Jump to content
Българският форум за музиканти

Recommended Posts

Публикувано

Следният синтезатор : Yamaha PSR-79 известно време не беше в мен и ми го върнаха в странно състояние - с неработещи клавиши. Странното е че не работят следните клавиши: G, A, B, C, G# и A# от последната октава. Т.е. последните 5 поредни клавиша на синтезатора. Не разбирам много от устройството вътре. Какъв може да е проблема? Дали са гумички за смяна и възможно ли е ако е така да се получи такова съвпадение?

Благодаря :)

Отговорено

Полят е най вероятно.

Ако е било с течност съдържаща захар ...

Отгоре са ги почистили,но там където не може да се достигне,а именно под клавишите където са контактните точки и гумичките без разглобяване няма да минеш.

Това са елементарни ремонти.Ако имаш малко техническа мисъл ще се справиш сам. :thumbs_up:

Отговорено

Полят е най вероятно.

Ако е било с течност съдържаща захар ...

Отгоре са ги почистили,но там където не може да се достигне,а именно под клавишите където са контактните точки и гумичките без разглобяване няма да минеш.

Това са елементарни ремонти.Ако имаш малко техническа мисъл ще се справиш сам. :thumbs_up:

Да, ама се оказа, че не са гумичките. На гърба на платката с контактните точки има кондензатори. Тея в частта на неработещите клавиши са така ръждясали, че се ронят като сол - очевидно там е проблема. Сменят ли се те?
Отговорено

Ръждясали кондензатори.... :surprise: пак ще са поляти с нещо за да ръждясат.

Сменят се.Ще ти е нужна духалка или добър поялник,паста,нови кондензатори.

Ако можеш направи една снимка на проблема да добием представа.Огледай кондензаторите да видиш какви параметри имат и евентуално потърси нови в магазините за електронни компоненти.

Отговорено

Ръждясали кондензатори.... :surprise: пак ще са поляти с нещо за да ръждясат.

Сменят се.Ще ти е нужна духалка или добър поялник,паста,нови кондензатори.

Ако можеш направи една снимка на проблема да добием представа.Огледай кондензаторите да видиш какви параметри имат и евентуално потърси нови в магазините за електронни компоненти.

Наистина са ръждясали и то много. Направо стават на пепел като ги пипнеш и малко по малко и други клавиши взеха да спират. Аз съм отчасти електричар и бих могъл да си ги сменя сам, но с толкова фини платки не съм се занимавал до сега и честно казано ме е страх да не прецакам нещо. В някой магазин за музикални инструменти дали не могат ги смени?