж и някакъв крем за раздвижване. Започвам бавно, без излишно натоварване, като в началото избягвам грифови форми, които искат барета. Освен това намалявам ежедневното свирене поне наполовина, даже пропускам някои дни когато нямам нещо важно за свирене. Предполагам, че си доста по-млад от мене и ще имаш шанс да преодолееш този неприятен проблем. 1 Цитирай
Vlad Отговорено Август 20, 2011 Отговорено Август 20, 2011 (Редактирано) В острата фаза лечението е обездвижване. И мазила за облекчаване на болката. При мен беше на китките и ходих 1 месец с шини. Разбира се - никакво свирене (ако е възможно... След това - както колегата каза - загряването преди свирене е важно. Възможно е тендовагинит да се получи от еднообразни движения без почивка, както и от неправилна постановка (стягане например). Добре е да се елиминира причината в бъдеще. Успех и здраве! Влад Редактирано Август 20, 2011 от Vlad Цитирай
Recommended Posts