Jump to content
Българският форум за музиканти

щракащ пръст


Recommended Posts

здраейте, от 3 години свиря на цигулка и получих тендовагинит на показалеца. Щракащ пръс. След 2 месеца физиотерапия не стана нищо, не свиря от юни месец. В понеделник ми сложиха инжекция кортизон в сухожилието, адски болки. Моля ви ако някой е страдал от подобно нещо да ми даде съвт.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

От известно време имам подобен проблем със средния пръст на лявата ръка - прещаква и трудно се връща. Обикновено се получава когато натисна две или три струни едновременно с него (баре). Като посвиря около половин час нещата се оправят, но е неприятно. Правилно си се обърнал към лекар, колкото по-рано, толкова по-добре. Какво правя аз - преди свирене загрявам пръста с лек масаж и някакъв крем за раздвижване. Започвам бавно, без излишно натоварване, като в началото избягвам грифови форми, които искат барета. Освен това намалявам ежедневното свирене поне наполовина, даже пропускам някои дни когато нямам нещо важно за свирене. Предполагам, че си доста по-млад от мене и ще имаш шанс да преодолееш този неприятен проблем.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

В острата фаза лечението е обездвижване. И мазила за облекчаване на болката. При мен беше на китките и ходих 1 месец с шини. Разбира се - никакво свирене (ако е възможно... След това - както колегата каза - загряването преди свирене е важно. Възможно е тендовагинит да се получи от еднообразни движения без почивка, както и от неправилна постановка (стягане например). Добре е да се елиминира причината в бъдеще.

 

Успех и здраве!

 

Влад

Редактирано от Vlad
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.